Δελτίο Τύπου 32 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 32 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο Georges Louis Baron, Ομότιμος Καθηγητής της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Cité - Paris Descartes, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ). Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής του ΤΕΕΑΠΗ Κωνσταντίνος Ραβάνης και θα ακολουθήσει η ανάγνωση των ψηφισμάτων αναγόρευσης του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή G. L. Baron, με θέμα: «Πληροφορική και Εκπαίδευση. Αναμνήσεις από μια μακρά πορεία». Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμωμένου στο: https://www.upatras.gr/el/node/6793

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ CAST ΣΤΟ CERN
Το πείραμα CAST στο CERN συντονίζεται από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με spokesperson τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Κώστα Ζιούτα. Τα αποτελέσματα του πειράματος για την χρονική περίοδο 2012-2015 δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NATURE Physics: http://www.nature.com/nphys/journal/vaop/ncurrent/full/nphys4109.html, παρουσιάστηκαν στην κύρια ιστοσελίδα του CERN: http://home.cern/ και http://home.cern/about/updates/2017/05/cern-casts-new-limits-dark-matter, καθώς και στην ιστοσελίδα του Max-Planck-Institut. Το CAST μελετά τη σκοτεινή ύλη και είναι το πρώτο πείραμα με κατάλληλη «κεραία» ευαίσθητη σε ρεύματα σκοτεινής ύλης, κυρίως από το κέντρο του Γαλαξία έτσι όπως πιθανόν διαμορφώνονται από την βαρυτική εστίαση του Ήλιου. Το CAST εστίασε προς το κέντρο του Γαλαξία (Α του Τοξότη) τις 18 Δεκεμβρίου, όταν ο Ήλιος βρισκόμενος μπροστά από τον Αστερισμό αναμενόταν να εστιάζει τα ρεύματα της σκοτεινής ύλης προς την Γη. Σχετικά αποτελέσματα από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα στα θέματα αυτά ανακοινώνονται τις ημέρες αυτές (15-19 Μαΐου) στο ετήσιο διεθνές συνέδριο, που τη φετινή χρονιά διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη: 13th Patras Workshop on Axions, WIMPs and WISPs

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΠΕΠΕΛΑΣΗ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποχαιρετά τον Αδαμάντιο Πεπελάση (Γαστούνη, 1922 — Αθήνα, 2017). Ο εκλιπών, ακαδημαϊκός, πολυγραφότατος διανοούμενος, διαπρεπής οικονομολόγος και καθηγητής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της ημεδαπής, με μακρά θητεία στη διοίκηση τραπεζών, είχε υπάρξει ένας από τους Προέδρους της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του (1965-1966) είχε συμπεριληφθεί η Φυσικομαθηματική Σχολή στο πρόγραμμα εισιτηρίων εξετάσεων για τα ΑΕΙ του ακαδημαϊκού έτους 1966-67, με την εισαγωγή των 150 πρώτων φοιτητών μας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Από τη Δευτέρα, 15 Μαΐου έως και την Κυριακή, 4 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο Πατρών εφαρμόζει πιλοτικά την ηλεκτρονική συμπλήρωση ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου από τους φοιτητές τεσσάρων Τμημάτων: Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ), Ιατρικής, Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και Χημείας. Η αξιολόγηση αφορά σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία (μαθήματα και εργαστήρια), τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής ελεύθερου κειμένου, με στόχο τη δημιουργία καλύτερης εικόνας για τις απόψεις των φοιτητών σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι χρήστες θα πρέπει να συνδεθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟ.ΔΙ.Π. (https://ps.modip.upatras.gr) με τους προσωπικούς τους κωδικούς, ενώ η υλοποίηση της εφαρμογής έχει γίνει με τρόπο που εξασφαλίζεται πλήρως η ανωνυμία. Περιμένουμε τους φοιτητές των παραπάνω Τμημάτων να μας καταθέσουν τις απόψεις τους!

