Tα PICO του Πανεπιστημίου Πατρών στη Βιέννη

>>Διάφορα στιγμιότυπα απο συνεδρίες PICO με θέμα "Καινοτόμα Υλικά για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές" στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημόνων (EGU) στη Βιέννη.

Κάθε χρόνο, τα τελευταία 6 χρόνια, ο Ιωάννης Μαναριώτης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και η Χρυσή Καραπαναγιώτη από το Τμήμα Χημείας, οργανώνουν κάθε άνοιξη (φέτος στις 12 Απριλίου) μία συνεδρία στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημόνων (EGU) με θέμα «Καινοτόμα Υλικά για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές». Παλαιότερα, οι παρουσιάσεις των εργασιών γίνονταν είτε με προφορικές εισηγήσεις είτε με αναρτημένες ανακοινώσεις (poster). Τα τελευταία, όμως, 3 χρόνια έχουν υιοθετήσει για τη συνεδρία τους ένα νέο τρόπο παρουσίασης της έρευνας, τα PICOs. Τα PICO λαμβάνουn χώρα σε ανοικτούς χώρους όπου υπάρχουν σειρές από καρέκλες και μία γιγαντοοθόνη μπροστά τους, ενώ γύρω τους υπάρχουν τεράστιες οθόνες αφής.

Οι συγγραφείς, αλλά και το κοινό που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα συναντιούνται σε προκαθορισμένο χρόνο στον ειδικό χώρο των PICOs. Οι οθόνες είναι αριθμημένες από το 1 έως το 20 και αντιστοιχούν μία σε κάθε εργασία. Οι συγγραφείς καλούνται με τη σειρά 1-20 να παρουσιάσουν σε αυστηρά 2 λεπτά το περιεχόμενο της παρουσίασής τους και ουσιαστικά να διαφημίσουν και να προσελκύσουν το κοινό να έρθει στην οθόνη με το δικό τους αριθμό και να αλληλεπιδράσει με το PICO τους ώστε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα. Κάθε συγγραφέας έχει φτιάξει το δικό του PICO, το οποίο είναι μία διαδραστική μορφή παρουσίασης που φορτώνεται στις οθόνες αφής όλου του συνεδρίου. Ο κάθε συγγραφέας, αφού τελειώσουν οι δίλεπτες παρουσιάσεις, μένει για περίπου μία ώρα μπροστά στην οθόνη που του αντιστοιχεί για να αλληλεπιδράσει με το κοινό και να λύσει τυχόν απορίες. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κάθε χειριστής μπορεί να προβάλει και να επεξεργαστεί όποιο PICO επιθυμεί, ακουμπώντας σε μία οθόνη για όσο χρόνο ο επιθυμεί.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου παρουσίασης είναι ότι όλοι οι συγγραφείς έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πολύ σημαντικά σημεία της έρευνάς τους σε όλους τους παρευρισκόμενους, χωρίς όμως να κουράσουν το κοινό με λεπτομέρειες. Αργότερα, όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει ερωτήσεις στο συγγραφέα ή να μελετήσει μόνος τους το PICO στο δικό του χρόνο. Επίσης, ο κάθε συγγραφέας μπορεί να επιλέξει ο ίδιος πόσες λεπτομέρειες θέλει να δώσει στο κοινό, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των διαφανειών που μπορεί να έχει το κάθε PICO. Παράλληλα, ο κάθε συγγραφέας έχει την ευκαιρία να δει τις παρουσιάσεις των υπολοίπων συγγραφέων, αλλά και εκείνοι να δουν τη δική του, καθώς είναι όλοι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εκεί αυτή τη μιάμιση περίπου ώρα που διαρκεί μία τέτοια συνεδρία. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη, σε περίπτωση που στις παρουσιάσεις ξεχωρίζει κάποια ή κάποιος συγγραφέας θεωρείται σημαντικός στο αντικείμενο, να υπάρχει δυνατότητα δεκάλεπτης προσκεκλημένης ομιλίας στην αρχή των παρουσιάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα εκδόθηκε ειδικό τεύχος σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με συλλογή από επιστημονικές εργασίες από τις συγκεκριμένες συνεδρίες.

Σημείωση: Οι οργανωτές αυτής της συνεδρίας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Πανεπιστήμιο Πατρών για την οικονομική στήριξη της οργάνωσης αυτής της συνεδρίας κατά τα 4 πρώτα χρόνια.