Δελτίο Τύπου 29 / 2017-2018

Δελτίο Τύπου 29 / 2017-2018
Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ
Αναγόρευση πεζογράφου Θανάση Βαλτινού
Ο πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00 μ., στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητά του θα παρουσιάσει η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αικατερίνη Κωστίου. Το Ψήφισμα και τον Τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος θα αναγνώσει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, και θα ακολουθήσει η Αναγόρευση του τιμωμένου σε Επίτιμο Διδάκτορα από την Πρόεδρο του Τμήματος και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Η κρίση της γλώσσας και η γλώσσα της λογοτεχνίας». Υπενθυμίζουμε ότι ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θ. Βαλτινός έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Πανεπιστήμιό μας. Εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία κατά τον επετειακό εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας (30/11/2014), ενώ έχει δωρίσει στο Τμήμα Φιλολογίας την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, με πάνω από 4.000 σώματα βιβλίων. Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής και το βιογραφικό του τιμώμενου στο: https://www.upatras.gr/el/node/7591.
Αναγόρευση Καθηγητή Γεωργίου Γιαννάκη
Ο Γεώργιος Γιαννάκης, Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα (UMN), θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων: (α) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και (β) Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, την Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00 μ., στην Αίθουσα Τελετών. Το έργο και την προσωπικότητά του θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Αλ. Μπίρμπας, εκ μέρους του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και ο καθηγητής Κ. Μπερμπερίδης, εκ μέρους του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής. Το Ψήφισμα και τον Τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος θα αναγνώσει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου, και θα ακολουθήσει η Αναγόρευση του τιμωμένου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τους Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων, καθηγητές Στ. Κουμπιά και Ευ. Γαλλόπουλο, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του κ. Γιαννάκη, με θέμα: «Επιστήμη δικτύων στην καθημερινή ζωή». Το πρόγραμμα της τελετής και το βιογραφικό του τιμώμενου βρίσκονται αναρτημένα στο: http://www.upatras.gr/el/node/7627.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Υπενθυμίζουμε στους φοιτητές μας ότι η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, για όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα Ακαδημαϊκά Τμήματα του Ιδρύματός μας, συνεχίζεται έως την Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίων δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διατυπώνουν την άποψή τους με τη μορφή σχολίων για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Όσοι φοιτητές επιθυμούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο για τα μαθήματα που έχουν δηλώσει, θα πρέπει να συνδεθούν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟ.ΔΙ.Π. (https://ps.modip.upatras.gr), ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ η υλοποίηση της εφαρμογής έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους. Η διαδικασία απαιτεί μόλις λίγα λεπτά. Περιμένουμε όσους από τους φοιτητές μας δεν το έχουν ήδη κάνει, να ανταποκριθούν και να μας καταθέσουν τις απόψεις τους!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Την Τρίτη, 15/5/2018, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιό μας πενταμελής αντιπροσωπία από το Beijing University of Chemical Technology (BUCT), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Κοσμήτορες και Καθηγητές του Ιδρύματος. Την αντιπροσωπία υποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Επιστήμης των Υλικών, Χημικών Μηχανικών και Χημείας, καθώς και ο καθηγητής Ευ. Παπαδάκης από το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, που είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκαν τα δύο Ιδρύματα και διερευνήθηκαν δυνατότητες επιστημονικής συνεργασίας και ανταλλαγής ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν εγκαταστάσεις και εργαστήρια του Πανεπιστημίου μας.

ERASMUS+ / ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Καθώς ο δεύτερος κύκλος της νέας δράσης του προγράμματος Erasmus+ «Διεθνής Κινητικότητα – ΚΑ107», ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2018, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται στο Πανεπιστήμιό μας επισκέψεις και διαλέξεις καθηγητών από πανεπιστήμια από διάφορες γωνιές του πλανήτη: τη Βραζιλία, την Αυστραλία και τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕΑΠΗ θα επισκεφτεί η καθηγήτρια Nicola Yelland από την Αυστραλία για να πραγματοποιήσει διαλέξεις σχετικά με θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, το Τμήμα Φιλολογίας ο αναπλ. καθηγητής, ελληνιστής, Maksim Kisilier από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης για να δώσει διαλέξεις (στην ελληνική γλώσσα) για τις ελληνικές διαλέκτους στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων της «Ειδίκευσης Γλωσσολογίας», ενώ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα επισκεφτεί η καθηγήτρια C. I. P. Roclade από τη Βραζιλία, για να μιλήσει πάνω σε ζητήματα διαχείρισης μεγάλων αθλητικών γεγονότων και υπηρεσιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η τελευταία συνεργασία ξεκίνησε στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος Erasmus+. Τέλος, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών θα φιλοξενήσει τον επίκ. καθηγητή του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Rio de Janeiro, G. M. Motta, ο οποίος το διάστημα 21-25 Μαΐου θα πραγματοποιήσει εργαστήριο σύγχρονου θεάτρου σκιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στην Πάτρα, την πόλη που έχει συνδεθεί με το θέατρο σκιών και τον σύγχρονο Καραγκιόζη, θα εγκαινιαστεί μια δι-ηπειρωτική συνομιλία για τη «σύγχρονη παράσταση με σκιές». Το εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στο «Θεατράκι Μελίνα Μερκούρη» (κτίριο Βιολογίας), έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι πέραν των φοιτητών, με την προϋπόθεση ότι θα προσέρχονται εγκαίρως στον χώρο διεξαγωγής (πληροφορίες στο: ipapag@upatras.gr).

ΙΑΤΡΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Ιατρο-Εκπαιδευτικό Συνέδριο  με τίτλο «Νέοι και Αγωγή Υγείας: Το Ευ Ζην υπόθεση όλων μας», πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Πάτρα, σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διοργανώνεται από την Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», τις Διευθύνσεις Α΄/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Τμήματα Αγωγής Υγείας) και τις «Γυναίκες στην Ογκολογία», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΑΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ενώ τυγχάνει της υποστήριξης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Στο συνέδριο συμμετέχουν 22 σχολεία της Αχαΐας (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) με 300 μαθητές, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών και το ΑΤΕΙ Πάτρας με 60 φοιτητές, καθώς και πλειάδα επιστημόνων της υγείας και της εκπαίδευσης. Θα αναδειχθούν ιδέες μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές, με σκοπό τη διάχυση της γνώσης στο ευρύ κοινό. Η σύνοψη των συμπερασμάτων του συνεδρίου θα γίνει σε «στρογγυλό τραπέζι», με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της περιοχής, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο γνωστός δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Στο κλείσιμο της επιστημονικής συνάντησης, στις 9.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας, η γνωστή ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου  θα δώσει μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αναλυτικά: http://www.upatras.gr/el/node/7621 

Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

Πάτρα, 18 Μαΐου 2018
Από την Πρυτανεία και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
& Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Responsible: 
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων