Δελτίο Τύπου 26 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 26 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

5η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ
H 5η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ, ανοίγει τις πύλες της σήμερα, Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας και για τρεις ημέρες, έως και την Κυριακή 29 Απριλίου, θα φιλοξενήσει ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς φορείς, νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς, καθώς και συμπράττοντα σχήματα που συνεργάζονται για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών. Την έκθεση, που θα πλαισιωθεί από σειρά εκδηλώσεων και διαγωνισμών, αναμένεται να επισκεφτούν εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών οργανισμών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα εγκαίνια και η κεντρική εκδήλωση της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππά, ενώ τη φετινή χρονιά θα μας τιμήσει με την παρουσία του και ο Καθ. Pavol Šajgalík, Πρόεδρος της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Innovation in Slovakia and Greece – Comparison» (Παρασκευή 27/4, ώρα 18.00, αίθουσα 3). Επίσης, την ίδια ημέρα και ακριβώς πριν την κεντρική εκδήλωση (αίθουσα 3, 16.30-18.45), το Πανεπιστήμιο έχει προσκαλέσει σημαντικές προσωπικότητες και φορείς να παρουσιάσουν τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Την Κυριακή 29/4 θα φιλοξενηθούν δύο μεγάλα pitching events, με διαγωνιζόμενες φοιτητικές ομάδες, που διοργανώνονται από το Hult Prize GREECE και τo Pos4Work σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιό μας (κεντρική αίθουσα 1ου ορόφου, ώρες 11.30-13.30 και 17.00-20.00).
Η κεντρική εκδήλωση του Πανεπιστήμιου Πατρών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 28/4, με θέμα: «Από την ιδέα και το εργαστήριο στο καινοτόμο προϊόν» (ώρες 18.30—20.30, κεντρική αίθουσα, 1ος όροφος). Την εκδήλωση, που περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες, θα χαιρετίσουν ο Καθ. Δημοσθένης Πολύζος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας & Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Πατρών, και ο  Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Μέλος Ο.Ε Patras IQ. Στην ιστοσελίδα https://www.patrasiq.gr/ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ομιλιών και εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν καθ' όλη τη διάρκεια της Έκθεσης. Σας περιμένουμε! 

LET’S DO IT GREECE ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, ώρες 11.00-14.00, το αειφόρο «Πράσινο Πανεπιστήμιο Πατρών» με την περιβαλλοντική εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών «Green Campus» και σε συνεργασία με τις ομάδες Robotics Club, Robots@MET, UoP Racing Team, το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας και την οργάνωση ΣΚΕΑΝΑ διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο του «Let’s Do It Greece». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί από τη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Γκότση (παλαιό Αρσάκειο) και θα κατευθυνθεί, με τη συνοδεία του ηλεκτρικού μονοθέσιου αυτοκινήτου της UoP Racing Team του Πανεπιστημίου, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό μέρος της εκδήλωσης (ώρες: 12.00-14.00). Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιείται ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της εκδήλωσης και συλλογή καπακιών για την προμήθεια αναπηρικού καροτσιού για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες φορείς: Θα δούμε ρομπότ κατασκευασμένα από μέλη των ομάδων Robotics Club και Robot@MET που καθαρίζουν τους δρόμους, συλλέγουν καπάκια και τα διαχωρίζουν ανάλογα με το χρώμα τους, και θα ενημερωθούμε για τη δράση του ΣΚΕΑΝΑ «Καπάκι το καπάκι παίρνουμε το καροτσάκι», για τον Σύλλογο Παραπληγικών Αχαΐας. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του ηλεκτρικού μονοθέσιου αυτοκινήτου της ομάδας UoP Racing Team του Εργ. Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Δ. Μούρτζη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάτρας θα προχωρήσει σε βιωματική παρουσίαση πυροσβεστικού οχήματος και το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας σε επίδειξη μέσων κατάσβεσης, ενώ η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου «Green Campus» θα μας γνωρίσει το έργο της. Η εκδήλωση θα κλείσει με χορευτικό δρώμενο που διοργανώνει το πανεπιστημιακό Γυμναστήριο.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Με μια καλαίσθητη αφίσα η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου μας γιόρτασε την «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» στις 23 Απριλίου. Η αφίσα, που είναι αναρτημένη εδώ, παρουσιάζει στοιχεία και εικόνες από τη ζωή του βιβλίου στο Πανεπιστήμιοo Πατρών μας και, ανάμεσα στα άλλα, μας θύμισε ότι το παλαιότερο καταγεγραμμένο βιβλίο στις συλλογές μας χρονολογείται στα 1658!
Έκθεση εικαστικών έργων
Το Ίδρυμα Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη, σε συνεργασία με τη ΒΚΠ, πρόκειται να διοργανώσουν μια Έκθεση Εικαστικών Έργων, που θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης τον προσεχή Οκτώβριο (1-30 Οκτωβρίου 2018). Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους στην Επιτροπή που συντονίζει την Έκθεση έως τις 15 Ιουνίου 2018. Αναλυτικές πληροφορίες: http://library.upatras.gr/news/topali.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2018
Σας υπενθυμίζουμε ότι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στην Πανεπιστημιούπολη, στο κέντρο της πόλης μας αλλά και στις εγκαταστάσεις του Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις στηρίζονται σε παραγωγές των πολιτιστικών και εθελοντικών ομάδων της πανεπιστημιακής κοινότητας και στις δύο πόλεις: παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικής, λόγου, κινηματογραφικές προβολές, ειδικές ραδιοφωνικές εκπομπές, εικαστικές εκδηλώσεις, αλλά και επισκέψεις σε περιοχές σημαντικού οικολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τις ημέρες αυτές (25-27, 29 Απριλίου) η θεατρική ομάδα των φοιτητών του Αγρινίου, που έχει συμπληρώσει ήδη 11 χρόνια παραστάσεων, παρουσιάζει το διήγημα του Φ. Ντοστογιέφσκι «Μπόμποκ» στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ώρα έναρξης: 21.15. Αναζητείστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: http://www.upatras.gr/el/node/7536.

1ο USPORT FACULTY TENNIS TOUR 2018
Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, με τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αθλητισμού τού Ιδρύματος, διοργανώνει το «1ο USPORT FACULTY TENNIS TOUR 2018», στα καινούργια γήπεδα αντισφαίρισης που διαθέτει στις εγκαταστάσεις του. Η διοργάνωση απευθύνεται σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) και η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί στην 13η Ημέρα Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018. Αιτήσεις συμμετοχής στο τουρνουά γίνονται δεκτές έως και τη Δευτέρα 30/4/2018, στο e-mail του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου usport@upatras.gr με την ένδειξη «1ο USPORT FACULTY TENNIS TOUR 2018», αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Για τον Μάιο
Είταν του Μάη το πρόσωπο του φεγγαριού η ασπράδα
Ένα περπάτημα ελαφρὺ σα σκίρτημα του κάμπου
Ένα φιλί της θάλασσας / της αφροστολισμένης. […]
Κι αν θα διψάσεις για νερό θα στίψουμε ένα σύννεφο
κι αν θα πεινάσεις για ψωμί θα σφάξουμε ένα αηδόνι.

Νίκος Γκάτσος, Αμοργός (1943)

Σας ευχόμαστε καλή Πρωτομαγιά!

Πάτρα, 27 Απριλίου 2018
Από την Πρυτανεία και Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων