Δελτίο Τύπου 4 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 4 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού τού «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης, με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Το Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν την αίτησή τους για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους έντυπα ή ηλεκτρονικά, το διάστημα 9 έως 20 Οκτωβρίου 2017 στον σύνδεσμο: http://www.upnet.gr/auditioner-application/. Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/6357. Τον συντονισμό της δράσης έχει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Έρευνας (τηλέφωνα επικοινωνίας 2610.996649 και 2610.969046).

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΒΚΠ)
Εκδήλωση για το Διαγωνισμό Μικροαφηγήματος
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού μικροαφηγήματος «Η βιβλιοθήκη μόλις είχε ανοίξει…», που είχε προκηρυχθεί τον Νοέμβριο 2016. Υπενθυμίζουμε ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν 76 μέλη από όλα τα Τμήματα και τις ομάδες της πανεπιστημιακής κοινότητας (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, απόφοιτοι, καθηγητές και διδάσκοντες, διοικητικοί υπάλληλοι) και η διαδικασία αξιολόγησης έγινε με «τυφλό» σύστημα σε τρία στάδια διασταυρούμενων αναγνώσεων, μέσω των οποίων οι κριτές προέκριναν 12 μικροαφηγήματα (περισσότερα για τα αποτελέσματα στο: http://www.lis.upatras.gr/blog/2017/04/05/competitionresults/). Η εκδήλωση απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 6.00 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και είναι ανοικτή στο κοινό. Αναλυτικές πληροφορίες στο: http://www.lis.upatras.gr/events/?event_id_1=111.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εφαρμογή Turnitin
Συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη για την παρουσίαση της εφαρμογής Turnitin, για την αποτροπή φαινομένων λογοκλοπής. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, στον πρώτο όροφο της ΒΚΠ. Αναλυτικά:  http://www.lis.upatras.gr/blog/2017/09/05/turnitin-seminars/ Επίσης, η Βιβλιοθήκη έχει ετοιμάσει λεπτομερή οδηγό χρήσης για το θέμα αυτό, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.lis.upatras.gr/turnitin/.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Το AML Space Group, μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήμ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Β. Κωστόπουλου, συμμετέχουν στην 68η καμπάνια παραβολικών πτήσεων που οργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA-European Space Agency). Η ομάδα επιλέχθηκε αρχικά μεταξύ σαράντα δύο ομάδων από πανεπιστήμια  της Ευρώπης και κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ των 12 καλύτερων εγκρίθηκε η πρότασή της ώστε να εκτελέσει πειράματα υπό μηδενική  βαρύτητα κατά τη διάρκεια παραβολικών πτήσεων στο Μπορντό της Γαλλίας μεταξύ 5ης και 7ης Δεκεμβρίου 2017. Αντικείμενο των πειραμάτων είναι η μελέτη της συμπεριφοράς μιας εκπτυσσόμενης, υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, κατασκευής,  η οποία αποκτά μηχανική αντοχή με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας προσομοιάζοντας την ακτινοβολία του ήλιου. Στόχος της ομάδας είναι να ληφθούν πληροφορίες για τον πολυμερισμό φωτο-ενεργοποιούμενων ρητινών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, καθώς και η κατασκευή δομικών στοιχείων τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε μελλοντικές διαστημικές κατασκευές. Η επιτυχής χρήση της προτεινόμενης μεθοδολογίας θα επιτρέψει μελλοντικά την απευθείας παραγωγή και χρήση υλικών στο διάστημα για την κατασκευή υποδομών μειώνοντας το κόστος των αποστολών λόγω μεταφοράς από τη γη όπως ισχύει μέχρι σήμερα και καθιστώντας κατ’ αυτό τον τρόπο περισσότερο εφικτή την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων σε άλλους πλανήτες. Οι δράσεις της ομάδας χρηματοδοτούνται από την ESA (http://www.esa.int/Education/Fly_Your_Thesis). Περισσότερα: https://www.facebook.com/amlspacegroup/.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Συγχαίρουμε τον συνάδελφο, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου μας, Δημήτριο Σερπάνο, που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές μέλος του Board of Governors της ΙΕΕΕ Computer Society.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση, που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και το διεθνές  κύρος του Πανεπιστημίου μας: https://www.computer.org/web/election/election-results.

ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-LEARNING
Το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου μας ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μάθησης «Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Σχεδίαση, Υλοποίηση, Αξιολόγηση». Το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους και πολυδιάστατης κατάρτισης στα ζητήματα του σχεδιασμού, της υλοποίηση), της παρακολούθησης και της αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προτάσεων έρευνας —είτε πρόκειται για ακαδημαϊκού τύπου έρευνα είτε για έρευνα στο πλαίσιο μιας δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα διεξάγεται πλήρως εξ αποστάσεως, έχει διάρκεια 13 εβδομάδες και αντιστοιχεί σε 160 ώρες εκπαίδευσης, από τις οποίες οι 80 ώρες είναι σύγχρονης εκπαίδευσης και οι υπόλοιπες ασύγχρονης. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως και τις 15/10/2017. Αναλυτικά: http://kek.upatras.gr/courses/research-educational-programmes/ 

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ERASMUS+
Προκειμένου να καταγραφεί με όσον το δυνατόν καλύτερο τρόπο η κινητικότητα του Πανεπιστημίου μας και να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα των εισερχομένων μέσω του προγράμματος Erasmus+, δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων αντίστοιχα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Αν οποιοδήποτε μέλος ΔΕΠ ή υπηρεσία του Πανεπιστημίου μας φιλοξενεί μέσω του Erasmus+: (1) φοιτητή για πρακτική άσκηση, (2) μέλος ΔΕΠ / ερευνητή (για διδασκαλία ή επιμόρφωση) ή (3) διοικητικό προσωπικό για επιμόρφωση, παρακαλούμε να συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα. Έχει λίγες ερωτήσεις και δεν απαιτεί πολύ από τον χρόνο σας! Περισσότερα στο: https://www.upatras.gr/el/node/5423

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 6 Οκτωβρίου 2017
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Responsible: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων