Ημερίδα για την ανακύκλωση ενεργειακών συσκευών, από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο Πατρών»

Η ηλιακή ενέργεια θεωρείται μια «πράσινη» τεχνολογία. Τι γίνεται, όμως, όταν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους; Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκτιμάται ότι έχουν 30 χρόνια ζωής. Οι εμπλεκόμενοι ευρωπαϊκοί φορείς έχουν υπογράψει σχετική δέσμευση να συλλέξουν τουλάχιστον το 65% των πλαισίων και να ανακυκλώσουν το 85% των υλικών τους. Για το σημαντικό αυτό θέμα, τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα διαλέξεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση φωτοβολταϊκών και άλλων ενεργειακών συσκευών». Η ημερίδα οργανώθηκε από το Αειφόρο «Πράσινο Πανεπιστήμιο Πατρών». Η Πανεπιστημιακή αυτή δράση υλοποιείται ομαδικά και βασίζεται στον εθελοντισμό, κυρίως, από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Αναπληρωτή Πρυτάνεως και συντονιστή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή κ.Γεωργίου Αγγελόπουλου. Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής της ΚΟΙΝΣΕΠ, κος Ιωάννης Ζαρκάδης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ανακύκλωση ηλεκτρικών/ενεργειακών συσκευών. Ακολούθησαν οι καθηγητές του Ιδρύματος, κος Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος, ο οποίος απαρίθμησε τις σημερινές προοπτικές ενεργειακών πηγών και ο κος Ελευθέριος Αμανατίδης, που ανέλυσε τον κύκλο ζωής ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου. Στην συνέχεια οι υποψήφιοι διδάκτορες, κος Αλέξανδρος Παντζιάρος και κος Δημήτρης Χαλκιάς, παρουσίασαν τις διεργασίες της ανακύκλωσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και τις νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών υλικών υψηλής αντοχής αντίστοιχα.
 
Ακολούθησε η παρουσίαση της φοιτήτριας- εθελόντριας, κας Μαρίας Νικολοπούλου, μέλους της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Πράσινος Εθελοντισμός στο Πανεπιστήμιο Πατρών», όπου αναφέρθηκαν η ιστορία, το έργο, οι θέσεις και οι στόχοι της ομάδας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή διπλωμάτων στους «πράσινους» εθελοντές του Πανεπιστημίου Πατρών.