Δελτίο Τύπου (13.11.20)

Δελτίο Τύπου

Πάτρα, 13/11/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ
Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Οδικού Χάρτη ενεργειών και δράσεων στις 12.11.20. Η εν λόγω Επιτροπή συσταθείσα με απόφαση της Συγκλήτου έχει ως μέλη της τους κ.κ.:
• Αναστάσιο Αθανασόπουλο, Καθηγητή Τμήματος Ιατρικής, Πρόεδρο
• Δημήτριο Σκούρα, Καθηγητή, Αντιπρύτανη Οικονομικών και Προγραμματισμού
• Ευάγγελο Πολίτη, Πρόεδρο Ιδρύματος Τοπάλη
• Γεώργιο Τελώνη, Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης (ΠΔΕ)
• Νίκο Ασπράγκαθο, Αντιδήμαρχο Δήμου Πατρέων
• Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Θεοδωράτο, Εκπρόσωπο Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών
• Δημήτριο Καλογερόπουλο, Δήμαρχο Αιγιάλειας, Εκπρόσωπο Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Δυτικής Ελλάδας 
• Θεόδωρο Τσούμπελη, Γενικό Γραμματέα Επιμελητηρίου Αχαΐας
• Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας
• Ιωάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Φιλολογίας
• Χριστόφορο Κροντηρά, Καθηγητή Τμήματος Φυσικής
• Αντώνη Σκιαθά, Χημικό Μηχανικό - Ποιητή
• Χρυσάνθη Σωτηρακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Αντικείμενο της ανωτέρω Επιτροπής είναι ο σχεδιασμός δράσεων και ενεργειών για την επίτευξη ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας του Πανεπιστημίου με Φορείς της περιοχής καθώς και η παρακολούθηση υλοποίησης των ενεργειών και του έργου της. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Πρύτανης κ. Χ. Μπούρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας συμμετείχε στις Γ.Σ. των Τμημάτων: Βιολογίας, Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Φαρμακευτικής, Φιλοσοφίας, Φυσικοθεραπείας και Χημείας.
Στις προαναφερθείσες Γ.Σ. ο Πρύτανης αφού έλαβε γνώση των θεμάτων ενός εκάστου των προαναφερόμενων Τμημάτων, έθεσε υπόψιν των παρισταμένων μελών ΔΕΠ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το έλλειμμα διδακτικού προσωπικού, η μείωση προϋπολογισμού και άλλα θέματα ζωτικής σημασίας, τα οποία όπως τόνισε, παραμένοντας ανεπίλυτα εμποδίζουν καθοριστικά την εύρυθμη λειτουργία του και την εξέλιξη του Ιδρύματος.

Επίσης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Π. Δημόπουλος με το Πρύτανη, Καθηγητή Χ. Μπούρα συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φ. Ζαΐμη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας Κοσμήτορα του ΕΑΠ κ. Ι. Καλαβρουζιώτη και τον συνεργάτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) κ. Γ. Κανακάρη και συζήτησαν θέματα συνεργασίας σε ερευνητικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΣ ΣΤΟ 6ο ATSMUN (WEB EDITION) ΤΩΝ ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Χαιρετισμό απεύθυνε κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του 6ου Web ATSMUN, που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, ο Πρύτανης Χ. Μπούρας. Το συγκεκριμένο Συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας της νόσου Covid-19. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις δυσχέρειες η συμμετοχή ήταν παγκόσμια και ξεπέρασε τους 500 συνέδρους.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χ. Μπούρας, μεταξύ άλλων τόνισε, την απήχηση και τη σπουδαιότητα που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και εστίασε, στη στενή και γόνιμη συνεργασία που διατηρούν τα Αρσάκεια Σχολεία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ 56 ΧΡΟΝΩΝ
«Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 4425 το Πανεπιστήμιο Πατρών ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Κράτους, στο Πλαίσιο του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας. Η πρώτη Σχολή που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν η Φυσικομαθηματική τετραετούς φοίτησης (Β.Δ. 828/19.10.1966).
Σήμερα και μέσα από την πορεία του έχει σαν στόχους την προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας στους νευραλγικούς τομείς της Επιστήμης των Θετικών Επιστημών, της Υγείας, των Ανθρωπιστικών και των Κοινωνικών, της Τεχνολογίας, των Γεωπονικών, των Οικονομικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παράλληλο μέλημα, η αναχαίτιση του φαινομένου της εξόδου των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, η διευκόλυνση της επανόδου στη χώρα μας Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν για την αλλοδαπή και η καλλιέργεια μιας διεθνούς ακαδημαϊκής ταυτότητας.
Ύστερα από πενήντα έξι χρόνια επιτυχημένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής διαδρομής και έχοντας διευρύνει το φάσμα των επιστημονικών κλάδων που καλλιεργεί, το Πανεπιστήμιο Πατρών θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας με λαμπρές επιδόσεις στον χώρο της έρευνας και με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Σήμερα, παράλληλα με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης, που (πρέπει να) είναι μέλημα κάθε πνευματικού ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Πατρών μένει προσηλωμένο στον στόχο, όπως τον κατέγραψε ο Πλούταρχος ("Λυκούργος" 21) "Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες" (Εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι).
Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε σε μια δίνη γεγονότων που όλα μεταβάλλονται ραγδαία. Οι αιφνίδιες ανατροπές παγκοσμίως διαμορφώνουν ως κανόνα το απρόβλεπτο και εξοβελίζουν τις παλιές βεβαιότητες. Αυτήν τη νέα συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, καλούμαστε από τη δική μας θέση να διαχειριστούμε. Και θα τη διαχειριστούμε με νέες καινοτόμους μεθόδους και ευρηματικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Με όραμα, ορθολογικό σχεδιασμό και δουλειά μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, στη δεκαετία 2020 – 2030 και να δημιουργήσουμε όλοι ΜΑΖΙ το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID 19
Υπενθυμίζεται ότι όποιο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας διαγνωστεί θετικός στον COVID19 παρακαλείται να ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή COVID19 του Πανεπιστημίου Πατρών.
H ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ COVID-19ΓΙΝΕΤΑΙ:
α) μέσω αλληλογραφίας στο upcovid19@upatras.gr
β) τηλεφωνικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 2610969867 (κ. Θωμόπουλος), 2610 996606 (κ. Μαραγκός) ή άλλες ώρες στα κινητά 6945 893550 (κ. Θωμόπουλος) και 6980 619150 (κ. Μαραγκός).
Υπενθυμίζουμε ότι τα πρωτόκολλα για τον COVID19 έχουν αναρτηθεί στο http://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/covid_protocol.pdf
Φοράμε μάσκα. Τηρούμε τα πρωτόκολλα COVID19. Μένουμε Ασφαλείς.
Η υγεία όλων μας αποτελεί προτεραιότητα.

ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Οι ημερήσιες διατάξεις καθώς και οι αποφάσεις των Συνεδριάσεων της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου αναρτώνται στους παρακάτω συνδέσμους:
α) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
β) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υπ' αριθ. 150506/Ζ1/4.11.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων από τους δικαιούχους φοιτητές ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020. Διευκρινίζεται ότι δεν δύναται να υπάρξει παρέκκλιση από την εν λόγω προθεσμία, συνεπώς η ως άνω καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων είναι υποχρεωτική.
Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.upatras.gr/el/node/1231

ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ: THE HELLENIC CENTRE – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το Ελληνικό Κέντρο ( The Hellenic Centre) του Λονδίνου διοργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού έναν σύντομο κύκλο πέντε διαδικτυακών διαλέξεων (στα αγγλικά) με τίτλο Greek landscapes, language and culture, κάθε Τετάρτη στις 9.00 μ.μ. από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, απαιτείται όμως εγγραφή για κάθε διάλεξη στο Eventbrite (διαθέσιμο από τον σύνδεσμο της κάθε διάλεξης).
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των διαλέξεων μπορείτε να αναζητήσετε στο σύνδεσμο: https://helleniccentre.org/virtual-events/lectures/greek-landscapes-lang...

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας, κ.κ. Δήμας Αθανάσιος, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Σωτήριος Μπασκούτας, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών συμμετέχουν σε Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια (Τ.Ε.Σ.) ως ακολούθως (ΦΕΚ 932/9.11.20, τ. ΥΟΔΔ):
• Τ.Ε.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Δήμας Αθανάσιος
• Τ.Ε.Σ. ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: Μπασκούτας Σωτήριος
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών συγχαίρει θερμά τους κ.κ. Δήμα και Μπασκούτα και τους εύχεται καλή επιτυχία στο έργο τους.

ΕΚΔΗΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Δημήτρης Φατούρος, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αρχιτεκτονικής, με μακρά και σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο Δημήτρης Φατούρος, είχε αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Πατρών το 2014, μετά από πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ως ένδειξη τιμής για τα 60 χρόνια δημιουργικής προσφοράς του στην υπηρεσία της Αρχιτεκτονικής.
Κορυφαίος αρχιτέκτονας, σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, πρωτοπόρος δημιουργός εμβληματικών δημοσίων κτιρίων, εικαστικός και λογοτέχνης διετέλεσε Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και Υπουργός Παιδείας (1993-94). Παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους, αφήνοντας παρακαταθήκη το διαχρονικό και πολυδιάστατο έργο του για όλες τις επόμενες γενιές.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Ιδρύματος στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Ι. Αίσωπος και ανακοίνωσε ότι «Ως ελάχιστο δείγμα τιμής το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα θεσπίσει στη μνήμη του Δημήτρη Φατούρου, βραβείο άριστης ακαδημαϊκής επίδοσης που θα απονέμεται κατ’ έτος, σε απόφοιτο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος».
 

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου