Η κωμόπολη

     Το Ρίο βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι, σε απόσταση 8 χμ. βορειοανατολικά της πόλης της Πάτρας. Έχει έκταση σχεδόν 98.000 στρέμματα και πληθυσμό πάνω από 13.000 κατοίκους. Πρόκειται για μία κωμόπολη πεδινή στο μεγαλύτερο τμήμα της με μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το Ρίο λειτουργεί ως ένας αξιόλογος συγκοινωνιακός κόμβος που εξυπηρετεί δρομολόγια με μία πληθώρα προορισμών και το λιμάνι του εξασφαλίζει τη δυνατότητα τακτικών θαλάσσιων διαδρομών με πλοίο.

Αξιοθέατα και Ψυχαγωγία

     Εκτός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ρίο εδρεύει και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, μία από τις μεγαλύτερες νοσηλευτικές μονάδες της χώρας, διακεκριμένη για το κοινωνικό, επιστημονικό και ερευνητικό  έργο που παράγει.  Στην ελαχιστοποίηση της γεωγραφικής απόστασης μεταξύ νότιας και βόρειας Ελλάδας καταλυτικά επέδρασε η κατασκευή της Γέφυρας Χαριλάου Τρικούπη, της γέφυρας με το μακρύτερο καλωδιωτό κατάστρωμα στον κόσμο, ενός έργου μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα αρχιτεκτονικής αλλά και υψηλής αισθητικής που δεσπόζει στην περιοχή. Σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο του Ρίου αποτελεί το Φρούριό του ή Καστέλι του Μοριά, οικοδομημένο από το 1499 ως οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ με σκοπό τον έλεγχο του θαλασσίου περάσματος.

     Το Ρίο συνιστά μία δραστήρια περιοχή με σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα ψυχαγωγίας και ξενοδοχεία. Οι παραλίες του Ρίου συγκαταλέγονται στις πλέον ενδιαφέρουσες τουριστικά του Νομού Αχαΐας. Οι παραλίες, που καλύπτονται κυρίως από βότσαλο και άμμο, καθώς και το θαλασσινό νερό προσελκύουν πολυάριθμους κατοίκους της περιοχής αλλά και επισκέπτες κατά τις θερινές αποδράσεις τους.