Εξόρμηση του “Πράσινου Πανεπιστημίου” στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Βούντενης

>>Τα μέλη του Πράσινου Πανεπιστημίου απολαμβάνουν την ξενάγηση στη Βούντενη

Το Σάββατο, 25.11.17, η δραστήρια πολιτιστική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών «Πράσινο Πανεπιστήμιο» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, η διάθεση όλων όσων συμμετείχαν ήταν εξαιρετική και οι φωτογραφικές μηχανές είχαν την τιμητική τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα διαφορετικό πρωινό Σαββάτου από ένα πραγματικό «μπαλκόνι», με θέα τον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης των Πατρών εκτείνεται ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης, ο οποίος συνδυάζει ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο με την πολύτιμη πολιτισμική μας κληρονομιά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μία μοναδική θέα που κόβει την ανάσα. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, αν και δεν είναι πολύ γνωστός, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αρχαιολογικό πάρκο. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα είτε να περιηγηθεί στο χώρο εξερευνώντας την ιστορία του είτε να απολαύσει τη βόλτα μέσα στη φύση, επιλέγοντας ένα από τα κατάφυτα μονοπάτια που διαθέτει το πάρκο.
Η ξενάγηση στο αρχαιολογικό πάρκο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε με την προβολή video για μία πρώτη γνωριμία με τον χώρο. Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Γκαζής συντέλεσε καθοριστικά στη γνωριμία των φοιτητών με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «το αρχαιολογικό πάρκο της Βούντενης είναι ένας πνεύμονας πολύ κοντά στην Πάτρα που αξίζει ο καθένας να επισκεφθεί». Άλλωστε, στον αρχαιολογικό αυτό χώρο διασώζονται τόσο η νεκρόπολη όσο και ο Μυκηναϊκός οικισμός, ο οποίος εντοπίζεται στο λόφο Μπόρτζι.
Επιπλέον, ο κ. Γκαζής φρόντισε να ενημερώσει για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται κάθε χρόνο και απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού. Τα βιωματικά αυτά προγράμματα έχουν τίτλο «Αρχαιολόγος για μία μέρα» και στοχεύουν στη μάθηση με έναν άκρως πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο. Βέβαια, την τιμητική τους έχουν και οι περιβαλλοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού κάθε Μάιο. Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι ένα μέρος των δράσεων που υλοποιούνται σε ένα ευρύτερο κλίμα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.
Και κάπως έτσι πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβει κανείς. Όλοι οι φοιτητές ενθουσιασμένοι ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη εξόρμηση του Πράσινου Πανεπιστημίου.
Μέχρι την επόμενη φορά,…

«Keep Calm And Think Green»!