ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - COVID 19

 

Πάτρα, 16 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Προς τα Μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Δεδομένης της επιστροφής πολλών μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας από διακοπές θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα θέματα και να υπενθυμίσω τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για την αυστηρή τήρηση των οποίων είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, προκειμένου να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία.

 • Οι μετακινήσεις των μελών της κοινότητας κατά την διάρκεια των διακοπών, πιθανά να οδηγήσει σε νέους φορείς ή και πάσχοντες από τον Covid-19. Λόγω των προσωπικών δεδομένων, δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα των θετικών δειγμάτων, πάρα μόνο το ίδιο το άτομο μετά από ενημέρωση που έχει σε προσωπικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι, εξαρτάται από τη καθεμιά και καθένα μας, η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Γνωρίζετε όλοι τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τον τεχνικό ασφάλειας  κ. Θωμόπουλο και τη ιατρό εργασίας κ. Τριανταφύλλου αλλά και προσωπικά σε συνεννόηση με τους ιατρούς λοιμοξιωλόγους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα.
 • Προς το παρόν τηρούμε με ευλάβεια τα εξής:
  Μάσκα υποχρεωτικά σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου
  Αποστάσεις μεταξύ μας-πολύ σημαντικό
  Καλό πλύσιμο των χεριών
  Ενημερώνεστε από τους ειδικούς, πότε να κάνετε τεστ
 • Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και επομένως και οι οδηγίες. Παρακαλώ να τις παρακολουθείτε και να τις εφαρμόζετε. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε την νέα πραγματικότητα, για όσο χρειάζεται, χωρίς πανικό ή άνευ λόγου απομόνωση. Μόνο με υπευθυνότητα, συνέργεια, και συνέπεια.
 • Η προσωπική ευθύνη στη συγκεκριμένη περίοδο είναι εξαιρετικά σημαντική.

 Η Πρύτανις

Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

-------------------------------

Πάτρα, 25 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τα Μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Αγαπητές και Αγαπητοί,

Σας ενημερώνω ότι, μετά από συνεννόηση με τους Λοιμωξιολόγους, Καθηγητές κ. Γώγο Χαράλαμπο και κ. Μαραγκό Μάρκο και λόγω  των εξελίξεων στο θέμα της πανδημίας Covid 19, πρέπει όλο το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό και οι φοιτητές όλων των επιπέδων που απασχολούνται σε εργαστήρια ή όπου υπάρχει συγχρωτισμός, να φορούν μάσκα συνεχώς και μέχρι νεωτέρας.

 

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

---------------------------------

Πάτρα, 15 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητά Μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Σας αποστέλλουμε το Σχέδιο που εκπόνησε η Επιτροπή για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού - Covid 19.
Περιμένουμε από τους Προέδρους τις ιδιαιτερότητες των Τμημάτων, για τις οποίες πρέπει να μεριμνήσουμε.

Η Πρύτανις                                                                   
Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου               

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Αναπληρωτής Πρυτάνεως, Καθηγητής Νικόλαος Καραμάνος

