Το LIBER2017 στην Πάτρα

Το 46ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο μας από τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Ήταν η πρώτη φορά που ένα βιβλιοθηκονομικό συνέδριο αυτού του μεγέθους διοργανώθηκε στην Ελλάδα, με τα δύο αμέσως προηγούμενα να έχουν διοργανωθεί σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Ελσίνκι. Μαζί με τη μεγάλη τιμή, όμως, έρχεται και μεγάλη ευθύνη. Οι εργασίες από το προσωπικό της ΒΚΠ είχαν αρχίσει με εντατικό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν.

Το κυρίως πρόγραμμα του συνεδρίου διήρκεσε από την Τετάρτη 5 έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Όμως, οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Κυριακή, 2 Ιουλίου, με τη διοργάνωση του Leadership Seminar, που εστίασε στην επαγγελματική ανάπτυξη ανώτερων στελεχών Βιβλιοθηκών, και συνεχίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη με τις συναντήσεις διάφορων ομάδων εργασίας.

Συνολικά 340 σύνεδροι από 32 χώρες προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο άνοιξε με προσκεκλημένη ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Δρ. Τσιμπόγλου. Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Αποθετηρίων Ανοικτής Πρόσβασης κ. Kathleen Shearer και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του History Pin κ. Michael Ambjorn έδωσαν δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ομιλίες, ενώ η Ευρωβουλευτής κ. Julia Reda έδωσε το περίγραμμα της νέας μεταρρύθμισης της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα. Εκτός των ομιλιών αυτών, παρουσιάστηκαν άλλες 36 εργασίες και 22 αναρτημένες εργασίες, συνεισφέροντας στη διάχυσητων καλών πρακτικών των ερευνητικών βιβλιοθηκών. Στο LIBER2017, επίσης, παρουσιάστηκε επίσημα η στρατηγική του LIBER για τα έτη 2018-2022.

Το συνέδριο διέθετε ένα πολύ καλά σχεδιασμένο κοινωνικό πρόγραμμα, που στόχο είχε να αναδείξει τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της περιοχής μας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στο κέντρο της πόλης με την καθοδήγηση των ανθρώπων της Εταιρείας Αχαϊκών Μελετών, δείπνο στη Βίλα του Γάλλου συνοδεία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, δεξίωση συνέδρων στο Παλαιό Νοσοκομείο στην Άνω Πόλη και εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία. Για όσους δεν είχαν αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής καέκαναν μια στάση στην Αθήνα, είχε κανονιστεί μια επίσκεψη στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φάληρο.

Το συνέδριο της Πάτρας πέτυχε αρκετές διακρίσεις, όπως να είναι μέσα στα δέκα πιο συζητημένα θέματα του ελληνικού Twitter και να προβληθεί στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μια σύνοψη των όσων έγιναν στο LIBER2017 μπορεί ναδει κάποιος στο βίντεο https://vimeo.com/liber2017/overview, ενώ στο site http://liber2017.lis.upatras.gr/ είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες και οι ομιλίες.

Η Διεύθυνση της ΒΚΠ θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εθελοντές, που στήριξαν την εύρυθμη διοργάνωση του, καθώς επίσης και τους συναδέλφους του Συνεδριακού & Πολιτισμικού Κέντρου και του Κέντρου Δικτύων του Πανεπιστημίουμας για την ουσιαστική τους συμβολή στην επιτυχή του κατάληξη.