Η Στήλη του Ιατρού

Μάρτιος: μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί, παγκοσμίως, τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών. Δυστυχώς, όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις οδηγίες για πρόληψη και πρώιμη διάγνωση. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου είναι η διατροφή, πλούσια σε ζωικό λίπος και ζωικές πρωτεΐνες και φτωχή σε φυτικές ίνες. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν μερικούς ακόμα παράγοντες κινδύνου. Επίσης, υψηλό κίνδυνο φέρουν τα άτομα των οποίων συγγενείς Α’ βαθμού διαγνώσθηκαν με καρκίνο στο παχύ έντερο. Τέλος, άτομα που υποφέρουν από γενετικές ασθένειες του εντέρου ή πάσχουν από χρόνιες κολίτιδες ή έχουν πολύποδες στο έντερο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Συνήθως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά από έναν απλό, καλοήθη πολύποδα, ο οποίος μετατρέπεται σε καρκίνο σε διάστημα 10-15 ετών περίπου. Όμως, δεν μετατρέπονται όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία έως ένα στα δύο άτομα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο. Για τους παραπάνω λόγους, οι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται εγκαίρως. Γίνεται κατανοητό ότι για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου χρειάζεται τροποποίηση του τρόπου ζωής μας, με διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, διακοπή καπνίσματος κλπ. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση είναι εφικτή, μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου με κολονοσκόπιση και μέσω ειδικού τεστ για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα. Γενικά, ο έλεγχος αυτός πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 50 ετών, όμως, ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εικόνα του κάθε ασθενούς, ο έλεγχος εξατομικεύεται.