Ο Λαθραναγνώστης

Η θέα των μικρών θριάμβων, Yannick Grannec (μτφρ.: Τεύκρος Μιχαηλίδης), Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016. 
[ISBN 978-960-221-713-9]

Το καλοκαίρι ήρθε και ξεκινήσαμε να διαλέγουμε τους συνεπιβάτες των διακοπών μας. Φιλοξενούμε τις προτάσεις και τα σχόλια της συγγραφέως Ζέφης Κόλια,* την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την ειδική αποστολή που ανέλαβε.

Η νεαρή αρχειοθέτρια Άννα Ροθ αναλαμβάνει να εξασφαλίσει για λογαριασμού του Ινστιτού του Προχωρημένων Ερευνών του Πρίνστον το αρχείο του μεγαλοφυούς επιστήμονα της λογικής και μαθηματικού, Κουρτ Γκέντελ. Η ιστορία ξετυλίγεται στον οίκο ευγηρίας «Παιν Ραν» των ΗΠΑ, όπου η Ροθ επισκέπτεται την χήρα του μαθηματικού Αντέλ, η οποία αρχικά δεν δείχνει πρόθυμη να παραχωρήσει τα ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας έγγραφα του συζύγου της. Η σχέση των δύο γυναικών αναπτύσσεται σταδιακά,  ενώ η συγγραφέας μάς παρουσιάζει τον κορυφαίο επιστήμονα και την πολυδιάστατη, σχεδόν υπερβατική προσωπικότητά του μέσα από τα μάτια της συζύγου του, η οποία ανακινεί σοβαρά ζητήματα για την φύση της επιστήμης, της λογικής και της τρέλας.

Πλουραλισμός-Πολυπολιτισμικότητα-Ενσωμάτωση-Αφομοίωση – Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία, Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκη, 2015. 
[ISBN 978-960-16-6446-0]

«[...] Στο εσωτερικό των δυτικών δημοκρατιών οι πολυπολιτισμικές πρακτικές –καθώς και οι αντίστοιχες θεωρητικές αντιλήψεις– έχουν οδηγήσει στην δημιουργία περίκλειστων μειονοτήτων που απομονώνονται από τον κύριο κοινωνικό και πολιτισμικό κορμό με αποτέλεσμα τον κατατεμαχισμό και τη δυσπιστία μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, την εχθρότητα και τις βίαιες αντιπαραθέσεις. Ενώ αναπτύσσεται με ποικίλες μορφές ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και ενώ η θρησκοληψία και ο σκοταδισμός  μεταφέρονται και καλλιεργούνται στη Δύση, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών επιμένουν σ ένα πρόγραμμα που βασίζεται στον εφησυχασμό και την εθελοτυφλία. [...] Αυτό το δοκίμιο σχολιάζει τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το κράτος δικαίου, επιχειρηματολογεί υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης που δεν θα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και επικρίνει την πολυπολιτισμικότητα ως πρακτική κατακερματισμού και εξασθένισης των δημοκρατικών θεσμών».

Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις απόψεις της Σώτης Τριανταφύλλου –η οποία για αυτές τις απόψεις πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη μέσα στον Ιούλιο– αλλά τουλάχιστον οφείλει να τις έχει μελετήσει πριν εκφέρει γνώμη περί αυτών. Ένα βιβλίο που, αν και έχει ήδη συζητηθεί πολύ, οι διεθνείς εξελίξεις και τα ζητήματα της ισλαμικής τρομοκρατίας το καθιστούν διαρκώς όλο και πιο επίκαιρο.

* Το τελευταίο βιβλίο της Ζέφης Κόλια, η βιογραφική μυθιστορία «Λώρα, η τελευταία των Μαρξ», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. [ISBN 978-960 -566-080-2]