17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής

Στην Θεσσαλονίκη το τετραήμερο 15-18 Μαρτίου διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Με πλούσια θεματολογία σε όλους τους τομείς της επιστήμης, καθήλωσε το επιστημονικό κοινό. Ταξιδέψαμε από τους νανοδορυφόρους στα αιολικά πάρκα και από τους επιταχυντές στην εκπαίδευση ειδικής αγωγής.
Προσκεκλημένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και διακεκριμένοι επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, μίλησαν για την έρευνά τους. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις αίθουσες, με σκοπό να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε επιστημονικά θέματα. Αίσθηση έκανε η εμφάνιση και η ομιλία δύο αστροναυτών που με την εμπειρία τους από το συναρπαστικό ταξίδι που έκαναν άφησαν το κοινό έκθαμβο. Κοινή παρατήρηση των περισσοτέρων ήταν η νεαρή ηλικία των παρευρισκομένων και το πόσο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί αυτό για το μέλλον της επιστήμης. Ακόμα, το κοινό συμμετείχε με εύστοχες ερωτήσεις οι οποίες πρόθυμα απαντήθηκαν. Εκτός των αιθουσών, εταιρείες και σύλλογοι με πειράματα και εκπαιδευτικό υλικό ενημέρωναν για τις δράσεις τους.
Έντονη παρουσία είχε και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με ενεργό συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών με ομιλίες, πόστερ αλλά και ως ακροατές. Τουλάχιστον 200 φοιτητές μετακινήθηκαν από την Πάτρα για την παρακολούθηση του συνεδρίου.
Η διάδοση της επιστημονικής γνώσης και η ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων είναι το ζητούμενο και το απαιτούμενο σε μια εποχή που χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσε για ακόμα μια φορά ένα άρτιο και αξιόλογο συνέδριο που ενέπνευσε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι πολύ ευχάριστο τόσο για το επιστημονικό κοινό όσο και για τους πολίτες να λαμβάνουν χώρα τέτοιες εκδηλώσεις. Ευχόμαστε και στα επόμενα.