Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα, Θάνος Αθανασόπουλος, Εκδόσεις Πικραμένος, 2018ISBN: 978-618-5342-03-6

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην πόλη μας, στο καφέ-μπιστρό Ποπ Χορν (Κολοκοτρώνη 65) , την παρουσίαση του βιβλίου του Θάνου Αθανασόπουλου, το οποίο έχει εκδοθεί από τις πατρινές εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου.
Τα «Χρυσόψαρα» είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Αθανασόπουλου. Ο τελευταίος γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη και από το 2001 ζει στην Ολλανδία, όπου και εργάζεται ως μουσικός και καθηγητής σαξοφώνου.
Θα ήταν άστοχο να κάνει κάποιος περίληψη χρησιμοποιώντας πρόσωπα και ιδιότητες από το σύνολο των ιστοριών. Πρόκειται για μια συλλογή 50 μικρών διηγημάτων με κανέναν προφανή νοηματικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των ιστοριών. Τα μόνα κοινά στοιχεία είναι η έντονη παρουσία της ηρωίδας Λίτσας, που συχνά - πυκνά εμφανίζεται στις ιστορίες με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, και η μουσική, που είτε είναι το θέμα είτε το φόντο μιας ιστορίας.
Οι ομιλητές της παρουσίασης χαρακτήρισαν τα «Χρυσόψαρα» ως ένα πολυφωνικό βιβλίο. Σαφώς και είναι πολυφωνικό. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι πρόκειται για έναν περιοριστικό χαρακτηρισμό. Εκτός από άθροισμα ευάγωγων καναλιών, είναι και γινόμενο προσλαμβανουσών, όπως έχουν περάσει από το φίλτρο ενός Έλληνα με ανοιχτό βλέμμα.
Η παρουσία των εξομολογητικών και διεισδυτικών μονολόγων είναι διάχυτη και τέτοιου είδους, ώστε το κείμενο να θυμίζει σε αρκετά σημεία stand-up comedy. Οι περισσότερες ιστορίες βασίζονται αρκετά στην κωμωδία της παρατήρησης. Οι ήρωες δρουν, σκέφτονται και εξομολογούνται πράξεις ή επιθυμίες, με έναν τρόπο που μοιάζει συνήθης, πραγματικός και ταυτόχρονα φανταστικός. Είναι άνθρωποι που ίσως, αν ζούσαμε σε έναν λίγο πιο σουρεαλιστικό κόσμο, να βλέπαμε στα καφενεία που συχνάζουμε, στον δρόμο καθώς περπατάμε και ακούμε γι’ αυτούς, για τις ιστορίες τους και τα προβλήματά τους, στο τηλέφωνο ή στα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια.
Ο Αθανασόπουλος δεν έγραψε συμβατική λογοτεχνία. Δημιουργεί με έναν ξεκάθαρα δικό του τρόπο και ακολουθεί - έστω και υποσυνείδητα - το δόγμα του κεντρικού ήρωα των «Φτηνών Τσιγάρων», που υποδύεται ο Ρένος Χαραλαμπίδης: «Η ζωή ξέρει, κι εγώ την εμπιστεύομαι». Κι αν ο Γούντι Άλεν, που υποδύεται περσόνες που μονολογούν ακατάπαυστα ξέρει κλαρινέτο, ο Θάνος Αθανασόπουλος ξέρει σαξόφωνο. Ίσως σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν να συναντηθούν. Ίσως και να έχουν συναντηθεί και να μην το γνωρίζει κανένας τους. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το μάθουμε.