@UP: Δήμητρα Αλεξανδράκου

Seize the book...

Σε συνεχές φλερτ με την Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, ο Αύγουστος Κορτώ ρίχνει άπλετο χιουμοριστικό φως στις ιστορίες και τα μυστικά των Ολύμπιων Θεών και των ηρώων της μυθολογίας. Με έξυπνα σχόλια, σαρκαστική διάθεση και αστείρευτη φαντασία, μας προσφέρει μία απολαυστική Νεοελληνική Μυθολογία [1] για να γελάσουμε με την ψυχή μας δίχως φόβο αλλά με πάθος.

Seize the book...

Η μικρή Αγγελίνα με το «καταραμένο» χέρι, όπως η ίδια το αποκαλεί, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των αγαλμάτων, των φίλων της. Μέσα από τα μάτια της και δένοντας τεχνηέντως τα πραγματικά γεγονότα με τη μυθοπλασία, η Αγγελική Δαρλάση φέρνει στο φως μια ιστορία πραγματική, αλλά λίγο σκονισμένη.

Seize the book...

>>Πάμπλο Νερούδα, Εκατό ερωτικά Σονέτα, Γνώση, Αθήνα, 2001 και Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Σονέτα για τα χείλη σου, Anima Libri, Πάτρα, 2014.

Seize the book...

>>Χαβιέρ Θέρκας, "Οι νόμοι των συνόρων", μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2015

Οι νεαροί φιλόσοφοι!

>>Οι βραβευθέντες (από αριστερά) Λ. Χατζηθεοδωρίδης, Γρ. Κουβεριανός, Ελ. Λιάπη-Φώτου

Ο Δ΄ Μαθητικός Φιλοσοφικός Διαγωνισμός, ένας διαγωνισμός που έχει γίνει πλέον θεσμός με θέμα «Φιλοσοφία και Τέχνη», ολοκληρώθηκε ένα όμορφο ανοιξιάτικο μεσημέρι. Το Σάββατο 14 Μαρτίου η μικρή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου γέμισε ζωντάνια και χαμογελαστά πρόσωπα.

Graffiti και δημόσιος χώρος: Τέχνη ή Βανδαλισμός;

Περπατάς στον δρόμο και βλέπεις κτήρια, παλιά ή καινούρια, ερειπωμένα ή γεμάτα κόσμο, γκρίζα ή με χρώματα, με graffiti. Εκεί σταματάς λίγο, τα παρατηρείς κι είτε χαμογελάς είτε συνεχίζεις και πάλι σκεφτικός.

Seize the book

Στο βιβλίο του «Πάντα ήρωες» [1], ο Fabien Marsaud, Γάλλος τραγουδοποιός και ποιητής, μιλά για το ατύχημα που είχε στην πισίνα της αθλητικής κατασκήνωσης που εργαζόταν για ένα καλοκαίρι και περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος στο νοσοκομείο. Μεταφρασμένο από την Χάρις Αλεξίου και γραμμένο από τον Grand Corps Malade, ψευδώνυμο του Marsaud, αυτό το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί, καθώς μεταδίδει τη δίψα για ζωή. Μια δίψα που σε διακατέχει ακόμα κι όταν περνάς δύσκολες στιγμές. Ειδικά, όταν περνάς δύσκολες στιγμές.

Seize the book

Ζωή: αστερισμός ζωτικών φαινομένων· οργάνωση, ευερεθιστότητα, κίνηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προσαρμογή [1]. Στο Ελντάρ, ένα χωριουδάκι της Τσετσενίας, το 2004, στη διάρκεια του δευτέρου πολέμου μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων αυτονομιστών, έξι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τα δεινά της ζωής τους, σώζοντας τη ζωή των συνανθρώπων τους. Ο Αχμέτ, αποτυχημένος γιατρός και ζωγράφος της απώλειας, σώζει την οκτάχρονη Χαβάα, κόρη του καλύτερού του φίλου Ντόκα, τον οποίο συνέλαβαν οι Ρώσοι, φυγαδεύοντάς την στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της κοντινής πόλης.

Seize the Book

<<“Ήταν μία φορά... «μία φορά»
που από το πολύ που τη διηγήθηκαν
ακούστηκε τόσες φορές...
που έγινε πραγματικότητα.”>>
 

Seize the Book...αυτό το διάβασες;

Οι «Χαμαιλέοντες »[1], ίσως το πιο ώριμο έργο μέχρι στιγμής του Σταμάτη, είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά, πολιτικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό, χωρίς να πρόσκειται πολιτικά κάπου, με ύφος διδακτισμού και δοκιμίου, χωρίς να στερεί από τον αναγνώστη την αισθητική απόλαυση ενός μυθιστορήματος, αλλά και την κριτική ματιά, την διαδικασία του να πάρει θέση γι' αυτά που έγιναν, που γίνονται και που θα γίνουν με ή χωρίς τη συμμετοχή του.

Σελίδες