Ο Λαθραναγνώστης

Το τέλος του καλοκαιριού -όχι η αρχή του φθινοπώρου, επιδιώκουμε να παρατείνουμε το καλοκαίρι μήπως και ξεγελώντας τις εποχές ξεγελάσουμε κι εμάς τους ίδιους- βρίσκει τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία σε νέες εκδόσεις και αλλαγή προθηκών, αντίστοιχα. Κάνοντας μια σύντομη βουτιά, αντί για τσούχτρες μάς τσίμπησαν βιβλία που αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέτα Παπαδοπούλου (επιμ.), Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη: Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας, Εκδόσεις Κριτική, 2017 (ISBN μη διαθέσιμο προς το παρόν).

Με αφορμή την επέτειο των είκοσι ετών από το θάνατο του Καστοριάδη, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια κιβωτό της σκέψης του μέσα από τις συνεντεύξεις του στη συγγραφέα, τις διάφορες παρεμβάσεις και ομιλίες του, καθώς και από κείμενα που έγραψαν για εκείνον
προσωπικότητες που συνδέθηκαν στενά μαζί του, όπως ο Οκτάβιο Πας κι ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Οι θέσεις και οι επισημάνσεις του για τη Δημοκρατία, το σύγχρονο κόσμο και την Ελλάδα παραμένουν ακόμα δραματικά επίκαιρες.

Διονύσης Σιμόπουλος Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια Ιστορία χωρίς τέλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2017, ISBN: 978-618-03-1234-8.
Όταν μιλάει κανείς για σύμπαν και μιλάει στα ελληνικά, είναι δύσκολο να μην ανατρέξει στον Διονύση Σιμόπουλο. Ο γνωστός αστροφυσικός και εκλαϊκευτής θα μας αφηγηθεί την ιστορία της ζωής των αστεριών από τη γέννηση ως το θάνατό τους, φανερώνοντας πράγματα που δεν
γνωρίζουμε πως υπάρχουν μπροστά στα μάτια μας.

Κώστας Λογαράς, Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο, Εκδόσεις Καστανιώτη, Νοέμβριος 2017, ISBN: 978-960-03-6258-9.

Πάτρα, Οκτώβρης του 2011. Ο Μαρίνος Τριάντης ζει με το σκυλί του έχοντας μόλις αποφυλακιστεί, ύστερα από τριάντα χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονία ενός «φίλου» του. Προσπαθεί να αφήσει πίσω του το στίγμα του ισοβίτη, προσπαθεί να επιβιώσει με την πενιχρή σύνταξη της
μάνας του σε μια πόλη που μοιάζει να καταρρέει όπως κι εκείνος. Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το μυθιστόρημα του Λογαρά θα προκαλέσει μνήμες και συναισθήματα, ιδίως για όσους έχουν ζήσει (σ)την Πάτρα από το ξεκίνημα της κρίσης.