Η νέα ανθρωπογεωγραφία του Πανεπιστημίου Πατρών με αριθμούς

>>Γεωγραφική κατανομή των θέσεων νέων φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών το 2019

Ο νόμος Γαβρόγλου Ν. 4610/2019, (ΦΕΚ 70/7.5.2019 τ.Α΄), που επέβαλε τη συνένωση τμήματος του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων, όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία και τη δομή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ακόμη και αν ησυχάσουν τα απόνερα της τρικυμίας που δημιούργησε στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο νόμος αυτός, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας μας για τη νέα κατάσταση, επιφέρει αλλαγές που για την ώρα μόνο με αριθμούς μπορούμε να συλλάβουμε, αλλά θα βιώσουμε ως πραγματικότητα τον επόμενο Οκτώβριο, καθώς πολλά από τα νέα τμήματα θα δεχτούν τους πρώτους τους φοιτητές.
Πόσοι φοιτητές;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το 2019-2020 το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δεχτεί 7011 νέους φοιτητές. Σε σύγκριση με το 2018 το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δεχτεί 54% περισσότερους φοιτητές από την περασμένη χρονιά (το 2018 οι πρωτοετείς μας ήταν 4548, εντάχθηκαν σε 24 τμήματα σε δύο τότε περιοχές--Πάτρα 89% και Αγρίνιο 11%). Η κεντρική πανεπιστημιούπολη του Ρίου θα δεχτεί μόνο το 60% των νέων φοιτητών, έναντι του 90% που δέχτηκε πέρυσι.
Πόσα τμήματα σε πόσες πόλεις;
Οι φοιτητές θα ενταχθούν σε 35 τμήματα, σε 7 διαφορετικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα-Ρίο 60%, Πάτρα-Κουκούλι 11%, Αγρίνιο 10%, Μεσολόγγι 9%, Πύργος 4%, Αμαλιάδα 3%, Αίγιο 2%).
Ο συντονιστικός χαρακτήρας της κεντρικής διοίκησης προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος, ενώ οι νέες τεχνολογίες καλούνται να υποστηρίξουν πιο έντονα την προσπάθεια συντονισμού, αφού οι αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι μεγάλες (για παράδειγμα, από τον Πύργο το Αγρίνιο απέχει 179 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί πάνω από 2 ώρες).
Πόσες σχολές;
Ο νέος νόμος προβλέπει την αύξηση των σχολών από 5 σε 9 (2 από αυτές δεν δέχονται ακόμη φοιτητές). Από τις σχολές που είναι σε λειτουργία, πλην της σχολής των Επιστημών Υγείας και της σχολής των Θετικών Επιστημών, οι άλλες παρουσιάζουν γεωγραφική διασπορά∙ μάλιστα η νέα Σχολή Γεωπονικών Επιστημών δεν έχει κανένα τμήμα στην Πάτρα. Άρα ο συντονισμός τους θα είναι προβληματικός και για τις κοσμητείες τους.
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να κατακτήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών ένα νέο Μodus Vivendi;