@UP: Στήλες

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο  Αχιλλέας Κυριακίδης, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτης και μεταφραστής, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις μεταφράσεις του πάνω στο έργο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Στο πλαίσιο της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Κυριακίδης μίλησε στην αντιφώνησή του για την διαρκή προσπάθεια και τις αγωνίες του μεταφραστή να ανταποκριθεί στο έργο του, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μετάφραση συνυπάρχει και αλληλεπιδρά με την ίδια τη διαδικασία της συγγραφής.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα, Θάνος Αθανασόπουλος, Εκδόσεις Πικραμένος, 2018ISBN: 978-618-5342-03-6

Σαν σήμερα τον Ιούνιο

116 χρόνια πριν, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών άνοιξε τις πύλες της στο κοινό. Ήταν 28 Ιουνίου του 1910 όταν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κτιρίου της βιβλιοθήκης, που αρχικά στεγαζόταν στο σταυροδρόμι των οδών Καραϊσκάκη και Γούναρη, στο κέντρο της Πάτρας. Η πορεία της, δυστυχώς, δεν στάθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή, κι έτσι το 1926 έκλεισε, έχοντας πα ραμεληθεί και εγκαταλειφθεί.

Η Ιατρική πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο για το 2016 και το Οικονομικό στο μπάσκετ

>>Από τον τελικό μπάσκετ, επίθεση της Φαρμακευτικής

Στους τελικούς των εσωτερικών πρωταθλημάτων που έγιναν την Τετάρτη 1 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου με συμμετοχή πολύ κόσμου, η Ιατρική νίκησε στην παράταση με 1-0 το Οικονομικό και αναδείχθηκε πρωταθλητής για την φετεινή χρονιά. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Οι συνθέσεις των ομάδων:

Σαν σήμερα τον Ιούνιο

 116 χρόνια πριν, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών άνοιξε τις πύλες της στο κοινό. Ήταν 28 Ιουνίου του 1910 όταν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κτιρίου της βιβλιοθήκης, που αρχικά στεγαζόταν στο σταυροδρόμι των οδών Καραϊσκάκη και Γούναρη, στο κέντρο της Πάτρας. Η πορεία της, δυστυχώς, δεν στάθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή, κι έτσι το 1926 έκλεισε, έχοντας παραμεληθεί και εγκαταλειφθεί. Η ιστορία της όμως δεν έμελλε να τελειώσει εκεί: τα βιβλία στοιβάχτηκαν και φυλάχτηκαν σε ένα υπόγειο μέχρι που, το 1944, εμφανίστηκε μια ομάδα δραστήριων βιβλιόφιλων που συνέβαλε ζωτικά στην ανασύστασή της.

Σαν σήμερα τον Απρίλιο

>>Προτομή του Αριστοτέλη, 2ος αι. μ. Χ. Ρώμη, Museo Nazionale Romano

Κυκλική προπόνηση ενηλίκων στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Πατρών

Πρωτότυπο ασκησιολόγιο κυκλικής προπόνησης ενηλίκων με TRX και ασκήσεις εδάφους προσφέρει το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Πατρών. Οι προπονήσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στο γήπεδο του Πανεπιστημίου, όσο και στην αίθουσα Γυμναστικής.

Η Κυκλική Προπόνηση αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο εκγύμνασης, η οποία προβλέπει διάφορα σετ ασκήσεων που εκτελούνται εντός συγκεκριμένου χρόνου, με καθορισμένο αριθμό επαναλήψεων και με ελάχιστο μεταξύ τους διάλειμμα. Ανήκει στα προγράμματα αερόβιας γυμναστικής.

Σαν σήμερα το Μάρτιο

>>Στη φωτογραφία διακρίνονται ο τότε Πρύτανης καθ. Σ. Κουμπιάς, ο τιμώμενος B. Joseph και η τότε Πρόεδρος του Τμ. Φιλολογίας καθ. Α. Ράλλη  

Μαθήματα βόλεϋ στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο

Η πετοσφαίριση αποτελεί ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών. Στο συγκεκριμένο σπορ, η μπάλα είναι κατασκευασμένη από μαλακό πλαστικό ή δέρμα και πολύχρωμη για χάρη της θεαματικότητας, ενώ συνίσταται σε 12 ομοιόμορφα κομμάτια, σε συνδυασμό τριών χρωμάτων (κίτρινο, άσπρο, μπλε). Από το 2009, στα χρώματα παραμένουν μόνο το μπλε και το κίτρινο, ενώ ως προς την κατανομή της, η μπάλα τώρα έχει πολύ περισσότερους πόρους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο μαλακή από την προηγούμενη.

Σαν σήμερα το Φεβρουάριο

>>Στιγμιότυπο από την τελετή αναγόρευσης. Εκτός από τον τιμώμενο διακρίνονται: Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθ. Ν. Δημόπουλος, ο Πρύτανης καθ. Ν. Ζούμπος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας καθ. Κ. Πούλος

 

Σελίδες