Δελτίο Τύπου 25 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 25 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

 

QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS BY SUBJECT: ΟΚΤΩ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΙΤ

Στον διεθνή πίνακα κατάταξης των Πανεπιστημίων ανά θεματική περιοχή που δημοσίευσε το σύστημα QS World Ranking / Top Universities, ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, οκτώ (8) θεματικά πεδία του Πανεπιστημίου Πατρών εμφανίζονται μεταξύ των επικρατέστερων στην παγκόσμια ελίτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά αξιολογήθηκαν παγκοσμίως από το συγκεκριμένο σύστημα πάνω από 18.900 Προγράμματα Σπουδών (περί τις 3.360 Προγράμματα Σπουδών περισσότερα από πέρυσι), γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό και διαφοροποιεί τις τελικές κατατάξεις των θεματικών πεδίων. Παρόλα αυτά, το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζει να διατηρεί τη δυναμική του σε παγκόσμιο επίπεδο (και μάλιστα, τη φετινή χρονιά προσετέθη μια ακόμα θεματική ενότητα σε αξιόλογη θέση), ενώ κάποια πεδία τού Ιδρύματός μας, αν και δεν εμφανίζονται ακόμα στους πίνακες της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκονται κοντά στις πρώτες εκατοντάδες. Αναλυτικά: http://www.upatras.gr/el/node/6656

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΑΣΤΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον και για τη δράση Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την ανάδειξη επιστημονικών-πολιτιστικών-περιβαλλοντικών πάρκων, το Πανεπιστήμιο Πατρών υπέβαλε πρόταση με τίτλο: «Περιαστικό Πάρκο Επιστημών, Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Η πρόταση του Πανεπιστήμιου μας ήρθε δεύτερη στη συνολική κατάταξη (ΠΡΩΤΗ μεταξύ όλων των Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ), με πρώτο τον Δήμο Ηρακλείου, ισοψηφώντας στη δεύτερη θέση με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 66,4 και χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Προγραμματισμού και Δικτύων του Πανεπιστημίου μας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) και ειδικότερα το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, διοργανώνουν τη 13η Συνάντηση των Γραφείων Πρακτικής Άσκησης: «Από την εκπαίδευση στην πραγματικότητα της εργασίας». Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13/3/2017 στην αίθουσα της Συγκλήτου, συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΤΟ PATRAS IQ 2017 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η Οργανωτική Επιτροπή του Patras IQ παρουσιάσει τη φετινή έκθεση, τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές της στα σχολεία της Περιφέρειας: την Τρίτη 7/3 θα παρευρεθεί στο 1ο και το 7ο ΕΠΑΛ (Πάτρα), τη Δευτέρα 13/3 στο 2ο και 6ο ΕΠΑΛ (Πάτρα), τη Δευτέρα 20/3 στο ΕΠΑΛ και το 1ο ΓΕΛ (Πύργου), και τη Δευτέρα 27/3 στο 1ο ΕΠΑΛ (Αγρίνιο) και στο 1ο ΕΠΑΛ (Μεσολόγγι).

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Την Κυριακή, 19 Μαρτίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρου του Πανεπιστημίου, μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων θα λάβουν μέρος στην Ημερίδα «Εγκέφαλος: Ο Σκηνοθέτης της ζωής μας», που πραγματοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες σε συνεργασία με τη δράση «Βραδιά του Ερευνητή» και τα συμμετέχοντα σχολεία (1ο ΓΕΛ Nαυπάκτου, Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών, 3ο ΓΕΛ Πατρών, 4ο Γυμν. Πύργου, 9ο Γυμν. Πατρών, Γυμν. Αγίου Βασιλείου, Γυμν. Αντιρρίου, Γυμνάσιο Ευπαλίου, Γυμνάσιο Καράτουλα, Πρότυπο Πειραματικό Γυμν. Παν. Πατρών, 6ο Δημ. Σχ. Πύργου, 50ο Δημ. Σχ. Πατρών και Πρότυπο Πειραματικό Δημ. Σχ. Παν. Πατρών). Η ημερίδα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο», η οποία αποτελεί μία διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης για την έρευνα του Νευρικού Συστήματος και συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, την Federation of European Neuroscience Societies, την International Brain Research Organization. Η εκδήλωση κάθε χρόνο εντάσσεται στη δράση του Πανεπιστημίου μας «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» και τον συντονισμό της έχει αναλάβει η κ. Μαργαρίτη Μαριγούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

COLLOQUIUM ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Το Colloquium Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, που διοργανώνεται, για τρίτη χρονιά, από το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου του Τμήματος Φιλολογίας συνεχίζει το έτος 2017 τον ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο βραδινών ανοικτών διαλέξεων. Οι επόμενες εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
• 15/3/2017: Έλλη Φιλοκύπρου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜMΕ, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Νησίδα σωτηρίας του χαμού νησίδα: υποκείμενο, χωροχρόνος και ποιητική πράξη στη συλλογή Εν γη αλμυρά του Βύρωνα Λεοντάρη» (Συνομιλήτρια: Κατερίνα Κωστίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών).
• 22/3/2017: Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπλ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Ρητορική και ιστορία στον Κ. Π. Καβάφη», (Συνομιλήτρια: Κατερίνα Κωστίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών).
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι διαλέξεις αυτές πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.00 το απόγευμα σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και είναι ανοικτές στο κοινό της κοινότητας αλλά και της πόλης μας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ: «Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΩΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ»

Τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών διοργανώνουν εκδήλωση με τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, όπου ο ίδιος θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η σκηνοθεσία ως δραματουργία». Θα προβληθούν σύντομα αποσπάσματα από τις παραστάσεις του Μ. Μαρμαρινού Εθνικός Ύμνος, Ακρόπολις, Λυσιστράτη, Δον Ζουάν, καθώς και από τις παραστάσεις Πεθαίνω σαν χώρα και Ιnsenso (στις οποίες ο χώρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και, υπό μία έννοια, «δραματουργεί»), ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα μιλήσει για τις απόψεις του για το θέατρο και για τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εργάζεται. Για το μεταμοντέρνο στοιχείο στις σκηνοθεσίες του Μ. Μαρμαρινού αλλά και για τη συμβολή του στο νεοελληνικό θέατρο των τελευταίων ετών θα μιλήσει ο Καθηγητής της Σημειωτικής του Θεάτρου και της Θεωρίας της Επιτέλεσης κ. Δ. Τσατσούλης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση, που είναι ανοικτή σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και το κοινό της πόλης, θα συντονίσει ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ. Σ. Τσιτσιρίδης.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 10 Μαρτίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων
Τηλέφωνο: 
2610996610