Olympia awards Health and Nutrition 2017

Ο καθηγητής St. Kales (Harvard University) συχγαίρει την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Αθηνά Θεοδωρακοπούλου και παραδίδει το χρυσό βραβείο.

Έξι διεθνή βραβεία (δύο χρυσά, δύο αργυρά, δύο χάλκινα) απέσπασαν οι ελαιοπαραγωγοί που συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον τέως Αν. Καθηγητή κ. Κώστα Αγγελόπουλο και την ερευνήτρια Αθηνά Θεοδωρακοπούλου. Το χρυσό βραβείο απέσπασε η Ιωάννα Μαρτίνου με την ποικιλία κορωνέικη από την Αντίπαρο και η Παναγιώτα Νικολούλια με την ίδια ποικιλία από τη Καλλιθέα της ορεινής Ολυμπίας. Τα αργυρά βραβεία απέσπασαν ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος με την ποικιλία κορωνέικη από την Αντίπαρο και ο Μικέλης Μαρκίδης με την ποικιλία μεγαριτίκη από την Αυλίδα. Τα χάλκινα βραβεία απέσπασαν οι παραγωγοί της Βιοτριχωνίδας Στράτος Τσαρούχης και Θεόδωρος Ζώρης από την Αιτωλοακαρνανία. Οι παραγωγοί καλλιεργούν με βάση το πρότυπο της αγροβιοδυναμικής διαχείρισης που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Αν. Καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλλιου, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των κορυφαίων Ελλήνων παραγωγών ελαιόλαδου με ιδιότητες ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία. Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2017 στο κτίριο της παλαιάς Βουλής, μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εξειδικευμένοι στο ελαιόλαδο και τις ευεργετικές του ιδιότητες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες έρευνες σχετικά με τη θετική του επίδραση πάνω στην υγεία, στοχεύοντας στην ανάδειξη των χρήσεών του και στη συμβολή της επιστημονικής έρευνας. Στη συγκεκριμένη τελετή παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια αποκλειστικότητα η ίδρυση του Wοrld Olive Center for Ηealth, του Παγκοσμίου Κέντρου ελαιόλαδου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο να παρέχει πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιόλαδου ως προς την προστασία της υγείας, να προβάλλει και να ενισχύει την έρευνα για την ελιά και το λάδι, καθώς επίσης και την εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών. Η εκδήλωση ήταν μια συνεισφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών και των εταίρων του προγράμματος ΑRISTOIL, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη.