Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, με τίτλο: «Τέχνη και ιδεολογία στο νέο ελληνικό κράτος».

Στην ομιλία τής κ. Λαμπράκη-Πλάκα πρόκειται να αναπτυχθούν τα ακόλουθα θέματα: Η ίδρυση του νέου κράτους, το πρωτόκολλο του Λονδίνου (1832) - Ο βασιλιάς Όθωνας. Η αναφορά στην κλασική  Αρχαιότητα - Η ίδρυση του Σχολείου των Τεχνών και η σημασία του - Οι τέχνες στο νέο κράτος. Η ιστορική ζωγραφική και η εξιδανίκευση του Αγώνα - Ο Μακρυγιάννης και ο ζωγράφος του. Η αστική τάξη και οι ζωγράφοι της - Η Σχολή του Μονάχου. Η ηθογραφία - 20ός αιώνας. Η ανανέωση της πολιτικής σκηνής - Η στροφή από το Μόναχο στο Παρίσι. Ο πρώτος ελληνικός μοντερνισμός - Η «Ομάδα Τέχνη» και το κόμμα των Φιλελευθέρων - Η Μικρασιατική Καταστροφή και ο αντίκτυπός της στην τέχνη - Η « Γενιά του Τριάντα». 

Θα ακολουθήσει μουσική  παρέμβαση: Φωνή: Λίνα Γερονίκου, Πιάνο: Ελένη Παπαπροκοπίου.

Επισυνάπτονται: (α) Η πρόσκληση της εκδήλωσης, (β) Βιογραφικό σημείωμα της κ. Μ. Λαμπράκη—Πλάκα, και (γ) Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. 

>>  Ο πίνακας είναι του Κωνσταντίνου Παρθένη, «Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου». Λάδι σε καμβά, 380 x 380 εκ. Πριν το 1933. Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, δωρεά Σοφίας Παρθένη.

Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων
Τηλέφωνο: 
2610996611