Η πόληΗ πόλη της Πάτρας από τις σκάλες της Αγ. Νικολάου

     H Πάτρα  δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο ελληνικό και διεθνές λιμάνι. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορική και σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη η οποία διαθέτει μια συναρπαστική ενδοχώρα. Η Πάτρα λειτουργεί ως πόλος έλξης για χιλιάδες φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα και ως αφετηρία εξορμήσεων με θαλασσινούς και ορεινούς προορισμούς. Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Πάτρας μπορείς να ανακαλύψεις τη σύζευξη της ιστορίας και της αρχοντιάς του παρελθόντος με τα πολιτισμικά στοιχεία και τους θεσμούς του παρόντος. Ο παλμός της πόλης γίνεται έντονα αισθητός στο εμπορικό κέντρο της, ανάμεσα στα πολυάριθμα και ποικίλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια τα οποία ενώνουν πολυσύχναστοι πεζόδρομοι και πολύβουοι δρόμοι.

Ιστορία Η Πάτρα περίπου το 1850 (Πηγή: British Library)

     Η πόλη πήρε το όνομά της από τον αρχηγό των Αχαιών Πατρέα, το 12 αι. π.Χ.. Στα μέσα του 5ου αι. π.X. η Πάτρα συμμετέχει στο Α΄ Αχαϊκό Κοινό, ενώ το 280 π.X. συμβάλλει  αποφασιστικά στην αναβίωση της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Το 146 π.X. η Πάτρα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους. Κατά τον 1ο αι. μ.Χ., μαρτύρησε στην Πάτρα ο Απόστολος Ανδρέας, ο πολιούχος άγιός της. Το 330 μ.Χ. η πόλη ανήκει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1205 κατακτάται από τους Φράγκους για να ανακτηθεί από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι το 1458, οπότε την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι. Κατόπιν της κήρυξης της Επανάστασης, το 1828, εισέρχεται στην Πάτρα με τα στρατεύματά του ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν κλείνοντας μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία της πόλης. Οι Άγγλοι, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έμποροι, καθώς και οι Ιταλοί επαναστάτες που κατέφυγαν στην Πάτρα συγκροτούν στο τέλος του 19ου αι. την πολυεθνική παροικία, διαμορφώνοντας το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της πόλης. 

     Στις αρχές του 20ού αι., λόγω του αυξανόμενου μεταναστευτικού ρεύματος προς Αμερική, η Πάτρα αναδεικνύεται χάρη στο λιμάνι της και στην κομβική γεωγραφική της θέση (βορειοδυτική Πελοπόννησος) σε πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Σήμερα, η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη από άποψη πληθυσμού και η περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο «μητροπολιτικός» ρόλος της ολοένα  ενισχύεται μέσω της ανάπτυξης ισχυρών σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της υγείας και όλων των υπηρεσιών.

Οικονομία

     Τα κυριότερα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής είναι οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πατάτες και τα καρπούζια, ενώ ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα αμπέλια της.  Στο Νομό Αχαΐας υπάρχει μία μακρά βιομηχανική παράδοση και παράγεται μία μεγάλη γκάμα βιομηχανικών προϊόντων, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Την τόνωση του επενδυτικού και την ανάπτυξη επιπλέον κλάδων επαγγέλλονται η ύπαρξη Βιομηχανικής Ζώνης, το Βιοτεχνικό Πάρκο, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η λειτουργία των Ερευνητικών Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τα εν εξελίξει αναπτυξιακά έργα.

     Η οικονομία, όμως, της περιοχής βασίζεται στον τριτογενή τομέα. Η Πάτρα αποτελεί ένα από τα κυριότερα κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Τέλος, η λειτουργία των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Πανεπιστημίου και του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, προσδίδει πολλαπλές ωφέλειες στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ψυχαγωγία και αξιοθέατα 

     Η πόλη είναι διάσημη για το καρναβάλι της, το οποίο διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο. Η νεολαία της Πάτρας μαζί με τους νέους του Πανεπιστημίου οργανώνονται σε groups, ντύνονται με αποκριάτικα κουστούμια, χορεύουν στους δρόμους, κάνουν parties και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και στη μεγάλη παρέλαση της αποκριάς. Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν μέρος κάθε χρονιά σε αυτό το φαντασμαγορικό πανηγύρι.

     Η πόλη προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και άθληση. Θίασοι, ορχήστρες και καλλιτέχνες δίνουν συχνά παραστάσεις, ενώ στη δημοτική έκθεση ζωγραφικής και σε ιδιωτικές γκαλερί υπάρχουν εκθέσεις γνωστών τοπικών και διεθνών ζωγράφων και γλυπτών. Επίσης, διατίθενται γήπεδα ποδοσφαίρου και κλειστά γυμναστήρια που εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό ομάδων. Τέλος, η Πάτρα φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της και τις πολλαπλές ευκαιρίες διασκέδασης που αυτή παρέχει.

     Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι ο Παλαιός και ο Νέος Ναός του Αγίου Ανδρέα, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Βούντενης, τα Ρωμαϊκά Μνημεία (Ωδείο, Υδραγωγείο, Αμφιθέατρο, Γέφυρα), το Βυζαντινό Κάστρο, το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη,  το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, η Αchaia Clauss, ο Φάρος και το Δασύλλιο.  Επιπλέον, ο Νομός Αχαΐας διαθέτει ναούς και μοναστήρια με ιστορική βαρύτητα και γραφικά χωριά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Πρόσβαση

     Η Πάτρα βρίσκεται στην τομή δύο μεγάλων οδικών αξόνων, της Ολυμπίας Οδού και της Ιωνίας Οδού, οι οποίοι βρίσκονται υπό κατασκευή και αποτελούν μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων. Η Πάτρα προσεγγίζεται οδικά, με υπεραστική συγκοινωνία, σιδηροδρομικά, με πλοίο, αλλά και με αεροπλάνο.