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID – 19

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή, με πράξη Πρυτάνεως, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊoύ COVID-19 στην εκπαιδευτική του λειτουργία και τη συνέχιση της ομαλής πορείας της εκπαίδευσης των φοιτητών του σε όλα τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Νίκο Καραμάνο, Καθηγητή, Αναπληρωτή Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων (Πρόεδρος), Σταύρο Κουμπιά, Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Ευστράτιο  Γαλλόπουλο, Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Βασίλειο Κόμη, Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλαο Αβούρη, Καθηγητή, Συντονιστής Κέντρου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Πολυμέσων, Αθανάσιο Καραλή, Καθηγητή, Συντονιστή Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, Μιχαήλ Ξένο, Καθηγητή, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, Θεόδωρο Σερεμέτη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δικτύων και Μηχανοργάνωσης, Χρήστο Βαλή, Τεχνικό Προσωπικό της Διεύθυνσης Δικτύων και Μηχανοργάνωσης, Ιωάννη  Αντωνόπουλο, Τμήμα Δικτύων Δεδομένων, Φωνής και Βασίλειο Γιαννακόπουλο, Τμήμα Δικτύων Δεδομένων, Φωνής.
Η Επιτροπή στην 3ητης συνεδρίαση, την Κυριακή 15/3/2020, συνεκτίμησε τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την επιδημία Covid-19. Ήδη σε παγκόσμιο, αλλά και ειδικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων έχει εκκινήσει τη μετάπτωση των εκπαιδευτικών λειτουργιών σε μορφές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο επίπεδο των εκπαιδευτικών συστημάτων. Από την προηγούμενη ανακοίνωσητης επιτροπής, δρομολογήθηκαν κοινές ενέργειες όλωντων εμπλεκομένων δομών του Ιδρύματος (Κέντρο Δικτύων, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Κέντρο ΕκπαιδευτικήςΤεχνολογίας και Πολυμέσων και Γραφείο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης), προκειμένου μέσα στο διήμερο να εκπονηθούν τα αναγκαία υλικά και να εξειδικευτούν οι ρυθμίσεις εκείνες που θα καταστήσουν εφικτή την αντιμετώπιση των συνεπειών στην εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τις παρούσες συνθήκες.
Οι προτεινόμενες λύσεις είναι ειδικού σκοπού, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτέρως έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τα μέτρα αναστολής λειτουργίας και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου και προκρίθηκαν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κρίσης στο φοιτητικό πληθυσμό του Ιδρύματος. Προφανώς, δεν πρόκειται για εφαρμογή ενός νέου μοντέλου εκπαίδευσης, αλλά για έκτακτες ρυθμίσεις που στοχεύουνστο δραστικό περιορισμό των δυσάρεστων επιπτώσεων λόγω της διακοπής των εκπαιδευτικών λειτουργιών. Βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση του εξαμήνου και η ελάχιστη δυνατή απόκλιση από τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και διευθετήσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Μετά και τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α55/11-3-2020) και για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης των μαθημάτων προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου με βάση σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το οποίο συναρτάται:
(α) σε σύγχρονη εκπαίδευση για διαλέξεις με χρήση του λογισμικού Skype for Business, για το οποίο το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει δωρεάν άδειες, και
(β) σε ασύγχρονη εκπαίδευση με χρήση της ήδη υφιστάμενης πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, του e-class.
2. Η εφαρμογή του συστήματος εκκινεί τη Δευτέρα 16/3/2020, με στόχο η μετάπτωση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή αυτήν την έκτακτη κατάσταση, θα μπορούσε να επεξεργαστεί μακροπρόθεσμα αποδοτικές και αποδεκτές τεχνικές λύσεις για διδασκαλία από απόσταση για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως αυτή που διάγουμε.
3. Οι Πρόεδροι των Τμημάτων, μετά από διαβούλευση με το διδακτικό προσωπικό, καταρτίζουν τον κατάλογο μαθημάτων που θα ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις αυτές, καθώς επίσης και τον κατάλογο των μαθημάτων που πιθανώς δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν με το προτεινόμενο σύστημα. Εξυπακούεται, ότι η αναλογία μεταξύ σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης (δηλαδή αξιοποίησης του Skype for Business και του e-class), καθορίζεται με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή απόκλιση από τα προβλεπόμενα, στα περιγράμματα των αντίστοιχων μαθημάτων, μαθησιακά αποτελέσματα. Επίσης, ορίζονται ανά Τμήμα, με ευθύνη των Προέδρων, ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι για το εκπαιδευτικό μέρος (κατά προτεραιότητα μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπεύθυνοι των Τμημάτων για τα Ανοικτά Μαθήματα) και τεχνικοί υπεύθυνοι για την επίλυση των προβλημάτων σε πρώτο επίπεδο και την επικοινωνία με τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
4. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου θα ενημερωθούν για τη νέα φάση εκπαιδευτικής λειτουργίας προκειμένου εγγραφούν στα e-class των μαθημάτων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, μέσω του studentnews@upatras.gr.
5. Έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικός χώρος («μάθημα») στο e-class του Ιδρύματος (https://eclass.upatras.gr/courses/EE994/) με τίτλο «Εκπαιδευτική Λειτουργία την εποχή του Covid-19». Στον συγκεκριμένο χώρο έχουν ήδη αναρτηθεί, και διαρκώς θα εμπλουτίζονται, οδηγίες για τη λειτουργία και την αξιοποίηση του Skype for Business, καθώς επίσης και του e-class. Στο συγκεκριμένο μάθημα του e-classέχει δημιουργηθεί και Χώρος Συζήτησης, όπου το διδακτικό προσωπικό μπορεί να αναρτά καλές  πρακτικές και προτάσεις, ενώ ο ίδιος χώρος μπορεί να λειτουργήσει και ως βήμα για διατύπωση αποριών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή σε αυτό, των μελών του διδακτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών που πρόκειται να αξιοποιήσουν το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα υλικά και τη διαθέσιμη ενημέρωση.
6. Εγκαταστάθηκε τηλεφωνική γραμμή (2610-997777, εσωτερικό 7777) για επείγοντα τεχνικά προβλήματα (helpdesk), η οποία θα λειτουργεί από 09.00 έως 19.00 και θα υποστηρίζεται από τέσσερα στελέχη του Τμήματος Δικτύων.
7. Δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τεχνική υποστήριξη και διατύπωση ερωτημάτων τεχνικής φύσεως (so@upatras.gr).
8. Εντός της εβδομάδας η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης θα δώσει κατάλογο ηλεκτρονικών πηγών, διδακτικών εγχειριδίων και ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων που θα μπορούν να εντάσσονται στα εξ αποστάσεως μαθήματα.
9. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση προκειμένου να επιλύει τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται.
10. Οι παραπάνω ρυθμίσεις  θα επανεξετάζονται με βάση τις εξελίξεις, τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Πολιτείας και των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος.

Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες τεχνικές λύσεις, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, μοντέλα και μορφές εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σήμερα όμως αυτό που προέχει είναι η επιλογή εκείνων των τεχνικών λύσεων με βάση τα άμεσα διαθέσιμα εργαλεία και τις υφιστάμενες υποδομές, ώστε με ελάχιστη ενημέρωσητα μέλη του διδακτικού προσωπικού να μπορέσουν να εκκινήσουν άμεσα το διδακτικό τους έργο.Τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού μπορούν να διατυπώνουν τις προτάσεις τους για βελτιστοποίηση του συστήματος στον ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στο e-class, ώστε να συνεκτιμώνται και να αξιοποιούνται σε νέες ρυθμίσεις και διευθετήσεις. Όπως πάντοτε, έτσι και σε αυτή την πρωτόγνωρη εκπαιδευτική κρίση, τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού ενημερώνονται για τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις, τις προσαρμόζουν στις δικές τους διδακτικές ανάγκες και προτεραιότητες και δημιουργούν τις δικές τους πρωτότυπες παρεμβάσεις συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων φοίτησης που ήδη έχουν αντικειμενικά δημιουργηθεί.
Σε κάθε περίπτωση το Πανεπιστήμιο Πατρών, ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και θα κινητοποιήσει όλους τους δυνατούς ανθρώπινους πόρους προκειμένου να εκπληρώσει στο ακέραιο την αποστολή του και να σταθεί δίπλα στους φοιτητές μας και τις οικογένειές τους.

-----------------------------------------

Πάτρα, 12 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                     

Προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Kοινότητας

ΘΕΜΑ: Οδηγίες εφαρμογής της με αρ. πρωτ.Δ1α/ΓΠ.οικ. 16838/10-3-2020 ΚΥΑ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Σας στέλνω συνημμένα ενημέρωση από το Προεδρείο της Συνόδου. https://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/epistoli-odigies_gia_k....

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

 

------------------------------------

 

 

Πάτρα, 12 Μαρτίου 2020

Ματαιώνονται οι τελετές ορκωμοσίας των προπτυχιακών φοιτητών

Ματαιώνονται οι τελετές ορκωμοσίας των προπτυχιακών φοιτητών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επομένως, όλοι οι απόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές θα παραλάβουν τα πτυχία τους από τις Γραμματείες των Τμημάτων με ευθύνη του Προέδρου του Τμήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει κάθε Γραμματεία χωριστά. Οι πτυχιούχοι προσέρχονται στη Γραμματεία μόνοι τους χωρίς συνοδά μέλη. Ο ρυθμός προσέλευσης και ο αριθμός των πτυχιούχων καθορίζεται από τη Γραμματεία του Τμήματος. Περισσότερες πληροφορίες από τις Γραμματείες των Τμημάτων: http://www.upatras.gr/el/departments

 

 

---------------------------------

Πάτρα, 11 Μαρτίου 2020

Προσωρινή Απαγόρευση λειτουργίας από 11/03 έως και 24/03 για την πρόληψη εξάπλωσης του Κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 783/10.3.20 (τ. Β'), σχετικά με την "Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020", το οποίο προβλέπει:

Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:

1. Όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, πλην των διοικητικών λειτουργιών και υπηρεσιών αυτών.

