Οδηγός Επιβίωσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Αγαπητέ πρωτοετή, καλωσόρισες στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη νέα σου ζωή! Συγχαρητήρια για την επιτυχία σου. Όλα είναι έτοιμα για το ξεκίνημα της νέας σου ζωής όπου η χαρά είναι συνυφασμένη με την αγωνία για την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά θα πρέπει να κάνεις την ηλεκτρονική εγγραφή σου. Στο site της κάθε σχολής θα βρεις τις ανακοινώσεις και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Μην αφήσεις ανεκμετάλλευτο όμως το Σεπτέμβρη. Εκτός από την εύρεση σπιτιού που θα σε απασχολήσει, είναι η ιδανικότερη στιγμή για μια πρώτη βόλτα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να ξέρεις είναι η σχολή σου, η Κεντρική Βιβλιοθήκη και η Φοιτητική Εστία.
Την Κεντρική Βιβλιοθήκη θα χρειαστεί να τη γνωρίσεις καλά ιδιαίτερα την περίοδο της εξεταστικής. Εκτός από την ποικιλία βιβλίων που μπορείς να δανειστείς συμπληρώνοντας απλά μία αίτηση και βγάζοντας μία κάρτα, θα χάσεις την αίσθηση του χρόνου στους τρεις ορόφους των αναγνωστηρίων της.
Όσον αφορά το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας, είναι ανοιχτό από την 1η Σεπτεμβρίου, και, αφού γραφτείς στη σχολή, μπορείς να προσκομίσεις τα κατάλληλα δικαιολογητικά στη Φοιτητική Μέριμνα στην Πρυτανεία για να βγάλεις κάρτα δωρεάν σίτισης. Για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια, πωλούνται κουπόνια στη Φοιτητική Εστία που κοστίζουν 20 ευρώ και καλύπτουν 10 γεύματα και 10 δείπνα. Το εστιατόριο παρέχει δωρεάν σε όλους πρωινό από τις 7.30 έως τις 9.00. Το μεσημεριανό διανέμεται από τις 12.30 μέχρι τις 15.30 και το βραδινό από τις 19.00 έως τις 21.00. Το διατροφικό πρό-γραμμα της εβδομάδας είναι πλήρες και θα σε δικαιώσει για την επιλογή σου.
Το Πανεπιστήμιο είναι το μέρος που θα γνωρίσεις όλους τους τύπους των φοιτητών αλλά και καθηγητών. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και στους γύρω σου και μη βιαστείς να απογοητευτείς εάν δεις ότι δε σου αρέσουν τα μαθήματα ή ότι δε βρίσκεις του κολλητούς σου από το πρώτο έτος. Έχεις τουλάχιστον 4 χρόνια για να αναθεωρήσεις. Δώσε μια ευκαιρία στη σχολή και προσπάθησε να μη χάνεις τις διαλέξεις των μαθημάτων, γιατί οι σημειώσεις σου θα σου φανούν πολύτιμες κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Από το πρώτο κιόλας μάθημα θα καταλάβεις ότι δεν είσαι πια στο Λύκειο, αλλά σε μία αίθουσα με 250 άτομα. Θα γνωρίσεις πάρα πολύ κόσμο και θα κυκλοφορείς με παρέες των 20 ατόμων σε κάθε διάλειμμα. Με λίγους όμως θα παραμείνεις φίλος.
Οι πρώτοι που θα σε προσεγγίσουν έξω από τη γραμματεία της σχολής σου θα είναι τα άτομα των φοιτητικών παρατάξεων. Θα τα αναγνωρίσεις από την επιμονή τους να τους δώσεις το τηλέφωνό σου και να πάτε για καφέ. Μη βιαστείς όμως, θα έχεις όλο το χρόνο που χρειάζεται για να κάνεις τις τυχόν επιλογές σου.
Ο καλύτερος τρόπος για να δικτυωθείς και να ενισχύσεις το κοινωνικό σου προφίλ είναι οι Πολιτιστικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα τμήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος είναι δωρεάν και είναι τα εξής: Παραδοσιακοί χοροί, Ευρωπαϊκό Tango, Αργεντίνικο Tango, Latin, Rock ‘n’Roll, Break Dance, R’n’B, μοντέρνος χορός, φωτογραφία, λογοτεχνικό καθώς και κινηματογραφικό. Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο βρίσκεται λίγο παραπάνω από την Πρυτανεία και εκτός από τα απαραίτητα όργανα έχει και αρκετά ομαδικά προγράμματα. Προϋπόθεση η κάρτα γυμναστηρίου (βλ. και παρακάτω στο παρόν τεύχος). Επίσης οι καθημερινές προβολές της κινηματογραφικής ομάδας της Εστίας, με ταινίες ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου αλλά και ειδικά αφιερώματα, στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο της στην Εστία, προσφέρουν μία εναλλακτική πολιτιστική πρόταση εξόδου.
Για όλες τις επιπλέον πληροφορίες που θα σου χρειαστούν μπορείς να απευθυνθείς στο γραφείο πληροφόρησης που βρίσκεται στην είσοδο της Πρυτανείας.
Η δική μας συμβουλή είναι να μοιράσεις σωστά το χρόνο σου, να μην ξεχάσεις το βασικό σου στόχο αλλά να μη ξεχνάς και να ζεις. Βρες τα χόμπι σου και γνώρισε τον εαυτό σου. Η Πάτρα είναι μία πανέμορφη πόλη που σε περιμένει να την ανακαλύψεις και να την αγαπήσεις.
Και φυσικά, αν νιώθεις ότι η συγγραφή είναι το δυνατό σου σημείο, ή απλά θέλεις να εκφράσεις τις απόψεις και τα συναισθήματα σου για θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο, ένα μόνο e-mail στο newsletter@upatras.gr σε χωρίζει από το να γίνεις κι εσύ μέλος της συγγραφικής μας ομάδας.