Αθλητικά νέα - συνέντευξη από έναν φοιτητή

Στα τελευταία αθλητικά άρθρα παρουσιάσαμε τις δραστηριότητες του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου αλλά και τον απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε. Εκεί αναφέραμε κάποια προβλήματα του γυμναστηρίου, για τα οποία μερικοί φοιτητές και καθηγητές έχουν παράπονα. Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα παρουσιάσουμε μία μικρή συνέντευξη από έναν φοιτητή (5ο έτος, Τμ. Χημικών Μηχανικών) και χρήστη του γυμναστηρίου, ο οποίος θα μας δώσει την δική του οπτική γωνία για το θέμα, αλλά και τις εμπειρίες του από το χώρο άθλησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αρχικά πες μας πόσα χρόνια  χρησιμοποιείς το  γυμναστήριο  του Π. Π.  και  ποια  είναι  η άποψη  σου  γι’ αυτό. Επίσης  ποια  νομίζεις ότι είναι μερικά θετικά στοιχεία  του  γυμναστηρίου;
Χρησιμοποιώ το γυμναστήριο  από  την  πρώτη χρονιά που πέρασα στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.
Καταρχάς θεωρώ ότι προσφέρει μια πολύ καλή διέξοδο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους) για να  αθληθούν και να ξεφύγουν από την δύσκολη καθημερινότητα.  Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι δίνει την δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να χρησιμοποιούν την αίθουσα με τα βάρη αλλά και τους διαδρόμους και να μην πληρώνουν συνδρομή σε ιδιωτικά γυμναστήρια της  πόλης.  Ειδικότερα,  για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια και μπορεί να στερούνταν εντελώς την ευκαιρία να αθληθούν  αποτελεί  μεγάλη  βοήθεια.  Πέρα όμως από το γυμναστήριο, οι φοιτητές έχουν την τύχη να μπορούν να αθληθούν σε ένα χώρο με πολλά γήπεδα και να δοκιμάσουν αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το τένις. Τέλος,  πιστεύω ότι ορισμένες εγκαταστάσεις του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, όπως το γήπεδο μπάσκετ με το παρκέ και το γήπεδο του ποδοσφαίρου με τον φυσικό χλοοτάπητα, είναι πραγματικά πολύ καλού επιπέδου για τα δεδομένα του Πανεπιστημίου και της πόλης.

Έχεις  ακούσει  κάποιους  συμφοιτητές σου να έχουν παράπονα για το γυμναστήριο; Εσύ τι έχεις να προσθέσεις;
Όλα  τα παράπονα  που  έχω ακούσει  κατά καιρούς  έχουν  ένα  κοινό  παρανομαστή. Αυτός είναι η διαθεσιμότητα των αθλητικών
εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες που δεν γίνονται συνήθως μαθήματα και όλοι έχουμε ελεύθερο χρόνο για να αθληθούμε. Πιο συγκεκριμένα, το γήπεδο του μπάσκετ που νοικιάζεται επί πληρωμή σε ομάδες της Πάτρας, παρά το γεγονός ότι φέρνει κάποια έσοδα  που  μπορούν  να  χρησιμοποιηθούν για ανάγκες του γυμναστηρίου, δεν επιτρέπει στους φοιτητές να το χρησιμοποιήσουν τις απογευματινές ώρες, δηλαδή ουσιαστικά ξεφεύγει  από  τον  αρχικό  του  σκοπό,  που είναι η άθληση των φοιτητών. Επίσης, στο γήπεδο του ποδοσφαίρου δεν δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να παίξουν ή να κάνουν προπόνηση, παρά μόνο αν αγωνίζονται στο φοιτητικό τουρνουά και το χρησιμοποιούν για προπόνηση και για τους αγώνες. Νομίζω  αυτά  τα  δύο  ζητήματα  θα  πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν και να αναζητηθούν λύσεις που να τους αφήνουν όλους ικανοποιημένους,  με  προτεραιότητα  στους φοιτητές. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι ο εξοπλισμός της αίθουσας με τα βάρη δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και χρειάζεται επιδιόρθωση,  ενώ και οι εξωτερικές μπασκέτες του γηπέδου θα μπορούσαν να επισκευαστούν πριν  παρουσιάσουν  περαιτέρω προβλήματα.

Πού θεωρείς ότι οφείλονται τα προβλήματα αυτά;
Νομίζω  όλα  τα  παραπάνω  οφείλονται  σίγουρα  στο  γενικότερο  οικονομικό  πλαίσιο που  βρίσκεται  η  χώρα  μας.  Επομένως,  ο μειωμένος προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου μειώνει και τον προϋπολογισμό που είναι διαθέσιμος για το Πανεπιστημιακό γυμναστήριο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πιο έντονα τα προβλήματα που ανέφερα πριν.

Αφού μας ανέφερες τα παραπάνω, ποιες είναι οι προτάσεις σου  για  να  γίνει  μια  αλλαγή προς το καλύτερο;
Μια  πρώτη  πρόταση θα ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού του γυμναστηρίου, έστω και σε μικρό βαθμό. Ανέφερα πριν την οικονομική κατάσταση, και είναι λογικό ο προϋπολογισμός να μοιράζεται με μια ιεραρχία και προτεραιότητα στα διάφορα τμήματα, όμως πιστεύω  ότι  με  λίγα  παραπάνω χρήματα  για  βασικές  δραστηριότητες του γυμναστηρίου θα μπορούσαν  να  διορθωθούν  αρκετά από  τα  προβλήματα.  Η  άθληση είναι  αναπόσπαστο  κομμάτι  της ζωής των φοιτητών και νομίζω ότι θα πρέπει να την ενισχύουμε με κάθε ευκαιρία. Άλλη μία πρόταση που έχω είναι να ανανεωθεί το site που διατηρεί το γυμναστήριο  στα social media, προς  την κατεύθυνση  της  πιο  άμεσης  επικοινωνίας  του προσωπικού με τους φοιτητές. Έτσι και οι φοιτητές  θα  ενημερώνονται  καλύτερα  και πιο γρήγορα, αλλά καί οι δημόσιοι διάλογοι θα  βοηθήσουν  στην  κατανόηση  των  προβλημάτων και στην άμεση λύση τους από το προσωπικό,  όπου  είναι  δυνατό.  Θα  δοθεί έτσι και η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών μεταξύ των δύο πλευρών, που θα είναι αρκετά εποικοδομητική για όλους. Τέλος,  θα  ήθελα  να  τονίσω  ότι  χρειάζεται σίγουρα και ο απαραίτητος σεβασμός από όλους τους χρήστες του γυμναστηρίου για τη  δημόσια  περιουσία  του  πανεπιστήμιου, που είναι προνόμιο για όλους μας.

Θα ήθελες να περάσεις κάποιο δικό σου μήνυμα για να κλείσουμε την συνέντευξη;
Νομίζω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό να κρατήσουμε  είναι  ότι  η  άθληση  συνδέεται άμεσα με την γνώση, οπότε θεωρείται αναπόσπαστο  τμήμα  της  παιδείας  και  της  εκπαίδευσης. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, θεωρώ  ότι  το  όνειρο  όσων  αγαπούν  τον αθλητισμό θα πρέπει να είναι η αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών στις αθλητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Γεμάτο γήπεδο ίσον ζωή.