Διαβάζοντας την Ιλιάδα «αλλιώς»

>>Φωτογραφία από τη διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας
Οι μαθητές της Β' τάξης Γυμνασίου Καστριτσίου επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, το Πανεπιστήμιο Πατρών, για να παρακολουθήσουν διάλεξη με θέμα τον Τρωικό πόλεμο και την κατασκευή του Δούρειου Ίππου. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, κ. Θωμά Χόνδρο, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας. Την ομιλία διοργάνωσε το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Ο κ. Χόνδρος πρωτίστως αναφέρθηκε σε βασικά σημεία του έπους του Ομήρου και στη συνέχεια εξέτασε την πιθανότητα κατασκευής του Δούρειου Ίππου, δεδομένων των συνθηκών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής. Επίσης, παρουσίασε τις καινοτομίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Για τη μελέτη της ανακατασκευής υπο-λογίστηκαν τα φορτία, οι διαστάσεις του χώρου παραμονής των Ελλήνων, οι θέσεις για τον οπλισμό τους, τα δομικά στοιχεία και ο αριθμός των αλόγων που θα χρειάζονταν για τη μεταφορά του από την αμμώδη ακτή έως τα τείχη της Τροίας.
Οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου συμμετείχαν με ερωτήσεις και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την παρουσίαση, η οποία, ομολογουμένως, τους έδωσε μία άλλη οπτική στο μάθημα της Ιλιάδας, εξάπτοντας την περιέργεια και τη φαντασία τους για τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην αρχαιότητα.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χόνδρο για τη μεστή και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση, την υπεύθυνη του ΜΕΤ κα. Πένυ Θεολόγη - Γκούτη για τη θερμή φιλοξενία και ξενάγηση των μαθητών, καθώς και τις εθελόντριες του Μουσείου για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της ομιλίας.