Η καρδιά του Erasmus «χτύπησε» στη Θεσσαλονίκη!

Μπορεί το συγκεκριμένο γεγονός να μην έλαβε χώρα στην τοπική κοινωνία, αποτελεί όμως μια είδηση μείζονος σημασίας, που αφορά κάθε νέο της πανελλήνιας φοιτητικής κοινότητας και αξίζει να διαδοθεί.
Στις 18-21 Απριλίου, φιλοξενήθηκε για μοναδική φορά στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Φοιτητών Εράσμους (Erasmus StudentNetwork - ESN AISBL). Περισσότεροι από 800 νέοι από 36 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης – και όχι μόνο – συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες, να συζητήσουν, να ψηφίσουν και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, που σχετίζονται τόσο με τη δομή του δικτύου, όσο και με το μέλλον του προγράμματος Erasmus+.
Μια αρκετά ηχηρή παρουσία έδωσε και ο τοπικός σύλλογος του Πανεπιστημίου Πατρών, ESN UOPA, που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, όχι μόνο με την καθιερωμένη εκπροσώπηση, αλλά και με πλήθος φοιτητών που πλαισίωσαν την εθελοντική ομάδα, αλλά και τον πυρήνα της διοργάνωσης.
Ασφαλώς, πέραν των καθημερινών ημερήσιων συνεδριάσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν το ελληνικό στοιχείο μέσα από δραστηριότητες και θεάματα που προήγαγαν την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό, καθώς και να γευτούν την ελληνική κουζίνα.
Ακόμη, στα πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε η μεγαλύτερη, έως τώρα για τα ελληνικά δεδομένα, έκθεση ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ανοιχτή προς το τοπικό κοινό. Οι συμμετέχοντες - εκπρόσωποι, διένειμαν προωθητικό και ενημερωτικό υλικό για το Πανεπιστήμιό τους και έλυσαν κάθε απορία. Έτσι, όσοι βρέθηκαν στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ευκαιρίες σπουδών και κινητικότητας από 500 διαφορετικά Πανεπιστήμια.
Η φετινή διοργάνωση, συγκεκριμένα, ήταν αρκετά ξεχωριστή για δύο λόγους. Πρώτον, είχαμε τη μεγάλη χαρά της εκλογής ενός Έλληνα φοιτητή για τη θέση του διεθνούς προέδρου του ESN AISBL, της ανώτατης δηλαδή διοικητικής θέσης. Το διεθνές προεδρείο κατοικεί και εργάζεται μόνιμα στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό και τη βελτίωση του προγράμματος Eras-mus+ για, τουλάχιστον, έναν χρόνο.
Δεύτερον, γιορτάστηκε η συμπλήρωση των 30 χρόνων της λειτουργίας του Δικτύου. Για να αντιληφθούμε τη σημασία αυτού του γεγονότος, αρκεί μια νοητή αναδρομή στον χρόνο, γύρω στα εκατό χρόνια πριν, όπου οι κρατικές διαμάχες ήταν τόσο έντονες, που αν κάποιος μας έδειχνε την παραπάνω φωτογραφία, θα έμοιαζε απίστευτο. Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, την πρόοδο και την ενότητα που επήλθε σε αυτά τα 30 χρόνια, μπορούμε ελάχιστα να φανταστούμε τι θα επιτευχθεί στα επόμενα 30. Όμως, αν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε δράσεις και οργανισμούς που προωθούν την ενότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δεν θα μπορούσε παρά να είναι κάτι όμορφο!