Δελτίο Τύπου 28 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 28 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ
Ο πεζογράφος Αθανάσιος Βαλτινός θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00 μ., στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητά του θα παρουσιάσει η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αικατερίνη Κωστίου. Το Ψήφισμα και τον Τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος θα αναγνώσει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, και θα ακολουθήσει η Αναγόρευση του τιμωμένου σε Επίτιμο Διδάκτορα από την Πρόεδρο του Τμήματος και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Η κρίση της γλώσσας και η γλώσσα της λογοτεχνίας».
Υπενθυμίζουμε ότι ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Αθ. Βαλτινός, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κατά το 2016-2017, έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Πανεπιστήμιό μας. Εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία κατά τον επετειακό εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας (30/11/2014), ενώ έχει δωρίσει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου μας την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, συντροφιά και εργαλείο ολόκληρης ζωής, με πάνω από 4.000 σώματα βιβλίων. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σημαντικά για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες βιβλία, τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να αποκτηθούν με άλλο τρόπο, καθώς πολλά από αυτά είναι εξαντλημένες παλαιότερες εκδόσεις, ενώ αρκετά περιέχουν αφιερώσεις των δημιουργών τους ή φέρουν τα ίχνη της ανάγνωσής τους από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Τελετής Αναγόρευσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/7591.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Εκστρατεία ενημέρωσης αφιερωμένη στην «Ελληνική  Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος» πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές, 7–11 Μαΐου 2018, από τους ιατρούς της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, με επικεφαλής τη Διευθύντρια της Κλινικής, καθηγήτρια Δερματολογίας Σοφία Γεωργίου. Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας» διεξάγεται ενημέρωση σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της ΠΔΕ, καθώς στο ετήσιο σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει και εφαρμόζει για την πρόληψη, ενημέρωση και προαγωγή υγείας των πολιτών κατά την τρέχουσα χρονιά, έχει συμπεριλάβει μεταξύ των άλλων και δράσεις για την ενημέρωση κατά του καρκίνου του δέρματος. Οι δράσεις απευθύνονται σε μαθητές, οι οποίοι εκτίθενται στον ήλιο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά και τη ζεστασιά του, αγνοώντας, όμως, τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση αυτή χωρίς την κατάλληλη προστασία. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των νέων για την αντιηλιακή προστασία, αφού όπως δείχνουν οι στατιστικές, τα νέα κρούσματα με καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα  συνεχώς αυξάνονται και η συχνότητα κατά φύλο και ηλικία αφορά, αντίστοιχα, στους έφηβους και νεαρούς άντρες, κυρίως. Μεταξύ των δράσεων πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ιατρική εξέταση των φιλοξενουμένων ανήλικων του «Σκαγιοπουλείου Κέντρου φιλοξενίας Αρρένων και Θηλέων», αλλά και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού στην πλατεία Γεωργίου Α’, από ιατρούς δερματολόγους της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με τη συνδρομή και εθελοντών του Ομίλου Εθελοντών «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ».

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΓΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η Συντονιστική Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και το Γραφείο Τεχνικού Ασφαλείας του Πανεπιστημίου διοργανώνουν στις 14 έως 18 Μαΐου 2018 την «Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας 2018», με κεντρικό θεματικό άξονα «Υγεία και Ασφάλεια στα Εργαστήρια». Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, κάθε ημέρα θα διεξάγονται πλήθος σεμιναρίων, εισηγήσεων, ασκήσεων και εκπαιδεύσεων σε διαφορετικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στην Πάτρα και το Αγρίνιο. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και στις δύο πόλεις θα διεξαχθούν ανοικτές ημερίδες, με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στους νέους: videogames, οφέλη και εθισμός». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομάδας και των ημερίδων είναι διαθέσιμο στο: http://osh.upatras.gr/.

