Pink the city 2015

Το να συμβιβαστείς με κάτι που σου συμβαίνει μερικές φορές είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν καλείσαι να διαχειριστείς πιθανά προβλήματα υγείας τόσο σοβαρά όσο ο καρκίνος. Είναι σημαντικό σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι να μην είναι κανείς μόνος του, αλλά να συμπορεύεται με άτομα που εκπέμπουν δύναμη χαρίζοντας ένα διάπλατο χαμόγελο στην ίδια τη ζωή. Αυτόν τον ιδιαίτερα υποστηρικτικό ρόλο έχει αναλάβει η ΜΚΟ Άλμα Ζωής, μέλη και εθελόντριες της οποίας είναι γυναίκες που νόσησαν ή νοσούν από καρκίνο του μαστού.
Έτσι, μία διαφορετική Κυριακή βίωσαν όσοι βρέθηκαν στην Πάτρα στις 25 Οκτωβρίου. Ο λόγος για την εκδήλωση Pink the City που πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά από το Σύλλογο ο οποίος καταργεί στερεότυπα και αφήνει πίσω προκαταλήψεις.
Με αφορμή το συγκεκριμένο event, πολίτες με ανεπτυγμένα τα ιδεώδη του εθελοντισμού είχαν την δυνατότητα να τονώσουν την τόσο ιερή προσπάθεια. Όλα ξεκίνησαν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων με μία εκδήλωση υπό την παρουσία της ηθοποιού Χρύσας Ρώπα συμπεριλαμβανομένων χαιρετισμών και συγκινητικών εξομολογήσεων. Έπειτα, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον συμβολικό περίπατο 1.5 χιλιομέτρου, με κατεύθυνση το Μώλο της Αγίου Νικολάου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις και ευχάριστα χορευτικά δρώμενα.
Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να αποσπάσουμε δύο λόγια από την κ. Σία Πασσά (ταμία του Δ.Σ, Νομού Αχαΐας) σχετικά με την όλη δράση.
 
Πείτε μας δύο λόγια για το έργο του Συλλόγου.
Το έργο του Συλλόγου κινείται σε δυο βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η υποστήριξη της γυναίκας που νοσεί: παρέχουμε δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, συμβουλευτική στην οικογένεια της γυναίκας, βιωματικά σεμινάρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα σχετικά με την ασθένεια και την ποιότητα ζωής, ενημέρωση για παροχές και δικαιώματα. Ο δεύτερος είναι η ενημέρωση της κοινότητας σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Οργανώνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις και κλινικές εξετάσεις όχι μόνο στην πόλη της Πάτρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι λόγω της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και πλήττει τόσο βάναυσα την υγεία, από το 2013 λειτουργούμε μια φορά το μήνα κοινωνικό ιατρείο μαστού, στα γραφεία μας, για τις ανασφάλιστες γυναίκες. Επιπλέον, κάνουμε παρεμβάσεις, όταν και όπου χρειαστεί, με σκοπό να ασκήσουμε πίεση και να επιλυθούν σημαντικά θέματα σχετικά με τα φάρμακα, τις υπηρεσίες και τα δικαιώματα των ασθενών.
 
Ποιές είναι οι εντυπώσεις που άφησε ο συμβολικός περίπατος της Κυριακής; Ποιος ο σκοπός του;
Οι εντυπώσεις που άφησε ο περίπατος είναι οι καλύτερες!! Πήραμε από τον κόσμο τα καλύτερα! Πολλή αγάπη, πολύ ενθουσιασμό! Συγκίνηση! Και ιδιαίτερα από το δρώμενο των γυναικών που έχουν νοσήσει. Σεβασμό για το έργο μας! Εμπιστοσύνη για τις δράσεις μας, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ήταν εκεί και τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Σκοπός του περιπάτου ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να απομυθοποιήσει τον καρκίνο του μαστού και να κινητοποιήσει τις γυναίκες για τις προληπτικές τους εξετάσεις.
 
Πώς αισθανθήκατε για την προσέλευση του κόσμου;
Υπερήφανες!! Βάψαμε ροζ την Πάτρα!! Είναι τιμή μας που μπορούμε να προσφέρουμε στις γυναίκες της Πάτρας. Μέσα από τον προσωπικό μας αγώνα χαιρόμαστε που καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, και να δει τον καρκίνο του μαστού με άλλα μάτια, μάτια που είναι έτοιμα να τον προφτάσουν με την πρόληψη, πριν καλάκαλά κάνει την εμφάνισή του.
 
Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου, ποιες οι φιλοδοξίες για αυτό;
Ήδη από σήμερα θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τον επόμενο χρόνο! Φιλοδοξούμε και ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα είμαστε 10.000 οι άνθρωποι που θα περπατάμε μαζί και θα στέλνουμε ηχηρά το μήνυμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι μαζί μας και ακόμα κι εκείνοι που φέτος έμειναν στα σπίτια τους. Δεν θέλουμε να νοσήσει καμία άλλη γυναίκα από καρκίνο μαστού! Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Τη δική μου τουλάχιστον την έσωσε. Η πρώτη μου προληπτική μαστογραφία μου έσωσε τη ζωή!