Δελτίο Τύπου 16 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 16 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Webometrics Ranking of World Universities
Στην παγκόσμια λίστα ταξινόμησης «Webometrics» του ισπανικού κέντρου επιστημονικών ερευνών CSIC (έκδοση Ιανουαρίου 2018) το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται στο 1,8% της παγκόσμιας ελίτ, καταλαμβάνοντας την 486η θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 27.000 συνολικά ιδρύματα παγκοσμίως. Η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίοι συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα στη διαμόρφωση της κατάταξης, σχετίζονται με το διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας στον παγκόσμιο ιστό, ως εξής: Presence 5% [Size (number of pages) of the main webdomain of the institution], Visibility 50% [Number of external networks (subnets) originating backlinks to the institutions webpages], Transparency or Openness 10% [Number of citations from Top authors according to the source] και  Excellence 35% [Number of papers amongst the top 10% most cited in 26 disciplines: 2011-2015]. Το Πανεπιστήμιό μας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση ανάμεσα στα 77 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν από το CSIC τη συγκεκριμένη περίοδο και βελτίωσε εντυπωσιακά την κατάταξή του σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο: από την 541η πέρασε στην 486η θέση.

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»
Σας υπενθυμίζουμε ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για όσους συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Ο ιδιαίτερα πετυχημένος θεσμός του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία θα επιλέξει από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το διάστημα 1 έως 20 Φεβρουαρίου 2018, έντυπα ή ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: http://www.upnet.gr/auditioner-application/. Τον συντονισμό της δράσης έχει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Έρευνας (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610.996649 και 2610.969046), ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον δικτυακό τόπο: https://www.upatras.gr/el/node/6357.

ΕΚΛΟΓΗ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ  ΣΟΔΕ
Ο Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Βασίλειος Βουτσινάς εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΣΟΔΕ) για την τριετία Μάρτιος 2018 – Μάρτιος 2021. Τον συγχαίρουμε και ευχόμαστε αγαστή συνεργασία και καλή επιτυχία στο έργο του!

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της υπηρεσίας «Ανοιχτές Θύρες Σταδιοδρομίας και Εκπαίδευσης», διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό», όπου εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών φορέων περιγράφουν τις δυνατότητες, προϋποθέσεις και διαδικασίες πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών, έρευνας και λήψης υποτροφιών σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Σήμερα, Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται ενημέρωση από συμβούλους του Βρετανικού Συμβουλίου και εκπροσώπους βρετανικών πανεπιστημίων για τις μεταπτυχιακές σπουδές, τις υποτροφίες και την έρευνα στη Βρετανία. Η εκδήλωση γίνεται στο Επιμελητήριο Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58), ώρες 12.00-16.00. Αναλυτικά: http://www.cais.upatras.gr/node/10423.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΕΓΠ
Οι αιτήσεις για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας έχουν ξεκινήσει και γίνονται ηλεκτρονικά έως τις 18 Μαρτίου 2018 στον σύνδεσμο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας: http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html. Το Εργαστήριο Ελληνικής  Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένει για δεύτερη χρονιά το πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο στη Δυτική Ελλάδα, με κωδικό 30019 για τις εξετάσεις ελληνομάθειας, οι οποίες θα διεξαχθούν από 15 έως 18 Μαΐου 2018.

Η ΜΕΤ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η νέα παραγωγή της Μετροπόλιταν Όπερας της Ν. Υόρκης «Τόσκα» του Giakomo Pucini θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο την Κυριακή, 4/2/2018, ώρα 19.55. Ο επίτιμος μαέστρος της ΜΕΤ James Levine διευθύνει τη νέα παραγωγή της σπαρακτικής τραγωδίας του Puccini, σε σκηνοθεσία Sir David McVicar. H Sonya Yoncheva και ο Vitorio Grigolo πρωταγωνιστούν στους ρόλους της Τόσκα και του αγαπημένου της Καβαραντόσι, με τον Bryn Terfel στο ρόλο του δόλιου Σκάρπια. Η διοργάνωση γίνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, που συνεχίζει για έκτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα των μεταδόσεων «The Met: Live in HD». Περισσότερα στο: http://www.cinelesxipatras.gr/home.html.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 2 Φεβρουαρίου 2018
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων