Δελτίο Τύπου 2 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 2 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους, πραγματοποιούνται οι εξής ενέργειες που αφορούν σε θέματα φοιτητικής μέριμνας:

 • Σίτιση: Έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για τις κάρτες σίτισης, στο: https://www.upatras.gr/el/node/6936. Οι φοιτητές παλαιοτέρων ετών μπορούν να σιτίζονται με την κάρτα σίτισης του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2016-17, μέχρι την παραλαβή της νέας κάρτας. Οι πρωτοετείς φοιτητές 2017-18 θα παραλάβουν την κάρτα σίτισης μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
 • Στέγαση: Έχει εγκριθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ η μίσθωση θέσεων διαμονής φοιτητών σε ξενοδοχεία της περιοχής της Πάτρας. Παράλληλα, έχει αποσταλεί αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ για έγκριση μίσθωσης 80 θέσεων στην πόλη του Αγρινίου. Η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων για στέγαση στη Φοιτητική Εστία Πατρών παρατείνεται έως τις 29-09-2017.
 • Στεγαστικό επίδομα: Για το στεγαστικό επίδομα 2015-16 και των προηγούμενων ετών έχουν προωθηθεί οι 503 από τις 685 αιτήσεις προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή των δικαιούχων. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους έχουν ήδη ζητηθεί τα απαραίτητα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, προκειμένου να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου τους. Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, ορίστηκε το χρονικό διάστημα κατάθεσης αιτήσεων: 27 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2017, βάσει της σχετικής εγκυκλίου: https://stegastiko.minedu.gov.gr.
 • Υγειονομική Περίθαλψη - Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης: Για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων φοιτητών, ισχύει η παρ.3 του άρθρου 31 του νόμου  ν. 4452/Α΄/2017. Σύμφωνα με αυτή, οι παραπάνω φοιτητές δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Όσον αφορά στον φορέα έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος. Κατόπιν τούτου, το Πανεπιστήμιο δεν νομιμοποιείται  να εκδίδει ΕΚΑΑ, σύμφωνα με τη σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με το ΥΠΠΕΘ. Για ό,τι νεότερο, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση στο http://www.upatras.gr/el/care.
 • Ψυχολογική Στήριξη Φοιτητών: Το ειδικό γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινά τη λειτουργία του και αυτό το ακαδημαϊκό έτος. Το συγκεκριμένο γραφείο απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, και λειτουργεί κατόπιν προγραμματισμένων συναντήσεων. Οι φοιτητές απευθύνονται για ραντεβού στο τηλ. 2610-969897.

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ - PATRAS IQ
Συμμετοχή στη ΔΕΘ

H συμμετοχή της «Patras IQ» για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (82η ΔΕΘ, 9-17 Σεπτεμβρίου 2017), και συγκεκριμένα στον εκθεσιακό χώρο τής Academia, που φιλοξενεί δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκπαίδευσης και έρευνας, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η «Patras IQ» ταξίδεψε στον βορρά προβάλλοντας στο περίπτερό της την πρωτοβουλία και τις δράσεις της, ώριμες και καινοτόμες ιδέες από εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς και προϊόντα νεοφυών επιχειρήσεων που προέκυψαν από τη συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. Η συμμετοχή της συνέπεσε χρονικά με την επίσημη ανακοίνωση των ημερομηνιών διοργάνωσης της «5ης Έκθεσης Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ», η οποία θα διεξαχθεί στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος». Το περίπτερο της Έκθεσης δέχτηκε πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των εργαστηρίων, των εταιριών και της Patras IQ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής. Μεταξύ αυτών, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππάς, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γεννηματά, ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Σπαρτινός, η Βουλευτής Αθηνών κ. Καραμανλή, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα, καθώς και την επικείμενη 5η Έκθεση «Patras IQ». Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Pyatt, ο οποίος επισκέφτηκε το περίπτερο και έκανε ειδική μνεία στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει, για 11η συνεχή χρονιά, τη «Βραδιά του Ερευνητή». Η ετήσια γιορτή για την Επιστήμη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 6:00 απόγευμα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας και στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει πιο κοντά το ευρύ κοινό και συγκεκριμένα τους νέους (φοιτητές, μαθητές), αλλά και όσους συνδέονται με την έρευνα (εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης) με την επιστημονική κοινότητα και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι ερευνητές. Η φετινή διοργάνωση θα επικεντρωθεί κυρίως στην επαφή των μαθητών με διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπου, μέσα από διάφορα δρώμενα και παιχνίδια, θα αποτελέσει και την πρώτη τους γνωριμία με τις επιστήμες. Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης είναι πανευρωπαϊκός και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 300 περίπου πόλεις σε όλη την Ευρώπη. H Πρωτοβουλία Researchers' Night ξεκίνησε το 2005 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» (δράση Marie Sklodowska-Curie). Στη χώρα μας διοργανώνονται ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Σας περιμένουμε όλους, για να γνωρίσουμε τον «Ερευνητή» που κρύβουμε μέσα μας. Αναλυτικά: http://www.researchersnight.gr/7C3F1CB9.el.aspx.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά του Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου. Η έναρξη των  μαθημάτων προγραμματίζεται για τις 13 Οκτωβρίου 2017. Για την ενημέρωση των παιδιών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα μαθήματα και των γονέων τους, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στο ΜΕΤ την Κυριακή, 1/10/2017, ώρα 7.00 το απόγευμα. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν το αντικείμενο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, οι  στόχοι της δράσης, οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα μαθήματα. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2610969973, 2610969972, 2610996732 και στο email: stmuseum@upatras.gr. Οι ηλεκτρονικές εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 2/10/2017.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
Για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα παρακάτω:

 • Έχει παρατηρηθεί συνεχής λειτουργία κλιματιστικών μηχανημάτων σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχει προσωπικό στα κτίρια, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη σπατάλη κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όσο και την αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών, λόγω βραχυκυκλωμάτων εντός των κτιρίων. Το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν τα κλιματιστικά μηχανήματα είναι παλαιάς τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να απενεργοποιούνται τα κλιματιστικά μηχανήματα τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
 • Κατά τις επισκέψεις που πραγματοποιούνται στα κτίρια από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, διαπιστώνεται η χρήση χώρων εγκαταστάσεων, προθαλάμων και διαδρόμων ως αποθηκών, γεγονός που απαγορεύεται για λόγους ασφάλειας. Παρακαλούμε να απελευθερώσετε τους αντίστοιχους χώρους από κάθε υλικό.
 • Όταν οι ακαδημαϊκές μονάδες αναθέτουν σε εξωτερικά συνεργεία παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου για λόγους ταχείας ενέργειας, θα πρέπει να ζητείται η άδεια από την Γ.Δ.Τ.Υ.Π.Δ. πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια όλων, η καλή λειτουργία και η επικαιροποίηση των αρχείων.

Τέλος σας θυμίζουμε τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας:

 • Την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 11771, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο. Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.
 • Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο: 6978188888), επιφυλακής ηλεκτρολόγου (τηλέφ.: 6978188887), επιφυλακής υδραυλικού (τηλέφ.: 6978188886) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων).
 • Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882.

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 22 Σεπτεμβρίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Responsible: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων