Νεανική δημιουργικότητα στο ΜΕΤ

>>Οι ομάδες Ρομποτικής στο MET εν δράσει

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ένα πυρήνας πολιτισμού και δημιουργικότητας με εμβέλεια πέρα από την περιφέρειά μας. Πρόσφατα διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις που απευθύνονται στους νέους.

Σε συνεργασία με τα Τμήματα Αγωγής Υγείας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοργάνωσε Πανελλήνιο διαγωνισμό
δημιουργικής γραφής με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο. Τα παιδιά που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα έγραψαν θεατρικά έργα, παραμύθια, εικονογραφημένες ιστορίες για το θέμα.

Η δημιουργικότητα των παιδιών αναπτύσσεται επίσης στο πλαίσιο της δράσης Robots@MET. Φέτος, για 2η χρονιά διοργανώθηκε η δράση Robots@MET, στο πλαίσιο της οποίας πάνω από 100 παιδιά δημοτικού από όλη την Πάτρα -που επιλέχτηκαν με κλήρωση- συμμετείχαν σε ομίλους ρομποτικής. Η δράση αυτή έφερε σε εβδομαδιαία επαφή τα παιδιά με το χώρο του Πανεπιστημίου, και συνέβαλε στην διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη της Πάτρας. Ο Ι. Γαλανάκης, καθηγητής από το Τμήμα Υλικών και πατέρας παιδιού που συμμετέχει έγραψε σχετικά: Nιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια, τον Παναγιώτη Κουστουμπάρδη (μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Μηχανολόγων) που είχε την πρωτοβουλία και συντονίζει με πολύ όρεξη την όλη δράση, τους εθελοντές γονείς και κυρίως τους εθελοντές φοιτητές που προπονούσαν αφιλοκερδώς τις ομάδες ρομποτικής και χάρη σε αυτούς η όλη δράση προσφέρθηκε στα παιδιά δωρεάν, αλλά και τους ιθύνοντες και προσωπικό του Μουσείου, τον διευθυντή του κ. Βιτωράτο και την υπεύθυνη κ. Θεολόγη-Γκούτη.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από εικονογραφημένο έμμετρο παραμύθι από την Ε’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Σουλίου Αττικής που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό για τον εθισμό στο διαδίκτυο: Ο Χρήστος είναι κολλημένος και όταν παίρνει χάλια βαθμούς, οι γονείς
αποφασίζουν να αναλάβουν δράση: ‘τι θα γίνει, τι θα γίνει; Μήπως έχουμε ευθύνη; Τι να κάνουμε εμείς τώρα; Να του κόψουμε τη φόρα!, tablet, i-phone, κινητό, και το pc το σταθερό, όλα θα του τα μαζέψω για να βγει και πάλι έξω! Και μια μπάλα θα του δώσω μήπως και τον ξεσηκώσω, το παιχνίδι να αγαπήσει και το internet να αφήσει! Να λοιπόν ο Χρήστος τώρα με μια μπάλα στρογγυλή:, μα πού μπαίνει το ποντίκι, τι οθόνη είναι αυτή, usb θύρα δεν έχει ούτε κάμερα για chat! Και η σύνδεση δεν τρέχει, τα windows κλειστά!

Σύνταξη: