Δελτίο Τύπου (23.10.20)

Πάτρα, 23/10/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ, ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε και αυτή την εβδομάδα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.

Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως συνάντησε στις 20 Οκτωβρίου, στο Υπ. Παιδείας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας μετά του Αντιπρυτάνεως Καθηγητή  Δ. Μαντζαβίνου. Σκοπός  της συνάντησης, η εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση της Υπουργού για τα μείζονα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πατρών τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ειδικότερα αφού ενημέρωσαν την Υπουργό για την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, επεσήμαναν την αδυναμία  άσκησης του εκπαιδευτικού έργου στα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα. Επίσης την ενημέρωσαν  για την αναγκαιότητα επαρκούς χρηματοδότησης και για χρονίζοντα θέματα της Φοιτητικής Εστίας, προβλήματα  των οποίων η επίλυση είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών. Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τα εν λόγω αιτήματα.

Τον Πρύτανη επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών  και στηρίζει τον αγώνα για την επίλυση των  δίκαιων αιτημάτων του. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Πύργου έθεσε εκ νέου θέμα διατήρησης και στελέχωσης του Τμήματος Μουσειολογίας που λειτουργεί στον Πύργο καθώς και την επαναλειτουργία του Τμήματος  Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή της εκπαιδευτικής του λειτουργίας και ζήτησε την αρωγή του Πρυτάνεως.

Θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σύνδεσή του με την πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια, συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Πρυτανεία στις 22.10.20, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Νομού Αχαΐας κ.κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με τον Πρύτανη  Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Παράλληλα  εξέφρασαν  την αμέριστη στήριξή του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α στα αιτήματα της Πρυτανικής Αρχής για επαρκή χρηματοδότηση και  πλήρη στελέχωση με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιπλέον συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα, όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Εθιμοτυπική επίσκεψη επί τη αναλήψει των καθηκόντων της νέας Πρυτανικής Αρχής πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς». Αφού ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στα οποία δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους, ζήτησαν  στη συνέχεια τη στήριξη της Πρυτανείας στους στόχους του Συλλόγου, όπως η ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και η καθιέρωση της ιστορικής Πάτρας ως Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου για να αποκτήσει την οφειλόμενη αναγνωρισιμότητα και προβολή σε Διεθνές επίπεδο. Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας είπε ότι είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προβολής της πόλης των Πατρών σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών συναντήθηκε  με το Σύλλογο  Μελών ΔΕΠ και το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αναπτύχθηκε διάλογος με ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών και για  δράσεις που αφορούν την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος λόγω της πανδημίας  από τη νόσο covid 19, ενώ ζητήθηκε η συνεργασία των Συλλόγων σε όλα τα επίπεδα.

-----

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την Ανοιχτή Επιστολή της Συγκλήτου προς την Πολιτεία: https://www.upatras.gr/el/node/9552

-----

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ
Εφημερίδα Καθημερινή: Συνένωση ΑΕΙ χρειάζονται άλλες μέθοδοι 
Εφημερίδα Καθημερινή: Το βαρύ τίμημα μιας πρόχειρης μεταρρύθμισης
ESOS. GR: Τα “συντρίμμια” της συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας "μαζεύει" η Σύγκλητος Παν. Πατρών: Ανυπέρβλητα τα προβλήματα

-----

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ COVID 19
Όποιο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητής, διδάσκων ή εργαζόμενος) διαγνωστεί θετικός στον COVID19 παρακαλείται να ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή COVID19 του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ειδικά για τους φοιτητές πρέπει να ενημερώνουν και τον Πρόεδρο του Τμήματος τους.
H ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ COVID-19  ΓΙΝΕΤΑΙ:
α) μέσω αλληλογραφίας στο upcovid19@upatras.gr
β) τηλεφωνικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 2610969867 (κ. Θωμόπουλος), 2610 996606 (κ. Μαραγκός) ή άλλες ώρες στα κινητά 6945 893550 (κ. Θωμόπουλος) και 6980 619150 (κ. Μαραγκός).
Υπενθυμίζουμε ότι τα πρωτόκολλα για τον COVID19 έχουν αναρτηθεί στο http://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/covid_protocol.pdf

-----

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ολοκληρώθηκε στις 22.10.2020 η παράταση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι πρωτοετείς φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση στο eggrafes.upatras.gr ανέρχονται στους 6.311, ενώ οι ολοκληρωμένες εγγραφές νεοεισερχομένων φοιτητών ανέρχονται στις 6.181 (μέχρι τις 22.10.2020 και ώρα 15.00).
Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία αποστολής με email των στοιχείων των προσωπικών λογαριασμών χρήστη (username). Mέχρι τις 22.10.2020 είχε ολοκληρωθεί η παράδοση κωδικών σε 4.567 φοιτητές, από τους 5392 φοιτητές που έλαβαν email.

-----

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία του χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2020- 21 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upnet.gr/remote-teaching-stats/ παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των προγραμματισμένων εξ αποστάσεως διαλέξεων, καθώς και με τον αριθμό των χρηστών που συνδέθηκαν στις εξ αποστάσεως διαλέξεις κατά το χρονικό διάστημα 5 - 20/10/2020.

-----

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021. Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Το Πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά από τις 22 Οκτωβρίου 2020 έως 12 Νοεμβρίου 2020 στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.upnet.gr/auditioner-application. Περισσότερες πληροφορίες για το Θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» θα βρείτε στο σύνδεσμο του Πανεπιστημίου Πατρών: https://www.upatras.gr/el/node/6357. Τον συντονισμό της δράσης έχει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στοιχεία επικοινωνίας: 2610-997950, 2610-996630, Email: dee@upatras.gr.

-----

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ»
Στις 10 Οκτωβρίου 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: «Μιλώντας για την Ψυχική Υγεία». Στο Σεμινάριο συμμετείχαν έμπειροι Επιστήμονες όπου παρουσίασαν θέματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία και ενδιαφέρουν μεγάλο μέρος του φοιτητικού αλλά και του ευρύτερου κοινού. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη θεματολογία από την κοινότητα του Πανεπιστημίου και όχι μόνο, η οποία διαφάνηκε από το μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (793 αιτήσεις παρακολούθησης).Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το διαδικτυακό σεμινάριο: https://socialwelfare.upatras.gr/2o-diadiktyako-seminario-10-oktovrioy-2...

-----

ΚΕΔΜΟΠ – ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ: «90 ΛΕΠΤΑ – Μια ταινία μικρού μήκους, Ένας Ύμνος στη Ζωή»
Η ταινία μικρού μήκους «90 ΛΕΠΤΑ» αποτελεί μια ταινία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών που δημιούργησε το Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου Πατρών και το ChooseLife. Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματος Global Collaboration Grant 2019, με το οποίο βραβεύτηκε το ΚΕΔΜΟΠ –Χάρισε Ζωή μετά από συμμετοχή του σε διεθνή διαγωνισμό  που προκηρύχθηκε από το Γερμανικό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών «DKMS» (Deutsche Knochen Mark Spenderdatei). Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία και στο κανάλι του «Χάρισε Ζωή» στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=FfNG6e6KMIA

-----

2η ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
To νεοϊδρυθέν Tμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατο-καλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώνει την 2η Ανοικτή Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020 ημέρα Δευτέρα, (ώρα 10:00-14:00), προς τιμή της εορτής του Αγ. Ανδρέα, «Aλιέα» στο επάγγελμα και «Ιεραπόστολο», σύμβολο-λογότυπο του Πανεπιστημίου Πατρών και πολιούχου της πόλης των Πατρών.
Η δράση αυτή γίνεται σε συνδυασμό με ανάλογες εκδηλώσεις στην Μεσόγειο και στοχεύει στο να γίνει γνωστή η δραστηριότητα στο ευρύ κοινό μέσα από παράλληλες ενέργειες. Η διοργάνωση υποστηρίζεται έμπρακτα από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η οποία αποτελείται από 23 εταιρείες μέλη, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Συμμετέχουν με παρουσιάσεις εκπρόσωποι από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το Παν/μιο Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ, το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας.
Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης της κατά της διασποράς του κωρονοϊού, η εκδήλωση θα γίνει διαδικτυακά και είναι ανοικτή στο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην  διεύθυνση jtheo@upatras.gr και στο τηλέφωνο 26310 58438.
Διαδικτυακή Εκδήλωση με σύνδεση (μέσω zoom) στο σύνδεσμο: https://upatras-gr.zoom.us/j/95637828830?pwd=S3VZbDBYS2lWMmNCWkVaNE5UYy9...
MeetingID: 956 3782 8830
Passcode: 442021

-----

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΧΑΪΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 2020: HOTSPOTS ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΑ»
Η Διημερίδα «Αχαϊκές Ιατρικές Ημέρες 2020: HOTSPOTS στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία» που οργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Ελλάδος και Πελοποννήσου και το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών θα πραγματοποιηθεί στις 30 & 31 Οκτωβρίου 2020 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε «υβριδική μορφή», με φυσική παρουσία στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες: https://hotspot2020.conferre.gr/

-----

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
- Βραβείο καλύτερης εργασίας για το έτος 2019 της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών
Το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων για το έτος 2019 απονέμεται σε μέλη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου μας. Συγκεκριμένα, φέτος ισοψήφησαν στην πρώτη θέση δύο εργασίες και το βραβείο θα μοιραστούν αντίστοιχα οι ερευνητικές ομάδες των καθηγητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αντώνη Γεωργόπουλου και Παύλου Πέππα.
Tα στοιχεία των εργασιών που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:
«Paraschi E., Georgopoulos A., and Kaldis P. (2019), Airport business excellence model: a holistic performance management system, Tourism Management, 72, 352-372» και βρίσκεται εδώ:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517718303182 

«M. Prokopenko, M. Harre, J. Lizier, F. Boschetti, P. Peppas, and S. Kauffmane, "Self-referential basis of undecidable dynamics: From the Liar paradox and the halting problem to the edge of chaos”, Physics of Life Reviews, vol 31, pp 134-156, Elsevier, 2019» και βρίσκεται εδώ:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1571064519300077

Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.κ. Α. Γεωργόπουλο και Π. Πέππα για αυτή τη διάκρισή τους.

- Διάκριση μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών
Η κα. Ειρήνη Μαργιωλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας (Δομή και Λειτουργία Πρωτεϊνών) ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Co-editor στο επιστημονικό περιοδικό «Acta Crystallographica Section A -  Foundations and Advances». H ανάθεση έγινε κατόπιν πρόσκλησης και κρίσης από την επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κρυσταλλογράφων (International Union of Crystallography Executive Committee).Το περιοδικό [https://journals.iucr.org/a/] δημοσιεύει άρθρα σχετικά με ανάπτυξη θεωρητικών και πειραματικών μεθόδων όλων των πεδίων της κρυσταλλογραφίας καθώς και εφαρμογές σε διαφορετικές οικογένειες υλικών (από ανόργανα φαρμακευτικά έως και βιολογικά μακρομόρια). Στο Editorial Board του περιοδικού, συμμετέχουν επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση στο πεδίο του δομικού χαρακτηρισμού υλικών.
Η επιλογή της κας Μαργιωλάκη ως μέλος του Editorial Board, αποτελεί σημαντική διάκριση και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το Τμήμα Βιολογίας, τη Σχολή Θετικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Πατρών στον Διεθνή Επιστημονικό χώρο.
 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου