@UP: Πολυχρόνης Μπακόμητρος

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Νίκος Καββαδίας, Ο αρμενιστής ποιητής, επιμέλεια: Μιχάλης Γελασάκης

Παρότι πλησιάζουν τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του «ποιητή της θάλασσας», η ζωή και το έργο του συνεχίζουν να εξάπτουν τη φαντασία των εκατομμύρια αναγνωστών ή ακροατών των μελοποιημένων ποιημάτων του.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Η φράση «ελληνικό αυτοκίνητο» μοιάζει σήμερα περισσότερο με σύντομο ανέκδοτο παρά με μια πραγματικότητα που υπήρξε για πολλές δεκαετίες. Είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το campus του πανεπιστημίου μας -αλλά πολλές δεκαετίες πίσω- κατασκευάζονταν αμαξώματα, αγροτικά οχήματα ή ατμομηχανές. Σε συνέχεια της Εγκυκλοπαίδειας Ελληνικών Οχημάτων και Αεροσκαφών που εκδόθηκε το 1995, οι Λάμπρος Σκαρτσής και Γιώργος Αβραμίδης συνέλεξαν μνήμες και δημοσιεύματα και αποφάσισαν να προσεγγίσουν το θέμα με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο λεύκωμα Made In Greece.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο  Αχιλλέας Κυριακίδης, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτης και μεταφραστής, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις μεταφράσεις του πάνω στο έργο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Στο πλαίσιο της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Κυριακίδης μίλησε στην αντιφώνησή του για την διαρκή προσπάθεια και τις αγωνίες του μεταφραστή να ανταποκριθεί στο έργο του, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μετάφραση συνυπάρχει και αλληλεπιδρά με την ίδια τη διαδικασία της συγγραφής.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τα χρυσόψαρα και άλλα 49 ανεκδιηγήματα, Θάνος Αθανασόπουλος, Εκδόσεις Πικραμένος, 2018ISBN: 978-618-5342-03-6

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:

>>Σχολάρχης στην Αίγινα – Παναγής Ν. Ηρειώτης, 1854-1930, Ελένη Σταμπόγλη, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – Καλειδοσκόπιο, 2015  ISBN: 978-960-471-101-7

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Philip Kerr (22/02/1956 – 23/03/2018)

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Φίλιπ Κερ, του μεγαλύτερου σύγχρονου συγγραφέα αστυνομικού βιβλίου, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο κόσμος στα μέτρα του, Χρήστος Χωμενίδης, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
ISBN: 978-960-16-4415-8

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, Ντον Ρόσα
Δύσκολα θα βρεθεί μεγάλος θαυμαστής του σύμπαντος της Λιμνούπολης που να μην έχει διαβάσει το Έπος του Ντον Ρόσα. Το 1947 ο Καρλ Μπαρκς, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές, εμπνέεται από τον Εμπενίζερ Σκρουτζ του Καρόλου Ντίκενς και δημιουργεί τον μεγιστάνα και τσιγκούνη θείο του Ντόναλντ, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, καθώς και τη γνωστή σε όλους μας Λιμνούπολη.

Ο ΛΑΘΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Το Φάντασμα της Όπερας η επιστήμη στον πολιτισμό μας, Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014. ISBN: 978-960-524-416-3
Τ ο «Φάντασμα της Όπερας» δεν αποτελεί ένα ακόμα βιβλίο με εκλαϊκευμένη επιστήμη, με έντονη ή ισχνή την παρουσία του ποιητικού λόγου. Όσοι από τον τίτλο νομίζουν ότι ο Τραχα νάς παντρεύει τη Κβαντομηχανική με τη Μουσική σίγουρα θα μπερδευτούν.

Ο Λαθραναγνώστης

Συνήθως είμαστε επιφυλακτικοί στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Σίγουρα ο γράφων είναι επιφυλακτικός στην αγορά βιβλίου με την πρώτη ματιά. Όταν, όμως, διάβασε την ατάκα «Μπορούμε, αλήθεια, να κόψουμε ένα μήλο σε πέντε κομμάτια, να τα ξαναενώσουμε και να φτιάξουμε δύο μήλα ολόιδια με το αρχικό», τότε όλα άλλαξαν.

Σελίδες