Πρακτική Άσκηση στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΠΠ

>>Η Sofia Cunduriades Fernandez από την Ισπανία έκανε την πρακτική της άσκηση με το Erasmus στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Sofia Cunduriades Fernandez από το Πανεπιστήμιο Carlos III de Madrid της Ισπανίας είναι η πρώτη φοιτήτρια του εξωτερικού που κάνει πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του προγράμματος Erasmus Placements. Εργάζεται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και το @UP της ζήτησε να μάς μιλήσει για την εμπειρία της.

Σοφία, πώς είναι η εμπειρία σου μέχρι ώρας στο Πανεπιστήμιό μας;

H εμπειρία μου είναι απίστευτη κυρίως, γιατί όλοι στο γραφείο που δουλεύω είναι πολύ ευγενικοί και ανοιχτοί. Δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά ακόμα και να είχα, είμαι σίγουρη ότι οι εργαζόμενοι εδώ θα έκαναν τα πάντα για να με βοηθήσουν να το λύσω, πράγμα για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη.

Τί ήταν αυτό που σε έκανε να εκδηλώσεις ενδιαφέρον γι’ αυτή την θέση και γιατί συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πατρών;

Η θέση για τη συγκεκριμένη  πρακτική εργασία ήταν από τις πρώτες που προσφέρθηκαν στο πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούσα. Ο λόγος που έκανα αίτηση για αυτή τη θέση, αφορά κυρίως στο γεγονός ότι ήθελα να ταξιδέψω στο εξωτερικό, να αποκτήσω νέες εμπειρίες. Επίσης, το ότι έχω κάποιες ελληνικές ρίζες ενέτεινε αρκετά τον ενθουσιασμό μου για αυτό το ταξίδι.

Πώς είναι η ζωή στην Πάτρα;

Χμ… Η ζωή στην Πάτρα είναι πολύ χαλαρή. Είναι μια πόλη γεμάτη φοιτητές – πράγμα πολύ σημαντικό για μένα, καθώς μπορείς να συναντήσεις πολλά άτομα που είναι πάντα πρόθυμα να προσφέρουν τη βοήθειά τους, αν κάποιος την έχει ανάγκη – και δεν είναι και αρκετά μεγάλη, τα πάντα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και εύκολα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα του να δουλεύεις στο Πανεπιστήμιό μας;

Το μεγαλύτερο θετικό για μένα, δουλεύοντας στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, είναι το ότι συνήθισα εύκολα όλες τις διαδικασίες και τα έγγραφα, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνω σχετικά με προγράμματα που τρέχει το γραφείο, αλλά και το γεγονός ότι είχα καθημερινή επαφή με φοιτητές του Προγράμματος Erasmus, αλλά και Έλληνες φοιτητές, κάτι το οποίο συνέβαλε στην περαιτέρω εξοικείωσή μου με τη διαχείριση του προγράμματος Erasmus εδώ. Το μόνο μειονέκτημα που θα μπορούσα να βρω, είναι, ίσως, η διαφορά γλώσσας, και αυτό διότι η θέση μου στο γραφείο καλείται να αντιμετωπίσει πολλά διοικητικά θέματα, τα οποία δεν σχετίζονται ιδιαιτέρως  με το αντικείμενο των σπουδών μου.

Ποιές είναι οι πολιτισμικές διαφορές στο εργασιακό περιβάλλον της Ισπανίας και της Ελλάδας;

Στον ιδιωτικό τομέα, η πίεση που δέχεται ο εργαζόμενος είναι πολλή περισσότερη, ενώ καμιά φορά το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να γίνει εχθρικό, μιας και το πρόγραμμα είναι αυστηρότερο και πιο απαιτητικό (ανάλογα και με την εταιρεία στην οποία εργάζεται κάποιος). Συγκριτικά με τις προηγούμενες εμπειρίες μου από άλλες πρακτικές εργασίες, ο δημόσιος τομέας είναι λιγότερο παραγωγικός. Γενικότερα, η Ελλάδα έχει πολλές ομοιότητες με την Ισπανία, αλλά περισσότερη  γραφειοκρατία (γέλιο)!  Προσωπικά, θεωρώ πως τα πράγματα εδώ κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς, όμως, από την άλλη, υπάρχει περισσότερη ελευθερία, λιγότερες απαγορεύσεις και οι απεργίες συμβαίνουν πολύ πιο συχνά, κάτι που απορρέει, βέβαια, και από τον τρόπο ζωής εδώ.