Εκδημία Κωνσταντίνου Γούδα

Ακολουθούν Ψήφισμα της Συγκλήτου και  Ανακοίνωση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκδημία του Κωνσταντίνου Γούδα, Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος.

Α) ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην σημερινή υπ΄ αριθ. 66/27.8.2015 συνεδρίασή της, μετά το θλιβερό άγγελμα της απώλειας του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΟΥΔΑ, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, ιδρυτικού στελέχους της «Φυσικομαθηματικής Σχολής» και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματός μας, τιμώντας τη μνήμη του και την ευρεία προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Επιστήμη και στην Παιδεία,  

Αποφασίζει

  • Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Πανεπιστημίου επί τριήμερον
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.
  • Να εκπροσωπηθεί το Πανεπιστήμιο στην κηδεία.
  • Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν στον Ημερήσιο τύπο.

Η ΠΡΥΤΑΝΙΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΑ Ε. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

**********************************************************************************************

Β) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ 

Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος, Κωνσταντίνου Γούδα,  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η είδηση της απώλειας του Κωνσταντίνου Γούδα, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, προκάλεσε έντονη θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο εκλιπών, πρωτοπόρος επιστήμονας, ανήσυχος ερευνητής και εξαιρετικός δάσκαλος, υπήρξε ένα από τα πλέον εμβληματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που έχει συνδέσει το όνομά του  με την πενηντάχρονη ιστορία του Ιδρύματός μας. Ήταν από τα πρώτα στελέχη της Φυσικομαθηματικής Σχολής, του αρχικού κυττάρου του Πανεπιστημίου Πατρών, και υπηρέτησε την Εκπαίδευση και την Έρευνα με συνέπεια και ειλικρινή αφοσίωση. Υπήρξε από τους θεμελιωτές της Επιστήμης της Μηχανικής στα Τμήματα των Μαθηματικών και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και μια πλειάδα φοιτητών, οι οποίοι διέπρεψαν στη συνέχεια σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έντονη και πολυσχιδής προσωπικότητα, δεν περιορίστηκε μόνο στα επιστημονικά του καθήκοντα, αλλά διετέλεσε και σε διοικητικές θέσεις του Ιδρύματος, με κορυφαία την πρυτανική του θητεία το ακαδημαϊκό έτος 1975-1976, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εξέλιξη των ελληνικών πανεπιστημίων. Ένας από τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας και της δραστηριότητας του εκλιπόντος ήταν η διορατικότητά του να εμπνευστεί τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου  και οι αγώνες που έδωσε για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Ήδη από το 1977, διοργάνωσε στο νεότευκτο κτίριο της Πρυτανείας  «Διεθνές Συνέδριο για τη Ζεύξη», με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από όλον τον κόσμο και παράλληλη έκθεση φωτογραφίας και μακετών, γεγονός που  συντάραξε τα δεδομένα της εποχής!

Ο Κωνσταντίνος Γούδας σημάδεψε με το υψηλό ακαδημαϊκό ήθος, την ευρεία παιδεία, την εξωστρέφεια και την εργώδη προσφορά του τη διαμόρφωση του Ιδρύματός μας.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του Πανεπιστημίου Πατρών στην οικογένεια, τους οικείους και τους μαθητές του.

Η ΠΡΥΤΑΝΙΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΑ Ε. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

>>φωτο: Ο Κωνσταντίνος Γούδας, ως Πρύτανις, σε τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών (Αύγουστος 1976)
© Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων
Τηλέφωνο: 
2610996611