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της υπηρεσίας «Ανοιχτές Θύρες Σταδιοδρομίας και Εκπαίδευσης», συνεχίζει τις εκδηλώσεις με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Την Τρίτη, 15-5-2018 και ώρα 13.15, στο Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την κα Sato Keiko, υπεύθυνη θεμάτων Σπουδών και Υποτροφιών Πολιτιστικού Τμήματος Ιαπωνικής Πρεσβείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές, την έρευνα και τις υποτροφίες στην Ιαπωνία. Αναλυτικά: http://www.cais.upatras.gr/node/10873.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Οι Επιστήμες μέσα από την Τέχνη
Την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018, και ώρα 10.00 π.μ. στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του Τοπικού Πολιτιστικού Δικτύου Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με το ΜΕΤ και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας, με θέμα «Οι Επιστήμες μέσα από την Τέχνη». Σχολεία από όλη την Αχαΐα, αλλά και ένα συνεργαζόμενο σχολείο από την Ηλεία, παρουσίασαν τη δουλειά τους σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται δύσκολες έννοιες της επιστήμης μέσα από την τέχνη. Συμμετείχαν τα σχολεία: Νηπιαγωγείο Σταυροδρομίου, 49o Δημοτικό Σχολείο Πατρών, ΕΕΕΕΚ Αχαΐας, Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας, Γυμνάσιο Λακκόπετρας, 1ο Γυμνάσιο Παραλίας, 16ο Γυμνάσιο Πατρών, ΓΕΛ Ανδραβίδας (Συνεργαζόμενο), 4ο ΓΕΛ Πατρών, Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής
Ο Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής με θέμα: «Κολλημένος στο διαδίκτυο; Ποτέ», που προκήρυξε σε πανελλαδικό επίπεδο το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις 31 Μαρτίου 2018 και τα αποτελέσματά του είναι πλέον διαθέσιμα εδώ. Υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός στόχος του διαγωνισμού ήταν να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με τον διαδικτυακό εθισμό καθώς και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ δύο θεματικών υποκατηγοριών: εικονογραφημένο παραμύθι και θεατρικό. Η Διεύθυνση του Μουσείου και τα μέλη της Επιτροπής ευχαριστούν θερμά τους συμμετέχοντες και συγχαίρουν ιδιαίτερα τους νικητές. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 στις εγκαταστάσεις του ΜΕΤ.

Ο ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ UPWebTV
Το τηλεοπτικό κανάλι YouTube του Πανεπιστημίου Πατρών, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγους μήνες, εμπλουτίζει συνεχώς τις θεματικές του ενότητες: συνεντεύξεις, θέματα υγιεινής και ασφάλειας, φοιτητικής μέριμνας, διεθνών σχέσεων, κινητικότητας Erasmus+, όψεις της πανεπιστημιακής ζωής αλλά και των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης, είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στη διεύθυνση:  https://www.youtube.com/channel/UCnrADx55JNX5T9wNGWHbAPg/featured. 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
9η Ποδηλατική βόλτα
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η 9η Ποδηλατική Βόλτα του Πανεπιστημίου με τίτλο «Πάμε με Ποδήλατο», που οργανώθηκε από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο την Κυριακή, 6 Μαΐου 2018. Στις 12.00 το μεσημέρι, εκατοντάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς και παιδιά από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή εγγράφηκαν και συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερη ποδηλατική βόλτα 8 χιλιομέτρων, με αφετηρία το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών και τερματισμό την πλατεία Γεωργίου στο κέντρο της πόλης. Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διέθεσε προς δανεισμό αρκετά ποδήλατα, μοίρασε αναμνηστικά καπέλα σε όλους τους ποδηλάτες και ποδηλάτισσες, και κλήρωσε συμβολικά δώρα κατά τον τερματισμό! Σκοπός της ποδηλατοδρομίας, που αποτελεί πλέον θεσμό της πόλης μας, είναι να αντιληφθούν η πολιτεία, η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και κάθε οικογένεια χωριστά, τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας. Άσκηση, ευκολία στη μετακίνηση, διευκόλυνση στο παρκάρισμα, αναψυχή, γνωριμία τοπίων της περιοχής μας, συνάθληση και πολλά άλλα, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άθλημα αυτό. Σας υπενθυμίζουμε ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://gym.upatras.gr/ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις πλούσιες δραστηριότητες του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2018
Οι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζονται στην Πανεπιστημιούπολη, στο κέντρο της πόλης μας αλλά και στο Αγρίνιο. Τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Τραγούδια και χοροί… Στεριανοί… Θαλασσινοί… Ταξίδι στην Παράδοση», σε συνεργασία της Χορωδίας και του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή της παραδοσιακής ορχήστρας «Άρτυμα». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, ώρα έναρξης 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αναζητείστε το αναλυτικό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου εδώ: http://www.upatras.gr/el/node/7536.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 11 Μαΐου 2018
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Επισυναπτόμενα: 
Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εκδηλώσεων