Δελτίο τύπου της Πρυτανικής Αρχής για τη Φύλαξη του Πανεπιστημίου Πατρών

Όχι άλλη παραπληροφόρηση

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σωρεία δημοσιευμάτων στα τοπικά ΜΜΕ, σχετικά με το μείζον θέμα της φύλαξης του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης. Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει μία έκταση 2.700 περίπου στρεμμάτων και περιλαμβάνει σημαντικές ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, όπως επίσης αποτελεί και χώρο στέγασης φοιτητών και φοιτητριών.  Είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, πιθανώς και το μοναδικό στην Ευρώπη, του οποίου οι προσβάσεις είναι συνεχώς ανοιχτές.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειες της Πρυτανικής Αρχής για τη φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης έχει να κάνει με τα εξής κυρίως σημεία:

1. Πουθενά στα δημοσιεύματα αυτά (σκοπίμως;) δεν αναφέρεται ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών είναι να φυλάσσονται οι είσοδοι-έξοδοι της Πανεπιστημιούπολης με κλείσιμο κατά τις νυχτερινές και μόνο ώρες, από 12.15 έως 6.00 το πρωί περίπου. Το κλείσιμο των εισόδων-εξόδων αφορά στη διέλευση των οχημάτων (μόνο). Η εποχούμενη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο κατά τις ώρες αυτές θα γίνεται ελεγχόμενα από την κεντρική  πύλη του Πανεπιστημίου (πλησίον του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου). Αλήθεια, ποιος Πατρινός (και όχι μόνο) πολίτης αφήνει το σπίτι του ανοιχτό όλες τις ώρες, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια της οικογένειάς του και της περιουσίας του, ειδικά σε μια εποχή αυξημένης εγκληματικότητας; Η Πρυτανική Αρχή είναι υπόλογη απέναντι στους γονείς των φοιτητών/φοιτητριών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο για την ασφάλειά τους, αλλά και απέναντι στην Πολιτεία για την προστασία και διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας.

2. Η δεύτερη παραπληροφόρηση έχει να κάνει με την παράβλεψη του γεγονότος ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών, πριν μερικά χρόνια, σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, άνοιξε δρόμο, ο οποίος αρχίζει από την Γέφυρα του Σελέμνου, διέρχεται από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Νοσοκομείου (προς την πλευρά των εξωτερικών ιατρείων) και καταλήγει στην είσοδο του Νοσοκομείου. Το Πανεπιστήμιο έχει επανειλημμένα προτείνει στην Κοινότητα αλλά και στη Δημοτική Αρχή να βελτιώσει, με δικά του έξοδα, τη διάνοιξη του δρόμου αυτού για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των διερχομένων. Σε αυτή την πρόταση έρχεται αντιμέτωπο με την άρνηση των κατοίκων του Κάτω Καστριτσίου, οι οποίοι φαίνεται να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν τους αρκεί. Αντιθέτως, ζητούν τη διάνοιξη δρόμου, μήκους 3 περίπου χιλιομέτρων, διαμέσου πάλι του Πανεπιστημίου, παραβλέποντας το  γεγονός ότι υπάρχει ήδη τέτοιος παράλληλος δρόμος, ο οποίος έχει χαραχτεί εκτός των συνόρων του Πανεπιστημίου (συγκεκριμένα πίσω από τον Λόφο Ορτού).

3. Η τρίτη παραπληροφόρηση έχει να κάνει με τον ισχυρισμό ότι η οδός Υπαπαντής (στο πλάι του Κτηρίου Διοίκησης), η οποία διευκολύνει την πρόσβαση από το Κάτω Καστρίτσι προς τη Μαγούλα, είναι δημοτική (ή κοινοτική). Παραβλέπεται ωστόσο το γεγονός ότι η οδός αυτή διανοίχτηκε στην έκταση του Πανεπιστημίου και προφανώς ανήκει στο Πανεπιστήμιο, όπως και όλη η απαλλοτριωμένη έκταση των 2.700 στρεμμάτων.

Είναι φανερό ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει σε καμία περίπτωση την πρόθεση να αποκλείσει τη διέλευση των κατοίκων της γύρω περιοχής προς και από την πόλη, όπως και προς και από τη Μαγούλα. Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η ελεγχόμενη φύλαξη των εισόδων-εξόδων θα είναι μόνο κατά τις συγκεκριμένες νυχτερινές ώρες, έχοντας σε κάθε περίπτωση εξασφαλίσει τη διαρκή εναλλακτική διέλευση των κατοίκων στα όρια του Πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα μέσω της οδού από τη Γέφυρα του Σελέμνου προς το Νοσοκομείο.

Λεονταρισμοί και απειλές όπως «θα σπάσουμε τις μπάρες» ή «θα κλείσουμε την Πρυτανεία», εκτός του ότι μπορούν να οδηγήσουν κακώς πληροφορημένους πολίτες σε παράνομες πράξεις, δε συμβάλλουν στην ανεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.

Η σχέση Πανεπιστημίου – πόλης είναι αμφίδρομη. Ας προσπαθήσουμε όλοι για τη διασφάλιση μιας ομαλής συνύπαρξης που μόνο καλό και ευημερία μπορεί να προσφέρει, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών

Υπεύθυνος: 
Πρυτανεία Πανεπιστημίου
Τηλέφωνο: 
Fax: 
Οργανική Μονάδα: