Δελτίο Τύπου 36 / 2016-2017

Δελτίο Τύπου 36 / 2016-2017
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο Δημήτριος Σφήκας, Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Τμήματος Ιατρικής Ηλίας Παναγιωτόπουλος, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση των ψηφισμάτων αναγόρευσης του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του τιμώμενου, με θέμα: «Ακράδαντη πίστη στα χαρίσματα των Ελλήνων». Ο κ. Δημήτριος Σφήκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Ναυπηγική Μηχανολογία στη Γερμανία και στον επαγγελματικό του βίο ασχολήθηκε με τη ναυπηγική και ναυτιλία. Είναι Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, καθώς, με την υποστήριξη της συζύγου του, κ. Βέρας Σφήκα, χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την κατασκευή της «Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού», που παραδόθηκε το 2011 στο ΠΠΝΠ έτοιμη για λειτουργία, με υψηλές προδιαγραφές, στα πρότυπα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (http://rehaupatras.com/?lang=el). Το ενδιαφέρον του κ. Σφήκα για τη λειτουργία της Κλινικής είναι συνεχές και εκδηλώνεται με τη φυσική του παρουσία, την κάλυψη της συντήρησης, της εκπαίδευσης προσωπικού αλλά και άλλων αναγκών της, τείνοντος ταυτοχρόνως ευήκοον ους και σε άλλες ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του «Συλλόγου Φίλων» της Κλινικής, εκπρόσωποι των Αρχών και των φορέων της περιοχής, νοσηλευθέντες και νοσηλευόμενοι της Κλινικής με τις οικογένειές τους, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας.

Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΔΑΣΙΟΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων κ. Γεώργιος Δάσιος εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφηρμοσμένη Ανάλυση», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Εκφράζουμε τα δημόσια συγχαρητήριά μας στον αγαπητό συνάδελφο για την ιδιαίτερα τιμητική αυτή διάκριση, που αποτελεί μια αναγνώριση του έργου, της προσωπικότητας και της μακρόχρονης προσφοράς του. Η εκλογή αυτή συμβάλει στην εξωστρέφεια του Ιδρύματός μας και την ανάδειξη της δυναμικής των μελών του.

36ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο μακροχρόνιος θεσμός του Συμποσίου Ποίησης συνεχίζεται και φέτος την καθιερωμένη του ημερομηνία, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, 1-2/7/2017 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο. Η θεματική του 36ου Συμποσίου Ποίησης είναι: «Ποίηση και Εκπαίδευση», και η Οργανωτική Επιτροπή καλεί τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν πραγματοποιήσει δραστηριότητες δημιουργικής γραφής στην ποίηση, να συμμετάσχουν παρουσιάζοντας έργα των μαθητών τους στη στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή το απόγευμα (2/7). Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η Οργανωτική Επιτροπή τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και στην «Ανοιχτή Συζήτηση για την Ποίηση», που θα ανοίξει τις εργασίες του Συμποσίου το πρωινό του Σαββάτου, 1ης Ιουλίου, καθώς και σε όλες τις συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις συνεδρίες. Αναλυτικά: http://www.poetrysymposium.gr.

ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος του προγράμματος Κατάρτιση Εκπαιδευτικών σε Θέματα Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΚΕΘΕΠ). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πλήρως εξ αποστάσεως, με συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, και εστίασε σε θέματα όπως: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, Σχεδιασμός και Υλοποίηση διαπολιτισμικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κ.ά. Στην τελική δραστηριότητα του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι εκπόνησαν και παρουσίασαν εξ αποστάσεως (ή προαιρετικά στο ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Πατρών) τελική εργασία με τίτλο όπως:

  •  ΤΠΕ και εκπαίδευση προσφύγων (εφαρμογές, κίνδυνοι, πρόσβαση)
  •  Η οργάνωση της σύγχρονης σχολικής τάξης και η σημασία της στην εκπαίδευση της Ετερότητας
  •  Πολυπολιτισμική συμβουλευτική και μειονοτικοί πληθυσμοί

Όλοι οι συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου έλαβαν πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, ενώ αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος. Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος του προγράμματος και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές με σειρά κατάθεσης. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΚΕΘΕΠ.

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου (http://green.upatras.gr/) μάς υπενθυμίζει απλές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με μετρήσεις της ΔΕΗ, παρουσιάζει ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση της τάξεως των 14.000.000 kWh, που οικονομικά μεταφράζεται σε κόστος 2.500.000 ευρώ. Η ενέργεια αυτή μπορεί να εξοικονομηθεί τόσο σε χρήματα όσο και σε φυσικούς πόρους. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, απλά λίγο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές:

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ)

  • Απενεργοποιήστε (ON/OFF) Η/Υ, laptop και εκτυπωτές όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μην τα διατηρείτε σε κατάσταση αναμονής (standby), διότι συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια (~10%). Προτιμήστε την αναστολή λειτουργίας (hibernation).
  • Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης. Η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση.

Εσωτερικοί χώροι

  • Αξιοποιείστε το φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού, όπου είναι εφικτό.
  • Μην αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα, ενώ έχετε την ψύξη αναμμένη.
  • Ρυθμίστε το κλιματιστικό στους 26οC κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάθε φορά που ρυθμίζετε τον θερμοστάτη έναν βαθμό επάνω (το καλοκαίρι) επιτυγχάνεται οικονομία από 7% έως 10%.
  • Όταν εξέρχεστε από τον χώρο σας, ελέγξτε αν έχετε σβήσει κλιματιστικά και φώτα. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν τις μη εργάσιμες ώρες και μέρες.
  • Αναφέρετε σπασμένα τζάμια και πόρτες στα γραφεία, εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους στους υπεύθυνους τμημάτων και την τεχνική υπηρεσία, κ.λπ.

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Η Χορωδία του Πανεπιστημίου μας θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017, στην εκδήλωση «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη - 1000 Φωνές», που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Για πρώτη φορά στη μουσική μας ιστορία 1000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας θα σχηματίσουν μία πελώρια χορωδία, η οποία με τη συνοδεία Συμφωνικής Μαντολινάτας θα αποδώσει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού. Εκτός από τους χίλιους χορωδούς και τη συμφωνική μαντολινάτα, στην παράσταση συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί, λυρικοί και λαϊκοί καλλιτέχνες. Πρόκειται για μια ιστορική παράσταση που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχουν κληθεί να παραστούν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, από την πολιτική, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Η εκδήλωση αυτή γίνεται μετά από επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επιθυμεί όχι μόνο να παραστεί, αλλά  και να διευθύνει το φινάλε της συναυλίας.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 16 Ιουνίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων