Αυτό το είδες…;

Το One Day (2011) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ταινία, η οποία είτε θα γίνει η αγαπημένη σου είτε θα την μισήσεις και θα αποφεύγεις να την ξαναδείς. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του David Nicholls, παρακολουθεί τις ζωές δυο νέων κάθε χρόνο στην επέτειο της γνωριμίας τους και μας ρίχνει στα οικεία σε όλους μας αλλά αρκετά βαθιά νερά της φιλίας.
Η Emma (Anne Hathaway) και ο Dexter (Jim Sturgess) γνωρίζονται στις 15 Ιουλίου του 1988, ανήμερα της αποφοίτησής τους από το πανεπιστήμιο. Αυτό που ξεκινά ως ένα τυπικό one night stand, το οποίο όμως δεν πραγματώνεται ποτέ, εξελίσσεται σε μια φιλία, τα όρια της οποίας είναι πάντα θολά κι ακροβατούν διαρκώς -συχνά επικίνδυνα- ανάμεσα στο όλα ή τίποτα. Οι δυο βασικοί ήρωες, η μεγάλη αρετή της ταινίας, αν και μοιάζουν τελείως διαφορετικοί, ζουν βίους σχεδόν παράλληλους.
 
Η Emma, το τυπικό κορίτσι της διπλανής πόρτας, ξεκινά γεμάτη με τις φιλοδοξίες και τα αγαθά όνειρα μιας επίδοξης συγγραφέως για να καταλήξει εγκλωβισμένη σε μια δουλειά και σχέση που μισεί. Ο Dexter, το σχεδόν στερεοτυπικό πρότυπο του γοητευτικού αλλά συνάμα δέσμιου των παθών και των παρορμήσεών του νέου, σύντομα αποκτά επιτυχία, διασημότητα και μια έντονη ζωή.Παρόλα αυτά, η εσωτερική πάλη του παιδιού και του ενήλικα που δύναται να αγγίξει το κάτι παραπάνω συνεχώς, τον στοιχειώνει και τον οδηγεί από το ένα λάθος στο άλλο. Καθώς η Emma αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο της και να αγγίζει τα όνειρά της, o Dexter χάνεται και καταστρέφει ό,τι αγγίζει. Αν και οι δυο, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, βιώνουν, καθώς περνούν από την νεότητα στην ωριμότητα, την απώλεια και τα σκαμπανεβάσματα της ζωής, αυτό που αναδεικνύεται είναι η ουσιαστική επικοινωνία, η ενσυναίσθηση και το δέσιμο των δυο χαρακτήρων, οι οποίοι συνεχώς μοιάζουν να ζητούν πολλά και παραπάνω ο ένας από τον άλλον (χωρίς όμως να τα ζητούν ποτέ) και καταλήγουν τελικά να βελτιώνουν και να ισορροπούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο ο ένας τον άλλον.
 
Το απότομο τέλος της ταινίας σοκάρει και διχάζει τις γνώμες όσων την έχουν δει, σίγουρα όμως προβληματίζει και φυσικά δικαιολογεί και τον τίτλο της ταινίας, ο οποίος συνεχώς μας υπενθυμίζεται λόγω του ευφυούς μοτίβου του σεναρίου της. Είναι όλα μάταια τελικά; Μπορεί πράγματι μια μέρα ν’ αλλάξει και να καθορίσει τα πάντα; Μήπως μας καλεί να την αδράξουμε γιατί κάθε λεπτό της είναι πολύτιμο για να το σπαταλάμε; Όπως και να έχει, το One Day είναι μια ταινία που δεν θα σε αφήσει ανεπηρέαστο!