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ
Στην υπ’ αριθ. 115/25.4.2017 συνεδρίαση της Συγκλήτου εγκρίθηκε το ημερολόγιο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 2017-18, ως εξής:
Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου 2017: 28.8.2017 – 22.9.2017
Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: 2.10.2017
Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: 12.1.2018
Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου: 22.1.2018 - 9.2.2018
Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: 19.2.2018
Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: 1.6.2018
Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου: 11.6.2018 - 30.6.2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στις 24 έως 28 Απριλίου διεξήχθη το «5ο Σεμινάριο Υγείας και Ασφάλειας Πρωτοετών Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Συντονιστική Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και το Γραφείο Τεχνικού Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τριακόσιοι σαράντα φοιτητές από τα Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας, Φυσικής, Χημείας, Επιστήμης των Υλικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Φαρμακευτικής παρακολούθησαν διαλέξεις και μαθήματα σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας στους εργαστηριακούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς χώρους. Στο σεμινάριο έδωσαν διαλέξεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Την φετινή χρονιά για πρώτη φορά τα θεωρητικά μαθήματα συνδυάστηκαν με επίδειξη παροχής βασικών πρώτων βοηθειών από στελέχη του ΕΚΑΒ Πάτρας και πρακτική εξάσκηση σε χρήση πυροσβεστήρων από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάτρας. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την εξέταση των φοιτητών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Περισσότερα στον ιστότοπο του Γραφείου Τεχνικού Ασφαλείας του Πανεπιστημίου: http://osh.upatras.gr.

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Για την καλύτερη οργάνωση του διοικητικού μηχανισμού του Πανεπιστημίου και την όσο το δυνατόν πιο ορθολογική χρήση των χώρων του Α΄ κτιρίου, πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι εξής μετακινήσεις υπηρεσιών: Στον 1ο όροφο της ανατολικής πτέρυγας μεταφέρθηκαν τα Τμήματα Προμηθειών, Δαπανών και Μισθοδοσίας. Τα Τμήματα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων μεταφέρθηκαν στο ισόγειο, στους χώρους που στεγαζόταν η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ αυτή με τη σειρά της μεταφέρθηκε στο ισόγειο της δυτικής πτέρυγας, στους χώρους που στεγάζονταν προηγουμένως τα Τμήματα Προμηθειών και Μισθοδοσίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
12η Γιορτή Αθλητισμού
Συνεχίζεται το εσωτερικό διατμηματικό φοιτητικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου μας, με τη φάση των τεσσάρων ομίλων στο γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου 2017, το φοιτητικό πρωτάθλημα εισέρχεται στην προημιτελική φάση όπου θα συμμετέχουν οι δύο καλύτερες βαθμολογικά ομάδες από κάθε όμιλο και στις 7 Ιουνίου 2017 αναμένεται ο τελικός αγώνας ποδοσφαίρου του διατμηματικού φοιτητικού πρωταθλήματος, στο πλαίσιο της 12ης Γιορτής Αθλητισμού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

8η Ποδηλατική Βόλτα
Την Κυριακή, 28 Μαΐου 2017, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο οργανώνει για άλλη μια χρονιά την καθιερωμένη πλέον Ποδηλατική Βόλτα με τίτλο «Πάμε με Ποδήλατο», με τη στήριξη του Πανεπιστημίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά που θα συνοδεύονται. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 12.00 το μεσημέρι εμπρός από το κτίριο της Πρυτανείας και με τερματισμό στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκινούν από τις 10.30 π.μ. της ίδιας ημέρας στο χώρο της εκκίνησης (κτίριο Πρυτανείας). Για όσες και όσους δεν διαθέτουν ποδήλατα, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο θα διαθέσει και έναν μικρό αριθμό ποδηλάτων που έχει προς δανεισμό. Πάρτε λοιπόν το ποδήλατό σας, το καπέλο σας, νεράκι και αρκετή ποδηλατική όρεξη και έτοιμοι για «πεταλιές» από την Πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα!

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και τα προγράμματα που προσφέρει, στο http://gym.upatras.gr/, email: usport@upatras.gr, τηλ.: 2610993055.

ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ
Το Πράσινο Πανεπιστήμιο αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου, διοργανώνει την κατάβαση του Βουραϊκού ποταμού. Η ομάδα θα μετακινηθεί με πούλμαν προς τα Καλάβρυτα και αρχικά θα επισκεφτεί τον «Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού», όπου θα γίνει μια σύντομη ενημερωτική παρουσίαση της περιοχής, σχετικά με τον χλωριδικό πλούτο, το γεωπάρκο, την ορνιθοπανίδα, την μεγάλη βιοποικιλότητα, καθώς και των περιοχών NATURA. Η κατάβαση του φαραγγιού θα ξεκινήσει από το χωριό Κερπινή, στη Ζαχλωρού θα πραγματοποιηθεί στάση για φαγητό και ξεκούραση και θα ολοκληρωθεί στα Νιάματα, όπου θα περιμένει το πούλμαν. Κατά την κατάβαση θα υπάρχει συνοδεία ατόμων από τον «Φορέα Διαχείρισης», ενώ ένα αυτοκίνητο για έκτακτες ανάγκες θα είναι διαθέσιμο σε καίρια σημεία. Επίσης, την αποστολή θα συνοδεύουν εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού. Σας περιμένουμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό! Περισσότερα εδώ.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 19 Μαΐου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων