Patras IQ: Το ετήσιο ραντεβού μεταφοράς τεχνογνωσίας απλώνεται πέρα από την Πάτρα

>>Οι εθελοντές όπως πάντα έκλεψαν την παράσταση. Στην έκθεση Patras IQ δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου μας δούλεψαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, ανάμεσα τους, και οι συντάκτες του @UP Μελιώ Κατσιφάρα, Έφη Φιωτάκη και Δημήτρης Γράβος

Η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας με τον όνομα Patras Innovation Quest (Patras IQ) διοργανώθηκε για τρίτη φορά στις 15-17 Απριλίου, στους χώρους του Γυμναστηρίου Δημήτρης Τόφαλος στην Πάτρα. Η έκθεση έχει καθιερωθεί πια σαν μια σημαντική συνάντηση των φορέων παραγωγής τεχνογνωσίας και επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Επιμελητήριο Αχαΐας που από την πρώτη χρονιά απετέλεσαν τους οργανωτές της έκθεσης, σε αυτή την 3η έκθεση συμμετείχαν ενεργά και άλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης της περιοχής, όπως το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, το Ε.Α.Π., κ.λπ.

Στόχος της έκθεσης, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών, ήταν η ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα. Η έκθεση περιλάμβανε παρουσίαση προϊόντων και καινοτόμων ιδεών: ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϊόντα που προέκυψαν από την συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. Περι- λάμβανε επίσης πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ανάμεσα στους εκθέτες υπήρχαν ερευνητικές ομάδες και εταιρίες όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά και από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως τα Ιωάννινα, τη Θράκη, την Αθήνα και αλλού. Παράλληλα, οργανώθηκε πρόγραμμα διαλέξεων με αναγνωρισμένους ομιλητές και φορείς, πάνω σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιχει- ρηματικότητας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδιαίτερα η Μονάδα Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Επιχειρηματικότητας, από κοινού με την πάντα ενθουσιώδη ομάδα των εθελοντών μας, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Patras IQ είναι το όχημα, έτσι ώστε η έρευνα να συνδυαστεί με τις επιχειρήσεις, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία». Ο κ. Δήμος Πολύζος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως για την Έρευνα, δήλωσε σχετικά: «Πλέον εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι μονόδρομος να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε ώστε να γίνει κάτι από το οποίο η ελληνική οικονομία να ξεκινήσει πάλι. Αυτό θα γίνει μόνο εάν αρχίσουμε να επενδύουμε σε υψηλή τεχνολογία και στην συνεργασία ερευνητικών κέντρων - Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Μιλάμε για επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν τα νέα παιδιά κι εμείς πρέπει να τα βοηθήσουμε να τολμήσουν να το κάνουν. Έχουμε άριστο δυναμικό, τα Ελληνόπουλα μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο διεθνές στε- ρέωμα. Αυτό προσπαθεί το Patras IQ να βοηθήσει». 

Sense.city μια εφαρμογή για ενεργούς πολίτες

Η εφαρμογή sense.city που αναπτύχθηκε από τα μέλη της ομάδας Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Δικτύων του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβε το 3ο Βραβείο στο διαγωνισμό IT4GV που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο διαγωνισμός είχε στόχο να αναδείξει, να πιστοποιήσει, να αξιοποιήσει και να επιβραβεύσει καινοτόμες εφαρμογές για τη διοικητική μεταρρύθμιση, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες. Η ομάδα του Πανεπιστημίου μας ξεχώρισε από 104 ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με την ιδέα της, η οποία είναι μια εφαρμογή για κινητό που επιτρέπει στους πολίτες να γίνουν οι αισθητήρες της πόλης. Χρησιμοποιώντας τις δικές τους συσκευές επικοινωνίας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώσουν τους συμπολίτες και το δήμο για προβλήματα και συμβάντα στην πόλη. Τα μέλη της ομάδας που υλοποίησαν την εφαρμογή ήταν οι ερευνητές Χρήστος Τρανώρης, Κώστας Μπακούλιας, και Κωστής Τράντζας, ενώ την επίβλεψη της ομάδας είχαν οι καθηγητές Σπύρος Δενάζης και Οδυσσέας Κουφοπαύλου.

Η υφυπουργός παιδείας στα περίπτερα του Πανεπιστημίου Πατρών 

Η υφυπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επισκέφθηκε όλες τις μέρες την έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων της χώρας που παρουσιάστηκαν. Διέθεσε πολύ χρόνο για να μιλήσει με τους ερευνητές στα πολλά περίπτερα του Πανεπιστημίου Πατρών και έδειξε εντυπωσιασμένη με τις δυνατότητες και την εξωστρέφεια της ερευνητικής μας κοινότητας.