Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Στις 24 Μαρτίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτήριο Διοίκησης, Α΄ όροφος) ο Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η συγγραφέας κ. Αθηνά Κακούρη, με θέμα: «1821, Θεωρίες και Γεγονότα»:

Ξαναθυμίζοντας τα αυτονόητα.

ἤ τήν πέτρα ἤ τό χορτάρι

πού τήν δόξα σοῦ ἐνθυμεῖ.  Δ. Σολωμός

Νέες θεωρίες έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την Ελληνική Επανάσταση, τη δημιουργία Έθνους και την πορεία του ελληνικού κράτους έκτοτε. Τι όμως μας λένε τα δεδομένα για έναν πόλεμο όπου, επί εννέα συναπτά χρόνια ένας λαός, μοναχός του και χρηματοδοτημένος από τις οικονομίες του και μόνον, πολέμησε κατά γην και κατά θάλασσαν μια Αυτοκρατορία, την Οθωμανική, εξαναγκάζοντάς την να συνεπικουρηθεί από τον ανεξάρτητο πασά της Αιγύπτου; Ποιά είναι τα γεγονότα που καμιά ερμηνεία της Ιστορίας δεν μπορεί να παρακάμψει, να υπερπηδήσει ή να παραβλέψει χωρίς να χάσει την αξιοπιστία της; Ένας πανηγυρικός της μέρας πού με πεζά μέσα «τήν δόξα σοῦ ἐνθυμεῖ».

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την επιμέλεια της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση. 

Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων
Τηλέφωνο: 
Fax: