Δελτίο Τύπου 9 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 9 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Η εκδήλωση για τον εορτασμό της 53ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών. Κατά τον εορτασμό και αυτής της επετείου, που έχει μια ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς συνδυάζει τη γενέθλια ημέρα του Ιδρύματος αλλά και τον εορτασμό του προστάτη άγιου της πόλης, Αγίου Ανδρέου, συνεχίζεται ο «διάλογος» του Ιδρύματος με την πόλη των Πατρών και την ευρύτερη κοινωνία. Στη φετινή εκδήλωση θα τιμηθεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, για το έργο του, και ιδιαίτερα τη συνεργασία και την υποστήριξη που έχει προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η παρουσίαση του έργου του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, εστιάζοντας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, θα γίνει από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου. Θα ακολουθήσει η αντιφώνηση του Περιφερειάρχη, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, με τίτλο: «Πανεπιστήμιο – Περιφέρεια: δύο φορείς, ένας πόλος ανάπτυξης» και η απονομή τιμητικής πλακέτας και διπλώματος στον τιμώμενο από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική παρέμβαση, σε συνεργασία με τη «Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών». Η Χριστίνα Καραμπέρη στο πιάνο και η Ευγενία Μπεσσόνοβα στο βιολοντσέλο, θα ερμηνεύσουν έργα των: C. Saint—Saens, Diabelli και Μ. Χατζιδάκι. Αναλυτικά στο: https://www.upatras.gr/el/node/7244. 
Σας περιμένουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την ιδιαίτερη αυτή ημέρα για το Πανεπιστήμιο Πατρών!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ
Εκδήλωση του ΚΕΔΜΟΠ με τη «ΦΛΟΓΑ»
Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με τη «Φλόγα» διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Γέφυρα Ζωής», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Με την εκδήλωση αυτή, στη διάρκεια της οποίας  θα τιμηθούν οι Έλληνες δότες μυελού των οστών, ενώ λήπτες μυελού των οστών θα συναντήσουν τους δότες τους, οι δύο φορείς γιορτάζουν τη συνεργασία τους, σχεδιάζουν και δεσμεύονται για το μέλλον. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος. Αναλυτικά το πρόγραμμα στη διεύθυνση: http://www.xarisezoi.gr/.

Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης παγκόσμιος πρωταθλητής
Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης, αθλητικός εκπρόσωπος του Κέντρου Ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή», ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2017 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ultra-Triathlon, που διεξήχθη σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία, Μεξικό, Λιθουανία, Αυστρία) με τη διοργάνωση  δέκα αγώνων. Ο Κωνσταντίνος, ως ο μοναδικός Έλληνας υπερτριαθλητής, συμμετείχε σε 6 αγώνες σε διάστημα οκτώ μηνών από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2017, κατακτώντας τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο). Συνολικά, τα χιλιόμετρα των αγώνων του Έλληνα υπερτριαθλητή ήταν 6800 χλμ (114 χλμ. κολύμβηση, 5400 χλμ. ποδηλασία, 1260 χλμ. τρέξιμο). Επιπλέον, έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που ολοκληρώνει επιτυχώς και μάλιστα στην πρώτη θέση δύο αγώνες απόστασης 2260 χλμ μέσα στην ίδια χρόνια. Ο Κωνσταντίνος, ως αθλητικός πρεσβευτής του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), αλλά και φοιτητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, με την προσπάθειά του αυτή μετέφερε το μήνυμα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της συνεχούς προσπάθειας ανακάλυψης των σωματικών και ψυχικών ανθρώπινων δυνάμεων μέσω του αθλητισμού. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στις σπουδές του!

