Σαν σήμερα το Φεβρουάριο

>>Στιγμιότυπο από την τελετή αναγόρευσης. Εκτός από τον τιμώμενο διακρίνονται: Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθ. Ν. Δημόπουλος, ο Πρύτανης καθ. Ν. Ζούμπος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας καθ. Κ. Πούλος

 

Πρώτη Φλεβάρη του 2002, μια αίθουσα κατάμεστη από μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας αναμένει την άφιξη του Sir Harold Kroto, που πρόκειται να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας από το Τμήμα Χημείας. Γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία και έχοντας διακριθεί για την προσωπικότητα και το επιστημονικό του έργο, ο Kroto τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1996, μαζί με τους συνεργάτες του, Robert Curl and Richard Smalley, για την ανακάλυψη των φουλερένιων. 

Τα άτομα άνθρακα έχουν τη μοναδική ιδιότητα να συμπλέκονται μεταξύ τους με ποικίλους τρόπους, συνθέτοντας πιο περίπλοκα μόρια. Καθώς πολλά μόρια έχουν ιδιαίτερα πολύπλοκη δομή (όπως ο γραφίτης και το διαμάντι), η έρευνα πάνω σε αυτά αποβαίνει δύσκολη και πολυδάπανη. Ένα φουλερένιο πάλι έχει μια κλειστή δομή κατασκευασμένη από λίγα άτομα άνθρακα, κι έτσι μπορεί εύκολα να παραχθεί και να υποστεί επεξεργασία. Το πιο γνωστό μάλιστα, το buckminsterfullerene ή C60 αποτελείται από δώδεκα πεντάγωνα, έχει δηλαδή ακριβώς το σχήμα μιας μπάλας ποδοσφαίρου (κι ας είναι 300 χιλιάδες φορές μικρότερο)!

Όσο κι αν ο άνθρακας είναι ένα απ’ τα πιο πολυμελετημένα χημικά στοιχεία, και θα περίμενε κανείς πως θα γνωρίζαμε τα πάντα γι αυτόν, η σπουδαία αυτή ανακάλυψη ήρθε να διευρύνει την έρευνα και το πεδίο σκέψης των επιστημόνων, θέμα που ανέλυσε ο Harold Kroto στην ομιλία του γύρω από τη «Σύνθεση και αναζήτηση νέων μορίων και τις νέες κατευθύνσεις στη Φυσική, Χημεία και την Επιστήμη των Υλικών με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών». Πάνε, λοιπόν, δεκατέσσερα χρόνια, από τότε που μας επισκέφτηκε ο άνθρωπος που συνέβαλε στη σπουδαία αυτή ανακάλυψη με το τόσο υπέροχα συμμετρικό σχήμα.