Δελτίο Τύπου 7 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 7 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Την Τετάρτη 1/11/2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών για τη Διεθνή Πιστοποίηση του Διπλώματος που απονέμει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ως Integrated Master of Engineering (MEng). Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών γίνεται από εφέτος το πρώτο Ελληνικό Τμήμα ΑΕΙ του οποίου το Δίπλωμα λαμβάνει Διεθνή Πιστοποίηση στο επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων από τον ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό Institution of Chemical Engineers (IChemE), ως Integrated Master of Engineering (MEng). Το επίπεδο αυτό σύμφωνα με τη διαδικασία της Μπολόνια συμπεριλαμβάνει τον πρώτο και τον δεύτερο (πρώτο μεταπτυχιακό) κύκλο σπουδών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, η πρώην Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Αθανασία Αναγνωστοπούλου, η τομεάρχης παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, ο υπεύθυνος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος και η πρόεδρος της ΑΔΙΠ, καθηγήτρια Νικολέττα Παϊσίδου.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ακολουθούμενη από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητή Νικόλαο Καραμάνο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή πολιτική διασφάλισης ποιότητας και στα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις. Στην κύρια ομιλία της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, καθηγητής Δημήτριος Ματαράς, παρουσίασε την πολυεπίπεδη διαδικασία πιστοποίησης που ακολουθήθηκε, δίνοντας έμφαση στον πρωτοποριακό για την Ελλάδα χαρακτήρα της, όσο και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει για το Τμήμα, τους φοιτητές και τους αποφοίτους του. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό, τους πρώην υπουργούς και τους εκπροσώπους κομμάτων. Ο κ. Φωτάκης συνεχάρη θερμά το Τμήμα και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του επιτεύγματος, τονίζοντας τη σύνδεσή του με τις διακρίσεις του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στον τομέα της έρευνας, καθώς και τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ). Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης των τελευταίων ετών, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι συμβαδίζει με τα τεκταινόμενα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και ευχήθηκε να προχωρήσει παντού η διαδικασία πιστοποίησης σε συνδυασμό με τη θέσπιση του εθνικού πλαισίου προσόντων. Η κ. Αναγνωστοπούλου εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την επιτυχία ενός Τμήματος της ιδιαίτερης πατρίδας της και υπογράμμισε ότι αυτή δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στις πρωτοβουλίες του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι περισσότερα τμήματα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς, με την ιδιότητα και του καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, συνεχάρη τους συναδέλφους και τους φοιτητές της Πάτρας για την εξωστρέφειά τους και την επιτυχία της μακροχρόνιας προσπάθειάς τους. Η παρουσίαση του Προέδρου βρίσκεται αναρτημένη, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στη διεύθυνση http://www.chemeng.upatras.gr/el/announces/5171.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ «ENGINEERING AND TECHNOLOGY»
Το σύστημα Times Higher Education World University Rankings (ΤΗΕ), ένας από τους πλέον έγκριτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόχους πληροφοριών για την ανώτατη εκπαίδευση, σε συνέχεια των ιδρυματικών κατατάξεων που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο 2017 (https://www.upatras.gr/el/node/7057), την περίοδο αυτή δημοσιεύει και τις κατατάξεις ανά θεματικό πεδίο. Στο πεδίο «Engineering and Technology» το Πανεπιστήμιο Πατρών συμπεριελήφθη ανάμεσα στα καλύτερα 500 σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμά μας είναι ένα εκ των δύο ΑΕΙ της χώρας (μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) που η κατάταξή τους προέκυψε μετά από συμμετοχή και στα 5 επιμέρους υποπεδία της ενότητας «Engineering and Technology»: Chemical Engineering, Civil Engineering, Electrical & Electronic Engineering, General Engineering, Mechanical & Aerospace Engineering. Αναλυτικά στο: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/by-subject
Υπενθυμίζουμε ότι τη φετινή χρονιά το «Times-THE», αφού αξιολόγησε 1.500 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου, τελικώς δημοσίευσε λίστα κατάταξης για τα 1.102 από αυτά. Η κατάταξη στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, καθένας από τους οποίους συμμετέχει με διαφορετική βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα: Διδασκαλία (Teaching), Έρευνα (Research), Ετεροαναφορές (Citations), Διεθνείς Προοπτικές (International Outlook) και Έσοδα από τη Βιομηχανία (Industry income).

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Saarland στη Γερμανία και Διευθυντής του Max Plank Institute for Informatics, κ. Kurt Mehlhorn, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής. Η τελετή αναγόρευσης του κ. Mehlhorn θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, 8 Νοεμβρίου 2017 (ώρα 12.00 μ.), στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Χρήστος Ζαρολιάγκης, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή Οδ. Κουφοπαύλου, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι, Καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Algorithms and Programs». Το αναλυτικό πρόγραμμα της τελετής και το βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: http://www.upatras.gr/el/node/7171.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΙΡΗ
Αύριο, Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017 (ώρα: 13.30), θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Ορθοπαιδικής Ηλία Λαμπίρη, ο οποίος υπηρέτησε για σειρά ετών στο Τμήμα Ιατρικής και συνέβαλε τα μέγιστα στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό έργο, αλλά και στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ορθοπαιδικής «AOTraumaCourse — Fragility Fractures and Orthogeriatrics». Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/7180.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας (1977-2017). Την εκδήλωση θα προσφωνήσει η Πρύτανις, Καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, ενώ θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Δ. Καρδαμάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Δ. Γούμενος και ο Αναπλ. Καθηγητής ΩΡΛ Στέφανος Ναξάκης, ως ένας από τους πρώτους αποφοίτους του Τμήματος (1977-1983). Θα ακολουθήσει επετειακό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια του Τμήματος και ομιλία με τίτλο: «Φυσική και Ιατρική» από τον Καθηγητή Δημήτριο Νανόπουλο, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Distinguished Professor of High Energy Physics, Texas A&M  University, USA. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική παρέμβαση από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Συγχαίρουμε τον συνάδελφο, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας, Χρήστο Κακλαμάνη, που, στις πρόσφατες εκλογές, εξελέγη μέλος του Συμβουλίου της European Association of Theoretical Computer Science (EATCS) [https://www.eatcs.org/]. Η European Association for Theoretical Computer Science ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί τον πλέον σημαντικό διεθνή οργανισμό  για τη Θεωρητική Πληροφορική. Η εκλογή του κ. Κακλαμάνη αποτελεί μια ιδιαίτερη διάκριση, που αναδεικνύει τη διεθνή αναγνώρισή του, ενώ επιβεβαιώνει και προωθεί περαιτέρω την ισχυρή θέση του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, και κατ' επέκταση του Πανεπιστημίου Πατρών, στο  επιστημονικό γίγνεσθαι της επιστήμης και τεχνολογίας των υπολογιστών.

Η ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ
Σας υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Νοεμβρίου 2017 το ασύρματο δίκτυο της Πανεπιστημιούπολης «Upnet» καταργήθηκε και οι χρήστες θα πρέπει να μεριμνήσουν να μεταφερθούν στο δίκτυο Eduroam. To Eduroam είναι ένα διεθνές δίκτυο περιαγωγής (roaming) ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, το οποίο αναπτύχθηκε για τη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Διασυνδέει ένα πλήθος από ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα και χώρους σε όλη την Ευρώπη και προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτόν, χρήστες που επισκέπτονται άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τα οποία είναι μέλη της υπηρεσίας Eduroam, μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν την πρόσβαση στο διαδίκτυο κάνοντας χρήση των κωδικών που τους διαθέτει το ίδρυμά τους. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.upnet.gr/wifi/ ή στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών του Τμήματος Δικτύων (helpdesk@upatras.gr, 2610962600).

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 3 Νοεμβρίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων