Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσιος Σιμόπουλος στην κάμερα του UP web TV

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Διονύσιου Σιμόπουλου, Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου, με τίτλο: ‘Είμαστε Αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος’ στην Πάτρα, στις 10 Μαρτίου 2018, ο κύριος Σιμόπουλος μίλησε στην κάμερα του διαδικτυακού καναλιού του Πανεπιστημίου Πατρών UP web TV για το νέο του βιβλίο, το σύμπαν, τα άστρα αλλά και για τα νέα άτομα. Ένα απόσπασμα της τόσο ενδιαφέρουσας συνέντευξης που μας παραχώρησε για το UP web TV παραχωρείται παρακάτω.

Για ολόκληρη τη συνέντευξη αλλά και για να κρατήσετε επαφή με το διαδικτυακό κανάλι, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://uptv.upatras.gr/. Σας περιμένουμε!

Αναφορικά με τον τίτλο του νέου σας βιβλίου, είμαστε τελικά αστρόσκονη;

Και βέβαια είμαστε αστρόσκονη. Και παρόλο που πολλοί παραξενεύονται με τον τίτλο, στην ουσία είναι ένας πραγματικός τίτλος. Δηλαδή, δεν είναι κάτι εξωπραγματικό ή κάτι ποιητικό, όπως νομίζουν ορισμένοι. Το ‘Είμαστε Αστρόσκονη’ παρουσιάζει ακριβώς αυτό που είμαστε, γιατί το σώμα μας αποτελείται από χημικά στοιχεία, τα οποία γεννήθηκαν είτε στο εσωτερικό των άστρων στη διάρκεια των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων που υπάρχουν εκεί, είτε στη γέννηση του Σύμπαντος τα τρία πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος πριν από 13,82 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 99 % από τέσσερα χημικά στοιχεία: το υδρογόνο που είναι περίπου το 62%, το οξυγόνο, τον άνθρακα και το άζωτο. Έτσι, 99% των στοιχείων του σώματός μας είναι αυτά τα τέσσερα χημικά στοιχεία και γύρω στα τριάντα ακόμη χημικά στοιχεία ως αλατοπίπερο [...]

Τα άστρα τι έχουν να μας πουν; Ποια είναι η δική τους ιστορία;

Τραγουδάνε ωραία τραγούδια. Τραγούδια, τα οποία μας έχουν γοητεύσει όλα αυτά τα
χρόνια. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια, είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει και αυτή η τάση μας είναι στην ουσία ένα τραγούδι που έρχεται από το Σύμπαν. Μου έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, όταν του έλεγα τι ωραία μουσική που γράφεις: «Μα δεν είναι δική μου η μουσική. Η μουσική υπάρχει εκεί έξω και εγώ είμαι απλώς το μέσο μέσα από το οποίο το Σύμπαν μας μιλάει». Είναι λίγο ποιητικό, αλλά ήταν τόσο επιβεβαιωτική η έκφρασή του, ώστε πρέπει να ομολογήσω ότι με έπεισε.

Τι θέλετε να πείτε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών για την επίτευξη των στόχων τους;

Δουλειά! Δουλειά και τίποτε άλλο. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάνε και το σημαντικό· να ζήσουν. Να ζήσουν τη ζωή τους, γιατί, κακά τα ψέματα, καλή είναι η δουλειά, καλή είναι η επίτευξη των ονείρων του καθενός μας, καλή είναι η Επιστήμη, η Τέχνη ή οτιδήποτε άλλο ακολουθήσει κανείς, αλλά να μη ξεχνάνε να ζουν. Να ζουν κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους.

Όλοι εμείς σας ευχόμαστε, κύριε Σιμόπουλε, το βιβλίο σας να είναι αστροτάξιδο!