Ένας αναγνωστικός περίπατος στην πόλη μας

Ο καιρός αποκαλύπτει δειλά τη χειμωνιάτικη πλευρά του, και η περίοδος της εξεταστικής για τους φοιτητές πλησιάζει. Όλα δείχνουν πως είναι η εποχή που βυθίζεσαι στα βιβλία, παρέα με μια κούπα ζεστό ρόφημα. Άλλοι προτιμούν να παραμένουν στο σπίτι, ενώ άλλοι αποζητούν ένα διαφορετικό περιβάλλον. Θα περιπλανηθούμε λοιπόν, στους χώρους της πόλης, στους οποίους μπορεί να καταφύγει κανείς για ανάγνωση και μελέτη.
Πρώτη στάση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ένας διαχρονικός χώρος πολιτισμού, που λειτουργεί για σχεδόν 40 χρόνια και είναι ιδανικός για συγκέντρωση. Ένας χώρος πάντα πρόθυμος να στεγάσει λέξεις, ιδέες και όνειρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μπορείς να διαλέξεις οποιοδήποτε από τα χιλιάδες βιβλία που βρίσκονται στα ράφια, ενώ με μια απλή εγγραφή μπορείς να το δανειστείς δωρεάν.
Λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ κάποιες ημέρες το ωράριο παρατείνεται έως τις 8 το βράδυ. Ιδανικά συμβουλευτείτε το Ωράριο Λειτουργίας στην ιστοσελίδα.
Παρόμοιος φιλόξενος χώρος, είναι και η ιδιωτική Βιβλιοθήκη στην Τριών Ναυάρχων. Ένα ήσυχο και ζεστό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από απαλές vintage-πινελιές και ένα ελαφρύ άρωμα παλαιωμένου ξύλου. Προσφέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικού διαβάσματος με αίσθημα θαλπωρής. Λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, 09.00-21.00.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, άνοιξε τις πόρτες του το BookStop Café, στο κέντρο της Πάτρας. Χρειάζεται μόνο να κατέβεις μερικά σκαλιά για να βρεθείς σε αυτή την πιο σύγχρονη, μα παρόλα αυτά ατμοσφαιρική γωνιά. Συνήθως θα ακούσεις ήχους της τζαζ να διαχέονται. Μας υποδέχεται καθημερινά 08.00-23.00.
Σε μια φοιτητούπολη, όμως, όπως η Πάτρα, υπάρχουν και πιο εναλλακτικά αναγνωστήρια, όπου έχεις τη δυνατότητα να συνομιλήσεις με τους συναναγνώστες σου ή να συνεργαστείς για μια ομαδική εργασία, χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου. Αγαπημένα  σημεία συνάντησης των φοιτητών αποτελούν τα ευρύχωρα και πιο μοντέρνα Poirot Café, με την όμορφη μικρή αυλή στο πίσω μέρος για τους πιο ηλιόλουστους μήνες και Bibliotheca sala di studio, με τον εμβληματικό, καλλιτεχνικό διάκοσμο στο ταβάνι. Οι δύο αυτοί χώροι λειτουργούν 08.00-23.00 και 09.00-22.00, αντίστοιχα.
Εάν πάλι ψάχνεις ένα μέρος που δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, τότε θα σου προτείνουμε το Mylon Cafe, ένα αρκετά συνηθισμένο και αγαπητό στέκι, καθώς και το φρέσκο Nexus Study Room, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Τέλος, δεν λείπουν και οι χώροι εκείνοι που, λόγω της μεγάλης ζήτησης, απομονώνουν ένα τμήμα του καταστήματος δίνοντάς του τη μορφή αναγνωστηρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tag Cafe.
H Πάτρα λοιπόν, διαθέτει ποικίλες γωνιές διαβάσματος, προσαρμοσμένες σε κάθε ανάγκη και προτίμηση. Βρες αυτή που σου ταιριάζει και… καλό ταξίδι!