2. Όλων των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, ως εξής: α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία, β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές και γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται: α) οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καθώς και, κατά περίπτωση, β) οι ερευνητικές δραστηριότητες, γ) η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και δ) η λειτουργία των εστιών στέγασης.

 

----------------------

 

Πάτρα 10 Μαρτίου 2020

ΦΕΚ 731/9.3.20 (τ. Β'), Απόφαση 2: Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16397, σχετικά με την "Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών με φυσική παρουσία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου για το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως και 18.3.2020"

Δημοσιεύθηκε το αριθμ. ΦΕΚ 731/9.3.20 (τ. Β'), Απόφαση 2: Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16397, σχετικά με την "Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών με φυσική παρουσία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου για το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως και 18.3.2020", το οποίο προβλέπει:

1. Την προσωρινή απαγόρευση για το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως και 18.3.2020, σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 9.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:
α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία,
β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των φοιτητικών εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στα Ιδρύματα αυτά και
γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων.

2. Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται:
α) οι διοικητικές δραστηριότητες και λειτουργίες,
β) οι ερευνητικές δραστηριότητες,
γ) η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και
δ) η λειτουργία των φοιτητικών εστιών για τη στέγαση των φοιτητών.

3. Ως προς τις σχολικές μονάδες και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, φορείς και ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, κάθε τύπου και βαθμού, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, πλην των Α.Ε.Ι., διατηρείται σε ισχύ η αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 15942/6-3-2020 απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 725).

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdW...

 

------------------

 

Πάτρα, 10 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Σας αποστέλλουμε το αριθμ. ΦΕΚ 731/9.3.20 τ. Β' Απόφαση 2: Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 16397, για ενημέρωσή σας.

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

----------

Πάτρα, 8 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Αγαπητές, Αγαπητοί,

Σας αποστέλλουμε το αριθμ. ΦΕΚ 725/ 8.3.2020 (τ. Β') νέων μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού για ενημέρωσή σας.

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

-------------------------

 

Πάτρα, 4 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Ειδικών Λοιμωξιολόγων για το νέο Κορωνοϊό Καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Τσιόδρα, σας ενημερώνουμε:

"Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου".

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

 

--------------

 

Πάτρα, 1 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού μηνύματος του κ. Π. Γιαννόπουλου, Γενικού Διευθυντή Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ,
σας διαβιβάζουμε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον κορωνοϊό
και τους φορείς και δικαιούχους του προγράμματος Erasmus+, για ενημέρωσή σας.

http://erasmus-plus.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3...

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

-----------

 

Πάτρα, 29 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού μηνύματος του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Γενικού Διευθυντή Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ, σας ενημερώνουμε ότι:
"Επί του παρόντος έχουν ανασταλεί όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός των συνόρων της χώρας''.

Επίσης σας αποστέλλουμε σύνδεσμο με οδηγίες του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-ton-neo-koronoio-sars-c..., που αφορούν στις εκπαιδευτικές μονάδες, για ενημέρωσή σας.

 

Η Πρύτανις

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

 

---------------

 

 

Πάτρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

ΘΕΜΑ: Νέος κορωνοϊός Covid 19 – Αναστολή Εκπαιδευτικών Εκδρομών – Ενημερωτικό Υλικό & Εξειδικευμένες Οδηγίες Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
ΣΧΕΤ.: Έγγραφο του Προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων, Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Α. Δημόπουλου

Α. Ενόψει των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων για τη διάδοση του Κορωνοϊού στην Ιταλία και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, διαβιβάστηκε προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την οποία συνιστάται η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Β. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ανασταλούν τυχόν προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές που οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετακινήσεις ERASMUS κλπ., προς όλη την Ιταλία από σήμερα, 24-2-2020. Η αναστολή είναι προσωρινή και θα υπάρξουν νεότερες οδηγίες, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών.

Γ. Επίσης παρακαλούμε να ενημερωθούν για το θέμα της διάδοσης του Κορωνοϊού στην Ιταλία όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό που αναμένεται να ταξιδέψει μεμονωμένα στην Ιταλία για οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ή άλλη δραστηριότητα στο πλαίσιο των δράσεων των Α.Ε.Ι. Ακολουθούν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) - Νέος κορωνοϊός Covid 19
Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, που μπορείτε να βρείτε στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ.  

Η Πρύτανις
Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

Υπεύθυνος: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας & Εκδηλώσεων