@UP: Κατερίνα Οικονομοπούλου

Από τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες στην υπολογιστική δημιουργικότητα

>>Στιγμιότυπο από τη διάλεξη της κ. Αμαλίας Φωκά.
Φωτογραφία: Δέσποινα Γκόγκου, ΒΚΠ.

Ιατρική και συναισθήματα στην αρχαιότητα

Μεταξύ 8-10 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Φιλολογίας διεθνές συνέδριο με θέμα ‘Ιατρική και συναισθήματα στην αρχαιότητα’. Το συνέδριο, του οποίου η συνδιοργάνωση έγινε από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος κ. Γιώργο Καζαντζίδη, σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δήμο Σπαθάρα, είχε σκοπό να διερευνήσει το πώς η ιατρική σκέψη του αρχαίου ελληνορωμαϊκού κόσμου κατηγοριοποιεί και περιγράφει τα συναισθήματα, άλλοτε ως λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και άλλοτε ως όψεις της ανθρώπινης ψυχής.

(Ξανα)διαβάζοντας την Ιστορία της Πορφυρής Δούλης

Εδώ και 2 εβδομάδες η γνωστή πλατφόρμα streaming Hulu έχει ξεκινήσει την προβολή της τηλεοπτικής σειράς The Handmaid’s Tale, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Καναδής συγγραφέως Margaret Atwood. Το εξαιρετικό καστ και η υποβλητική σκηνοθεσία σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν τους λάτρεις των κάθε λογής δυστοπιών. Καιρός λοιπόν να ξαναθυμηθούμε το (κλασικό πλέον) μυθιστόρημα της Atwood, το οποίο στα ελληνικά πρωτοκυκλοφόρησε το 1989, σε μετάφραση του Παύλου Μάτεσι, με τον τίτλο Η Ιστορία της Πορφυρής Δούλης (εκδόσεις Εστία).

Ημερίδα ‘Ιατρική και Παραδοξογραφία στον Αρχαίο Κόσμο’

Η έννοια του ‘θαυμαστού’ είναι κινητήριος μοχλός της αρχαί-
ας ελληνικής επιστήμης. Το κάθε τι στη φύση που προξενεί
θαυμασμό (π.χ. οι κεραυνοί ή το ότι ζώα όπως το χταπόδι
μπορούν και αλλάζουν το χρώμα τους) γεννά επίσης και απορία ως
προς το πως και γιατί συμβαίνει, εκκινώντας έτσι μια διαδικασία
προβληματισμού και έρευνας. Ταυτόχρονα όμως, ‘το θαυμαστό’
αποτελούσε κατά την αρχαιότητα και αυτοδύναμη κατηγορία γνώ-
σης, η οποία περιέκλειε ο,τιδήποτε παραβίαζε κοινώς αποδεκτούς

Αυτό το είδες…;

Η τηλεοπτική σειρά The Americans (2013-), η οποία έχει ήδη κλείσει τέσσερις κύκλους, τοποθετεί τη δράση της στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.

Seize the book...

Ένα ανήσυχο και γεμάτο περιέργεια κορίτσι 13 χρόνων μεγαλώνει σε μια πλούσια έπαυλη της Αγγλίας το 1935. Παρατηρεί τον κόσμο με τη ματιά ενός παιδιού που μόλις μπαίνει στην εφηβεία, κι έτσι δεν κατανοεί πάντοτε όλα όσα βλέπει να συμβαίνουν γύρω της. Ένα τραγικό συμβάν στο οποίο τυχαίνει να είναι μάρτυρας μέλλει να αλλάξει τη ζωή των πιο κοντινών της ανθρώπων για πάντα. Και η ίδια θα πρέπει να ζήσει στο εξής με τις συντριπτικές συνέπειες των πράξεών της.