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ AARHUS ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέλος του Πανεπιστημιακού Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, συμμετείχε στο «11th Conference of the University Network of European Capitals of Culture (UNeECC)» που πραγματοποιήθηκε στο Aarhus της Δανίας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, στις 8-11 Νοεμβρίου 2017. Στο συνέδριο «Re-Value» παρουσιάστηκαν σύγχρονοι προβληματισμοί για επαναξιολόγηση διαφόρων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συμπεριφορών, με επίκεντρο τον πολιτισμό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, αναπλ. καθηγήτρια Θ. Μονιούδη-Γαβαλά, και τον επίκ. καθηγητή του Τμήματος Θ. Κουτσομπίνα, οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα «Culture-led Urban Regeneration for the Creative Class in Greek Cities: The case of Waterfront Development in Patras, Greece», αναλύοντας τη σημασία της προώθησης της εικόνας της πόλης και ειδικότερα τις δυνατότητες του παράλιου μετώπου της Πάτρας. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο συνέδριο ενίσχυσε τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια-μέλη UNeECC, σε μια ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε ότι το «Πανεπιστημιακό Δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης» (UNeECC) δημιουργήθηκε το 2006 στο Pécs της Ουγγαρίας με σκοπούς τόσο την προώθηση ακαδημαϊκών και μορφωτικών συνεργασιών των Πανεπιστημίων όσο και την διεύρυνση του ρόλου τους για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του θεσμού στις διαδικασίες των πόλεων-πολιτιστικών πρωτευουσών.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ  ΓΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
Οι εξετάσεις ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς θα διεξαχθούν την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 το πρωί, από το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Εργαστήριο είναι πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο για τις εξετάσεις ελληνομάθειας (Κωδικός 30019). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 20 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017 στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας: http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
Με χρυσά και αργυρά μετάλλια επέστρεψαν οι φοιτητικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Πανεπιστημίου Πατρών από τα πανελλήνια φοιτητικά πρωταθλήματα, που διεξήχθησαν στο Ναύπλιο και την Αθήνα στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου 2017. Τα πρωταθλήματα είχε προκηρύξει η Επιτροπή Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι προκριματικές φάσεις των δύο αθλημάτων πραγματοποιήθηκαν σε γήπεδα της Αθήνας και οι τελικές φάσεις σε γήπεδα του Ναυπλίου. Αναλυτικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, στο: http://gym.upatras.gr/

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
Η κυριακάτικη ανάγνωση παραμυθιών συνεχίζεται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου μας «UPFM». Εκτάκτως, αυτή τη Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα, το μικρόφωνο παίρνουν μικροί μαθητές, που θα αφηγηθούν: (1) «Το χρυσόψαρο» (που οδηγεί η απληστία του ανθρώπου? - Καράμπελα Αφροδίτη), (2) «Η βασιλοπούλα Παχουλένια» (στην εξυπνάδα και τη καλοσύνη βρίσκεται η αληθινή ομορφιά - Καράμπελα Μαρία και η δασκάλα Καραχάλιου Ρούλα), (3) «Οι 3 καλές συμβουλές» (πολύτιμες συμβουλές για να ζουν οι άλλοι καλά αλλά εμείς καλύτερα - Παπακώστας Δημήτρης και Μαλαμής Γιώργος), και (4) «Πιστέψτε στους αγγέλους» (Ένα παραμύθι γραμμένο από παιδί για τα θαύματα της πίστης - Χερισάνου Κωνσταντίνα). Συντονιστείτε στις 6.00 το απόγευμα της Κυριακής στους 90,4 ή στη διεύθυνση http://upfm.upatras.gr/.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας, γνωρίζοντας τις ανάγκες του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΠΓΝΠ για αίμα, και σε συνεργασία με την αντίστοιχη μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, διοργανώνει ανοικτή εθελοντική αιμοδοσία στην Πανεπιστημιούπολη, με σκοπό την ενημέρωση των νέων και την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες Δευτέρα και Τρίτη, 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, ώρες 10:00-13.30. Περιμένουμε την πολύτιμη εθελοντική προσφορά όλων των μελών της κοινότητάς μας!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
Για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα παρακάτω:

  • Για αιτήματα νέων έργων / προμηθειών / υπηρεσιών κ.ά., απαιτείται να υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και αποστολή τους στην Γ.Δ.Τ.Υ.Π.Δ.
  • Την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 11771, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο. Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
  • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο: 6978188888), επιφυλακής ηλεκτρολόγου (τηλέφ.: 6978188887), επιφυλακής υδραυλικού (τηλέφ.: 6978188886) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων).
  • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882.
  • Για ό,τι αφορά βλάβες στο Αγρίνιο θα πρέπει να ενημερώνετε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τον κ. Κ. Καρρά, στο τηλ. 2641074127 (kokarras@upatras.gr).

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 24 Νοεμβρίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων