PATRAS IQ - 4η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-9 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση τόσο σε αριθμητικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, υπερέβη κάθε προσδοκία των διοργανωτών και κατέδειξε πως η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Οι εκθέτες παρουσίασαν τους θησαυρούς τής έρευνας που παράγονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, εταιρίες που αξιοποιούν την γνώση σε ώριμο προϊόν και εταιρικά σχήματα βασισμένα στην καινοτομία.

Τη φετινή χρονιά συμμετείχαν 120 εκθέτες που φιλοξενήθηκαν σε 88 περίπτερα, ενώ την επισκέφθηκαν πάνω από 7.000 άτομα. H Έκθεση συνδιοργανώθηκε από τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας και σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής που εποπτεύονται από τους παραπάνω φορείς. Στην έκθεση έλαβαν επιπλέον μέρος Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από όλη τη χώρα, καινοτόμες επιχειρήσεις /τεχνοβλαστοί, νεοφυείς επιχειρήσεις και εκπρόσωποι φορέων καινοτομίας. Αναλυτικές πληροφορίες της έκθεσης: http:// www.patrasiq.gr/index.php

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 16 παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις και workshops με στοχευμένη θεματολογία και με 60 επιλεγμένους ομιλητές. Συγκεκριμένα: 

Την Παρασκευή 7 Απριλίου την έκθεση επισκέφθηκαν μαθητές από τα σχολεία της περιοχής οι οποίοι πλημμύρισαν το χώρο της έκθεσης και εντυπωσιάστηκαν από τις καινοτόμες ιδέες που παρουσιάζουν τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής μας. Επιπλέον, το Επιμελητήριο Αχαΐας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Τοπικό Οικοσύστημα Στήριξης της Καινοτομίας & Ευφυούς Επιχειρηματικότητας», ενώ η φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών Mindspace επιμελήθηκε την εκδήλωση «Mindspace All-Stars».

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων διοργανώθηκε εργαστήριο με θέμα «Χρήσιμες Δεξιότητες για τα πρώτα βήματα ενός "startuper" από τον «Comvos –Επιστημονικές Φοιτητικές Ομάδες του ΠΠ».

Το Σάββατο 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι συνεδρίες «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα» από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» και «Αλλάζοντας το ακαδημαϊκό τοπίο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα στο ΕΑΠ – Τμήμα Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο». Επίσης η συνεδρία «Καινοτομία, Επιστήμη και Επικοινωνία» από το Liberal.gr. Ο δε ιδρυτής της Forthnet κ. Παντελής Τζωρτζάκης μίλησε με θέμα «Σήμερα είναι η σειρά σου... Μπορείς και εσύ! Από ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου στην κύρια αγορά του ΧΑΑ». Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων το Mindspace Πάτρας διοργάνωσε εργαστήριο με θέμα «Idea to product».

Στις 18.00 πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια και η Κεντρική Εκδήλωση της έκθεσης με κύριο ομιλητή τον Αν. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, με θέμα «Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Έρευνα και την Καινοτομία».

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ και Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης καθ. Δημοσθένης Πολύζος. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με παράθεση δεξίωσης, στην οποία δόθηκε η δυνατότητα για συζήτηση και δικτύωση ανάμεσα σε εκθέτες, επενδυτές, εκπροσώπους φορέων, επιχειρηματίες, φοιτητές, εργαζόμενους κ.α.

Την Κυριακή 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα «Δράσεις Καινοτομίας από την Εθνική Τράπεζα» με εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης «Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Καινοτομία και Επιχειρηματικές Ιδέες» και «Έρευνα και Καινοτομία- Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας» που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Β Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τα στελέχη της ΓΓΕΤ για τις Τρέχουσες Δράσεις Διμερών Συνεργασιών στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, Ειδικές Δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ: Υδατοκαλλιέργειες, Βιομηχανικά Υλικά, Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό, καθώς και παρουσίαση της Ενιαίας Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

Το απόγευμα, οι συνεδρίες ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση με θέμα «Φτιάξε το εταιρικό σου σχήμα» για το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ -Καινοτομώ», ενώ πράλληλα έλαβε χώρα το εργαστήριο «Soft Skills Training: Entrepreneurial Mindset» που διοργάνωσε ο Comvos – Επιστημονικές Φοιτητικές Ομάδες του ΠΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 Β2Β συναντήσεις μεταξύ ερευνητών και επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Οι εργασίες της έκθεσης υποστηρίχθηκαν από 89 εθελοντές, οι οποίοι για ακόμα μια φορά έδωσαν δυναμικά το παρόν κατά τη διάρκεια αλλά και στην προετοιμασία της έκθεσης. Το φιλότιμο, το μεράκι, η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς ήταν πραγματικά πολύτιμη.

Η βοήθεια που παρείχαν στους εκθέτες, τους επισκέπτες και στους διοργανωτές σε καθημερινή βάση αποτελεί αναμφισβήτητα σημείο αναφοράς για την ανάληψη και την διεκπεραίωση τέτοιων μεγάλων γεγονότων. Χωρίς την βοήθεια των εθελοντών, η έκθεση δεν θα ήταν βιώσιμη και δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών που την τίμησαν με την παρουσία τους.