Ερευνητική συνεργασία Πανεπιστημίου Πατρών και Central Aerohydrodynamic Institute (TsAGi)

Στο πλαίσιο του έτους συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το κέντρο αεροδιαστημικής έρευνας TsAGi, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας, αξιοποιώντας την πολυετή κοινή ερευνητική τους δραστηριότητα. Το TsAGi ιδρύθηκε το 1918 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα αεροδιαστημικής στην Ευρώπη. Το υψηλό επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό, σε συνδυασμό με την εξαιρετική εργαστηριακή υποδομή του, επέτρεψαν στο TsAGi να αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.

Το TsAGi συνεργάζεται με επιτυχία με τις σημαντικότερες εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροναυπηγικής, στις οποίες περιλαμβάνονται οι: Boeing, Lockheed Martin, General Electric, Embraer, EADS, CNES, Airbus, Snecma, Dassault Aviation, BAE Systems, Alenia Aeronautica, Agusta Westland, Thales, KARI, HAL, ADA και τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα NASA, ONERA, DLR, NLR, CIRA, CAE, CARDC, NAL και KIST.

Στη συνεργασία αυτή το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ευρωπαϊκά εργαστήρια στην αεροναυπηγική, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 90 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα έρευνας και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Πατρών η οποία, μόνο την τελευταία δεκαετία, αγγίζει τα 10Μ€.

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την 23η Μαΐου 2016, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν από την πλευρά του ερευνητικού κέντρου TsAGi ο Πρόεδρός του, Καθ. Sergey Chernyshev και από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών η Πρύτανις, Καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών, Καθ. Σπύρος Παντελάκης. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στην αεροναυπηγική. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Πρόεδρος του TsAGi, Καθ. Sergey Chernyshev, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, κ. Ζαχαρίας Γκίκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του TsAGi, Καθ. Mikhail Zichenko, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως, Καθ. Δημοσθένης Πολύζος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών, Καθ. Σπύρος Παντελάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Καθ. Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής Τομέα Εφαρμοσμένης Μηχανικής, Τεχνολογίας Υλικών και Εμβιομηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Αν. Καθ. Γιώργος Λαμπέας.