1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας: Σύγχρονες αναγνώσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία- Η μεταπτυχιακή έρευνα στην Ελλάδα

>>Στιγμιότυπο με τους φοιτητές της κλασικής ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Πατρών

Στις 19-21 Οκτωβρίου στην αίθουσα Όλγα Βαρτζιώτη, πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο «Σύγχρονες Αναγνώσεις και Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία· η μεταπτυχιακή έρευναστην Ελλάδα». Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος, οι οποίοι με ιδιαίτερο ζήλο, μόχθο και προσπάθεια έφεραν εις πέρας αυτό το εγχείρημα.

Στο τριήμερο αυτό Συνέδριο, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει 37 στο σύνολο ομιλίες με θεματικές οι οποίες κάλυπταν σχεδόν όλο το χρονικό φάσμα, τις ειδικεύσεις, τους τομείς και τις προσεγγίσεις του αρχαίου κόσμου, ενώ οι ομιλητές εκπροσωπούσαν τμήματα Φιλολογίας, Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας όλων των Πανεπιστημίων της χώρας. Παράλληλα, στήριξαν το Συνέδριο με εισηγήσεις τους ομιλητές από πανεπιστήμια της Κύπρου, της Πολωνίας, της Μαδρίτης, αλλά και της Αγγλίας. Ενδεικτική είναι μια σύντομη περιήγηση στα θέματα των ομιλιών ανά ημέρα.

Στις ομιλίες της Παρασκευής (19/10) αναλύθηκαν αρχικά, πλουταρχικά ζητήματα, όπως είναι οι τρόποι βίωσης της λύπης στον Πλούταρχο, οι περιγραφές της βίας και το θέμα της αγάπης και της γαμήλιας συμβίωσης. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν θέματα, όπως είναι η έκφραση της σεξουαλικότητας στην ιουλιο-κλαυδιανή δυναστεία, η νομική πτυχή του βιασμού στην κλασική Αθήνα, το καθρέφτισμα των ανδρών στην αρχαιότητα, το σατυρικό δράμα και ο τρόμος στον Λουκρήτιο.

Το Σάββατο (20/10), το Συνέδριο συνεχίστηκε με ποικιλία ως προς τη θεματική του. Παρουσιάστηκαν ζητήματα παπυρολογίας, μεταφραστικές θεωρίες, όψεις της Ωραίας Ελένης, αναφορές στη φιλοσοφία του Πλωτίνου και στη θεωρία του Αριστοτέλη για την ευδαιμονία. Σημαντική παρουσία είχε και η ομιλία «Ο Προυδέντιος για το κακό και την γέννηση του κακού». Δεν έλειψαν και θέματα επιγραφικής, γλωσσολογίας, αλλά και πιο ιστορικής φύσεως με αναφορές στην κωμωδία και την ιστοριογραφία.

Την Κυριακή (21/10), η μεταπτυχιακή έρευνα έκλεισε τον τριήμερο «μαραθώνιο». Αν και οι ομιλίες είχαν κυρίως φιλοσοφικό πρόσημο, δεν παρέμειναν στα τετριμμένα, αλλά συμπεριέλαβαν και παρουσίαση ερευνητικών θεμάτων, τα οποία αφορούσαν και έργα λιγότερο γνωστών συγγραφέων, όπως είναι ο Πορφύριος, ο Κόιντος Σμυρναίος και έργα όπως τα Αστρονομικά του Μανίλιου.

Με βεβαιότητα υπήρξε ένα τριήμερο γεμάτο ενδιαφέρουσες ομιλίες και ανθρώπους με όρεξη να ασχοληθούν και να εκφράσουν ιδέες. Το πιο σημαντικό στοιχείο του όμως, που οδήγησε στην επιτυχία, είναι το ζεστό κλίμα συνεργασίας, η ανταλλαγή ιδεών και η πλούσια συζήτηση που πλαισίωνε κάθε ομιλία, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η όρεξη και ο ζήλος αυτής της νέας γενιάς ερευνητών θα αναδείξει σύντομα ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η Ιστορία και η Φιλολογία είναι ζωντανές επιστήμες όχι μόνο με σπουδαίο παρελθόν, αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η μελέτη των αρχαίων έργων είναι σημαντική, καθώς μας ανοίγει δρόμους και ορίζοντες που μόνοι μας ποτέ δεν θα βρίσκαμε. Ένα μεγάλο μπράβο στην οργανωτική ομάδα του μεταπτυχιακού τμήματος, για την τόσο σημαντική προσπάθειά τους και την ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία τους. Μακάρι να συνεχίζουν να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να εμπνέουν τις επόμενες γενιές φοιτητών.